A dió nagyon népszerű csonthéjas gyümölcs, így sokan előszeretettel fogyasztják akár magában, akár ételekbe, süteményekbe csempészve. Amellett, hogy nagyon ízletes, a dió igazán finom, emellett számtalan pozitív hatással is rendelkezik.
A dió nagyon fontos csonthéjas növényünk, mely a konyhai ételek és sütemények egyik kedvelt alapanyaga. A diót érdemes fogyasztani, mivel számtalan vitamin található meg benne. Nem csak a konyhában állja meg a helyét, de a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazta. A dió meglehetősen energiadús étel, aminek oka, hogy magas kalória tartalommal rendelkezik. Ennek ellenére nem valószínű, hogy a dió fogyasztás miatt hízna el bárki is. A számtalan vitamin mellett ásványi anyagokat is bőven tartalmaz, mint például magnézium, foszfor és folsav. A csonthéjasok fogyasztását táplálkozástudományi szakemberek és orvosok is előszeretettel javasolják, aminek megvan az oka, ugyanis a csonthéjasok fogyasztása jó hatással van a keringési rendszerre, az agyfunkciókat javítják, továbbá csökkentik a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A diófélékről régóta köztudott, hogy segítenek megakadályozni a különféle szívproblémák kialakulását. Ez annak köszönhető, hogy a diófélék csökkentik az LDL-koleszterin szintjét, aminek komoly szerepe van az agyvérzés, szívinfarktus és érelmeszesedés kialakulásában. Mind emellett erősíti a véredények működését. Több kutatás is rávilágított, hogy a dió hozzájárul a hatékonyabb agymunkához, tehát javítja a memóriát és hozzájárul a hatékonyabb tanuláshoz. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a dió tele van omega-3 zsírsavakkal, továbbá magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik. Ha nem szívesen rágcsáljuk magában a dióbelet, akkor ízesíthetjük vele ételeinket, továbbá tökéletes alapanyag süteményekhez. Nem csak a dióbelet, de akár a diólevelet is felhasználhatjuk, például teát főzhetünk belőle, melynek szintén számos jótékony hatása van a szervezetre nézve. A diólevél teát akár a hajra is használhatjuk, mert hatékonyan erősíti a hajgyökeret és természetes színezőként funkcionál.