A borsikafű (Satureja hortensis) az árvacsalánfélék családjába tartozó fűszernövény, mely kiváló gyomorerősítő, emésztést elősegítő gyógynövény.
Népies nevei: borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. Az erdélyi konyha elterjedt fűszere.
20–50 cm magas, erősen elágazó, fényigényes, szárazságot is tűrő, egyéves növény.
Már a 16. századi füvészkönyvek is említik, mint fűszer- és gyógynövényt. Közép-, Dél-, Délkelet-Európában honos, számos helyen nálunk is termesztik, frissen sokkal finomabb, mint morzsolva.
Régen ismert fűszernövény. Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres aromája miatt diétás konyhában a bors helyettesítésére is használják. Óvatosan alkalmazzuk, ne nagyon főzzük az étellel, mert erős ízétől keserű lehet az étel.
A bazsalikomhoz és a majoránnához hasonlóan morzsolt állapotban kerül forgalomba, de zölden is használják.
Cimol- és karvakrol-tartalmú illóolajának köszönhetően bizonyos antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Cseranyagot, nyálkát, keserű anyagot tartalmaz. Diétás ételek, saláták, fűszerezésére kiváló. Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor. Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket.
Gyógyászatilag napjainkban inkább csupán a népi gyógyászatban használják étvágyjavítóként, gyomorerősítőként, görcsoldóként, köhögés ellen, torokgyulladás esetén toroköblögető szerként, valamint alacsony vérnyomásra is teáját. Bélféregírtó, felfúvódást gátló hatása ismeretes. A füveskönyvek szerint a friss, szétmorzsolt hajtások enyhítik a rovarcsípések okozta fájdalmat.
Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása van.
Tea készítése
Két teáskanálnyi szárított borsikafűvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le.