Ha Te is úgy gondolod, hogy annak a tudományos felfedezésnek a híre, miszerint a mindennapi friss, nyers dió, mogyoró, mandula mag napi fogyasztása 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát lökéshullámként kellett volna elterjednie orvosi körökben, a TV-ben és rádióban, akkor jó helyen vagy. Főleg azért, mert ennek az új tudományos felfedezésnek a híre szinte sehová sem jutott el. Ez pedig azért nagyon furcsa, mert ez a tény sok gyermek, felnőtt férfi és nő életét változtathatná meg és lehetne komoly élethossz növelő is egyben.
A diófélék tehát tagadhatatlanul potenciálisan életmeghosszabbító élelmiszerek. Azonban azért mert nem egy feldolgozott, finomított vagy előre csomagolt élelmiszerről van szó, vagyis ezek nem olyan termékek, amelyeket annak gyártói súlyosan obszcén nyereség fejében manipulálni tudnának, nem is nagyon reklámozzák őket egészséges alternatívaként. Sőt, a diófélék pörkölése és egyéb kémiai módon történő feldolgozása kapcsán az is kiderült, hogy azok egészségre gyakorolt jótékony hatása semlegesítődik.
A Dana-Farber Cancer Institute kutatócsoportja Brighamben, valamint a Harvard School of Public Health tanulmányának eredményeit a tekintélyes “New England Journal of Medicine” publikálta, amely elmagyarázta, hogy azok az emberek, akik napi egy marék diót ettek, 20 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg bármely okból kifolyólag a mért több mint 30 év alatt, mint azok, akik nem fogyasztanak dióféleségeket. Mellesleg, a rendszeres csonthéjas termések fogyasztóiról azt találták, hogy karcsúbbak, mint azok, akik nem esznek dióféléket. Ez pedig ellentmond az eddig széles körben elterjedt tévhitnek, miszerint a sok olajos mag fogyasztása túlzott súlygyarapodáshoz vezet.
A napi diófélék, csonthéjasok fogyasztása eredményeképp a szívbetegségek okozta halálesetek száma 30 százalékkal csökkent.
Ahhoz, hogy a kutatók ezt a kutatást elvégezhessék, két nagy és jól dokumentálható csoportot vizsgáltak, összesen 76.464 nő és 42.498 férfi esetét 1980 és 2010, valamint 1986 és 2010 között. A résztvevők a vizsgálatban részletes élelmiszer kérdőívet töltöttek ki minden 2. és 4. évben. A résztvevőket arra kérték, hogy írják le, milyen gyakran fogyasztanak dió-és mogyoróféleségeket.
A kutatók azt találták, hogy azon egyéneknek, akik egy adag (fél bögre) csonthéjas termést fogyasztottak kevesebbszer vagy legalább egyszer egy héten, halálozásuk aránya 7 százalékkal csökkent (csonthéjasok közé tartozik: a dió, mogyoró, mandula, brazil dió, kesudió, macadamias, pekándió, pisztácia és fenyőmag). A hetente egyszer fogyasztók körében 11 százalékos csökkenést; 2-4 alkalommal hetente fogyasztóknál 13 százalékos csökkenést; 5-6 alkalommal hetente 15 százalékos csökkenést figyeltek meg; aki pedig 7 vagy több alkalommal fogyasztott belőlük egy héten 20 százalékkal csökkentette halálozási arányát.
A potenciálisan végzetes krónikus betegségek esetében (beleértendő: a rák, a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség) történt kockázati csökkenések magyarázatát a tudósok a koleszterin arány javulásában, az oxidatív stressz csökkenésében, a magok gyulladásgátló hatásában, az elhízás csökkenésében és az inzulin rezisztenciában látják. A tanulmány vezető szerzője: Dr. Charles Fuchs arra a következtetésre jutott, hogy: “A legnyilvánvalóbb előny a szívbetegségekbőli elhalálozás 29 százalékos csökkenése volt, de egy elég szignifikáns 11%-os redukciót láttunk a rák okozta elhalálozás csökkentésében is.”
