Ha túlságosan sok paprikád termett a kertben, és már unod a paprikás ételeket (töltött paprika, lecsó, stb.) vagy csak egyszerűen szeretnél télen a kamrád polcán látni egy kitűnő ízesítőt és megbízható helyről vásárolsz néhány kilót, akkor már hozzá is foghatsz ennek az egyszerű paprika ízesítőnek az elkészítéséhez.
Hozzávalók
● tetszőleges mennyiségű paprika, mely nem gyenge, mivel az keserű, és nem teljesen piros, mert azt másként is feltudod használni,
● tiszta súlyú kilogrammonként 20 dkg jó minőségű durva só (nem jódozott). Azért kell ilyen mennyiségű, mert nem tartalmaz tartósítószert, és így eltarthatod 1 évig is.
Lehetőleg olyan paprikából készítsd, mely még nem érett meg pirosra, de már éppen elég kemény, nem gyenge nagyon. A be nem érett kápia paprika is felhasználható erre a célra, mivel a pritamin (paradicsom alakú) paprikához viszonyítva nem keserű zöld állapotában, de a nagyon gyenge ebből sem jó.
A paprikát alaposan mosd meg, távolítsd el a magházát, vágd nagyobb darabokra és daráld le húsdarálón. Keverj hozzá kilogrammonként 20 dkg sót és rakd üvegekbe. Célszerű kisebb üvegeket használni, mivel tartósítószert nem tartalmaz.
Az így elrakott paprika megőrzi ízét. Felbontás után hűtőben kell tárolni.
Használhatod minden olyan ételhez, melybe paprikát tennél. Az ételek ízesítésénél természetesen kevesebb sót kell majd használnod.
Jelen esetben 5 kg tisztasúlyú paprikát kevertem el 1 kg sóval, melyből 8 db 720 ml-es (sajnos már nem volt kisebb) üveg ízesítő lett.