A klorogénsav a zöld kávé egyik fő összetevője, ami antioxidánsként működik a szervezetben. Ez a sav nemcsak a kávéban, hanem a napraforgóban, a sárgarépában, a paradicsomban és az articsókában is megtalálható.
A zöld kávé klorogénsavjai képesek csökkenteni a vércukorszintet, így előnyösek azok számára, akik cukorbetegségben szenvednek. Már több kutatás is igazolta a klorogénsav hatékonyságát.
Zöld kávé és a cukorbetegség
A cukorbetegség egy olyan kóros állapot, amely során a szervezet nem képes az inzulin hormont megfelelően felhasználni, így a vércukorszint krónikusan magas szinten áll. A cukorbetegség idővel növeli a krónikus gyulladások, a szemkárosodások, a szívbetegségek és a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát. A cukorbetegség meghatározása szerint a glükóz szintje 126 mg/dl érték felett mozog.
A zöld kávé a forradalmian új fogyókúrás termék a természet ajándéka. Csökkentheti a bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását, valamint kiváló antioxidánsként tartják számon.
A zöld kávé a le nem őrölt kávébab kivonata, melynek a legfőbb hatóanyaga a - pörkölés során egyébként lebomló - klorogénsav.
Klorogénsav és a tetrahydrocurcumin
A klorogénsav tetrahyrdocurcuminnal kombinálva még hatékonyabban csökkenti a vércukorszintet, állítják egy indiai egyetem kutatói. A tudósok megfigyelték, hogy a diabéteszes patkányok esetében ez a kombináció három hónap alatt hatékonyan képes csökkenteni az éhgyomri vércukorszintet és növeli az inzulintermelést is.
Gátolja a glükóz felszívódását
A brazil State University of Londrina tudósai tanulmányozták a zöld kávé klorogénsav tartalmának a vércukorszintre való hatását. Felfedezték, hogy a klorogénsav hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, mivel képes csökkenteni a vékonybélben a glükóz felszívódását. Megakadályozza, hogy a glükóz bejusson a véráramba és megnövelje a vércukorszintet.
Inzulin
A zöld kávéban található klorogénsav úgy is csökkenti a vércukorszintet, hogy növeli az inzulin mennyiségét. A kutatók felfedezték, hogy a zöld kávé rendszeres fogyasztásával az inzulintermelés is normalizálódik.
Zöld kávé és a fogyás
A klorogénsav segít abban is, hogy a súlyveszteség beinduljon. A zöld kávé előnyösen fogyaszt, mivel jórészt a problémás területekről - így a hasról, a popsiról, a combról és a derékról . tünteti el a felesleges centiket. A zöld kávé fogyasztásával a zsírszövet mennyisége csökken, míg az izomszövet nagysága változatlan marad.
A zöld kávé gátolja a szénhidrátok lerakódását és felgyorsítja a zsíranyagcserét. A zöld kávé élénkít, frissít, fiatalít.