Nagyanyáink ősi gyógymódjai közt tartjuk számon a mézes fokhagymát. Ám nehéz elhinni a hangzása alapján, hogy valaki le tudja nyelni együtt a két, külön-külön amúgy finom ételt. Íme egy egyszerű módszer, hogyan lehet a fokhagymát megszelídíteni és csemegévé változtatni.
Nyugodt szívvel állíthatom, a világ két legegészségesebb élelmiszere a méz és a fokhagyma. Az utóbbival sokaknak problémája van: túl erős az íze, túl erős a szaga, csíp. Hát igen, ezért hagyma. De egy egyszerű trükkel el lehet tüntetni a kellemetlen mellékhatásokat, és szinte csemegévé lehet változtatni a faramuci növényt.
A mézes fokhagyma bármikor elkészíthető, és a módszer egészen egyszerű.
Meg kell pucolni a fokhagymát, beletuszkolni egy kisebb üvegbe, rácsorgatni a mézet, lefedni az üveget, és berakni a kamrába. Ennyi.
Hogy mi fog történni? Ha türelmesen várunk néhány hét alatt a fokhagyma megsötétedik és megfesti a mézet is, amely egészen folyóssá válik az átalakulás során. Nem kell aggódni, nem romolhat meg, erre a méz és a fokhagyma is garancia. Végül a keveréknek körülbelül olyan sötét színe lesz, mint a kínai szójaszósznak, vagy a balzsamecetnek.
Miért is jó ez? A méz és a fokhagyma előnyös tulajdonságairól oldalakat lehet írni. Erről a készítményről is elmondható mindez. Ami a fontos, a folyamat hatására a fokhagyma elveszti csípősségét, és erős illatát. Egyszerűen elrágható, mégsem lesz bűzös lehelet.
Javasolt felhasználási mód? Betegség megelőzésére napi egy gerezd fokhagyma annyi mézzel, ami egy kiskanálon vele jön. Kellemes íze van, édes, némi fokhagyma aromával. Emellett főzéshez is felhasználható, összetörve megkenhetjük vele a grillezendő húsokat, gyümölcsös mártásokban húsételek kísérője lehet. De magában is megállja a helyét. A variációk száma végtelen.
Mire jó a mézes fokhagyma?
A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tehát tisztítja, fertőtleníti a szervezetet.