Talán még nem késő szedni az erdők széléről, árkok partjáról dércsipte kökényt. Szervezhetük egy remek kirándulást a családdal és még összekötjük a kellemest is a hasznossal.
Hozzávalók
2 kg érett, dércsípte kökény,
0,5 kg méz,
4 db fahéj,
1 l jó minőségű gyümölcspálinka (jelen esetben alma).
A kökényt akkor jó szedni, amikor már megcsípte a dér. A kökényt megmosom, kicsit szemenként összenyomom kézzel, majd egy 5 literes, vagy több kisebb nagyobb szájú, zárható befőttes üvegbe teszem. Ráöntöm a pálinkát és a fahéjat közzé szúrom. Meleg helyen (20-25o tartom 5-6 hétig. A konyha a legalkalmasabb erre a célra, mivel itt mindig meleg van. Tegyük szem elé, hogy ne felejtsük el naponta 2-3-szor összerázni az üveg tartalmát.
Az idő eltelte után leszűröm sűrű szövésű kendőn akár kétszer is, hogy szép tiszta likőrt kapjak. Szűrés után gőz fölött hozzáadom a mézet, majd alaposan elkeverem. Üvegekbe töltöm és kihűlés után hideg helyre teszem.
Nem fog sokáig tartani, mivel nagyon finom.