Hozzávalók
2 kg érett szilva,
20 dkg cukor,
2 tk fahéj,
0,5 dl rum.
Elkészítés
Bármilyen szilvát használhatsz, de legfinomabb szilvareszter a népiesen elnevezett veresszilvából készül.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, húsdarálón ledaráljuk. Forrástól számítva kb. 1 órát főzzük lassú tűzön a fahéjjal. Gyakran kavarjuk meg, nehogy odaégjen. Belerakjuk a cukrot és még 1 órát főzzük. Forrón kisebb üvegekbe töltjük (max. 3 dl, mivel nincs benne tartósítószer), minden üveg tetejére teszünk 1 teáskanál rumot, kupakkal lezárjuk és szárazdunsztba rakjuk. 2 napig hagyjuk, addig kihűl, majd végleges helyére állítjuk.
Hideg téli estéken igazi csemege magában is, de öntetként használhatod pudingokhoz, ízesítheted vele a gyümölcslevest.