Medvehagymás sajtos tészta
Hozzávalók
80 dkg liszt,
5 dl tej
1 dl étolaj,
5 dkg élesztő,
1 csapott evőkanál cukor,
20 dkg vaj, vagy margarin,
1 evőkanál só,
5-6 szál medvehagyma,
20 dkg trappista sajt,
1 tojás a kenéshez.
Elkészítés
A vajat összekeverjük a sóval és az apróra vágott medvehagymával. A sajtot vékonyra reszeljük.
1 dl tejben a kristálycukorral az élesztőt felfuttatjuk.
Egy tálba kimérjük a lisztet, melynek közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük az olajat, a tejet és az élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, és négy részre osztjuk. Nem kell keleszteni!
Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a medvehagymás sós vaj negyedével, megszórjuk a reszelt sajt negyedével és úgy tekerjük fel jó szorosan, mint a bejglit.
Formára igazítjuk, kissé tömörítjük és 2 cm-es darabkákra vágjuk egy éles kés segítségével. Megkenjük felvert tojással és egymás mellé rakosgatjuk sütőpapírral bélelt tepsibe. A többi részekkel is ugyan így járunk el.
Kb. 30 perc alatt 180 fokon szép pirosra sütjük.
Végeredmény: belül puha, kívül ropogós.
Előfordulhat, hogy sütés közben némely falatka megdől. Ne aggódj, nem veszít élvezeti értékéből.