Mogyoró az egészség kulcsa

 

A legtöbb rezet tartalmazó élelmiszerek között első helyen áll a mogyoró.

 

mogyoró, mogyorófa, telítetlen zsírsav, szívbetegség, elhízás ellen

A csontok szilárdságához, az agy fejlődéséhez, a szív és az izmok összehúzódásához, a vörös és a fehér vérsejtek fejlődéséhez, a vas szállításához szervezetünknek szüksége van rézre. Ez a nyomelem elengedhetetlen a növekedéshez és a fejlődéshez. Mivel szervezetünk nem állítja elő ezt a fontos elemet, ezért szükség van arra, hogy a táplálékunkkal elegendő réz mennyiséget juttassunk a szervezetünkbe.

 

A mogyoró (Corylus avellana) erdőszéleken gyakori, de a kertekben is szívesen ültetett, lombhullató, egylaki cserje vagy kisebb fa. Termése kupaccsal körülvett makk. Igénytelen, jól termeszthető, szél porozta fácska díszkertünkben is nagyon jól érezheti magát. Nem keverendő össze a szintén mogyoró nevű földimogyoróval, amely nem a diófélék, hanem a hüvelyesek családjához tartozik.

 

mogyoró, mogyorófa, telítetlen zsírsav, szívbetegség, elhízás ellen

A mogyoró fehérjékben és telítetlen zsírsavakban gazdag, magas energiatartalmú. Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátot, rostot. Számottevő mennyiségű B1-, B2-, C-, H- és E-vitamin, és sok értékes ásványi anyag, például kálium, kalcium, vas, réz, magnézium található benne.

A B-vitaminok létfontosságúak szervezetünk idegműködése szempontjából. Az E-vitamin és a C-vitamin a leghatékonyabb antioxidánsok. Az E-vitaminnak kedvező hatását az immunrendszerre, szerepét a rák, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében vizsgálatok sora mutatta ki.

 

A mogyoró is (hasonlóan a mandulához és a dióbélhez) agyat frissítő, koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló. A szakemberek ajánlása szerint a hetente öt-hat alkalommal fogyasztott maroknyi dió, mogyoró és egyéb magvak segítségével a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenthetjük. Termését az élelmiszeripar, a gyógyászat és kozmetikai ipar is felhasználja.

 

A mogyoró levelét gyógynövényként is gyűjthetjük. A levél cseranyagot, flavonoidokat, triterpéneket, szterineket, illóolajat tartalmaz. Összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, izzasztó, vizelethajtó és szagtalanító hatású. Epebetegségek, bélhurut, szájüregi gyulladások, sebek, aranyér, visszerek és lábszárfekély ellenes teakeverékek egyik alkotórésze, de ajánlják önállóan is. Teáját, ülőfürdőként, borogatásként is használhatjuk.

 

A mogyoróbelet a háztartásban is használhatjuk: ha a fabútoron lévő karcolást szeretnénk eltüntetni, be kell dörzsölni vele.

 

 

 

Kutatások szerint a mogyoró kifejezetten jót tesz az emberi szervezetnek: segíti egészségünk megőrzését és a szívbetegségek megelőzését, sőt, még az elhízás ellen is segít küzdeni.

 

A mogyoró olajtartalma magas, de jó ha tudjuk, hogy telítetlen zsírsavakról van szó, amelyek valójában egészségesek.

A telítetlen zsírsavak a szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést. A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falát. Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védenek a szívinfarktus és szélütés ellen. A telítetlen zsírsavak számtalan jótékony hatása között nem elhanyagolható a rák megelőzésében és gyógyításában betöltött szerepe sem.

Nem az a fontos tehát, hogy kerüljük a zsírt, hiszen arra szükség van szervezetünk működéséhez. A lényeg az, hogy a helyes zsírt, tehát telítetlen zsírsavat fogyasszuk. A mogyoró pedig éppen ezt a rendkívül fontos tápanyagot tartalmazza. Kutatások szerint napi 40 gramm mogyoró fogyasztása jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

 

A mogyoróban található nagymennyiségű élelmi rostok többféle jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre és nagyon fontos szerepet töltenek be a táplálkozásban. Védenek az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomor-, bélrendszerben megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

 

Az egyik legszentebb növény

A kelta hagyomány szerint az egyik legszentebb növény, ugyanis a 7 vezető fás növény egyike. A hagyomány szerint a szent forrásokkal, kutakkal és a túlvilági birodalomba vezető, titkos bejáratokkal áll kapcsolatban, ám ami a legfontosabb: a mogyoró a koncentrált bölcsesség, az édes tudás, valamint a művészetek és tudományok ismeretének kelta szimbóluma.

 

Intelmek a mogyoró fogyasztásával kapcsolatban!

Sokan érzékenyek rá, allergizáló hatású! 

 

 

szívbetegség

Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
Fogyaszd a céklát és nem kell orvoshoz menned
  A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően elképesztő hatásai vannak. A cékla rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
Ha disznózsírt használsz olaj helyett meglepő dolgokat tapasztalsz majd!
  Aki azt állítja, hogy a zsír káros és nem egészséges, az nagyon téved! A zsírok a legtöbb életforma számára nélkülözhetetlen anyagok, amelyek a...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék