Egyes alapélelmiszerek, főként zöldségek és gyümölcsök színeiből kiindulva képesek lehetnek bizonyos rákos betegségeket megelőzni. Lássuk, mely színárnyalatú ételek segítenek ebben a legjobban.
1. Pirosak
Talán a legkedveltebb piros színű zöldségünk a paradicsom, amely bizonyítottan segít a petefészekrák megelőzésében.
Egy kísérlet során 150 ezer nő bevonásával arra jöttek rá a kutatók, hogy egy hét során, csak napi egy fél paradicsom elfogyasztásával 50 százalékkal csökken annak az esélye, hogy a petefészek megbetegedjen. Ugyanakkor arra is rájöttek, hogy a hasnyálmirigyrák kockázata is csökken, ha rendszeresen fogyasztjuk a paradicsomot. Ugyanúgy egészséges a vörös káposzta fogyasztása, a vörös áfonya, a málna, a görögdinnye, a piros paprika.
2. Narancssárgák
A narancssárga színű gyümölcsök és zöldségek, a szakemberek szerint elsősorban az emésztésben fontos szerepet játszó szervek daganatos megbetegedéseinek kockázatát csökkentik. Ilyen zöldség a sárgarépa, a sütőtök, a gyümölcsök közül pedig a kajszi barack, a goji bogyó, homoktövis.
3. Sárgák
A különböző citrusfélék, mint például a citrom, vagy az ananász, papaya, grapefruit heti rendszeres fogyasztása is védi az emésztőszerveket, de kisebb lesz az esélye a szájüregben, a nyakon kialakuló ráknak, vagy éppen csontvelőráknak. Itt elég magas C-vitamin tartalomról beszélünk, amely segíti az immunrendszert, így a rák elleni védekezést is.
4. Zöldek
A káposzta, brokkoli, uborka is nagyszerű vitaminforrás, főként K-vitaminban gazdag zöldségek. Elsősorban a petefészekrák, a gerincvelőrák és gyomorrák megelőzésében segítenek.
5. Fehérek
Ezek voltaképpen színtelen zöldségek, de amellett, hogy finomak, nagyok egészségesek is. A hagyma, fokhagyma, például természetes antibiotikumként szolgál, ezt az allicin nevű hatóanyagnak köszönhető, amely egyben egy nagyon erős antioxidáns is. Megfigyelték, hogy azoknál a személyeknél, akik az átlagosnál több hagymát, fokhagymát fogyasztanak, kevesebbszer fordult elő gyomorrák.