A legtöbb rezet tartalmazó élelmiszerek között első helyen áll a mogyoró.
A csontok szilárdságához, az agy fejlődéséhez, a szív és az izmok összehúzódásához, a vörös és a fehér vérsejtek fejlődéséhez, a vas szállításához szervezetünknek szüksége van rézre. Ez a nyomelem elengedhetetlen a növekedéshez és a fejlődéshez. Mivel szervezetünk nem állítja elő ezt a fontos elemet, ezért szükség van arra, hogy a táplálékunkkal elegendő réz mennyiséget juttassunk a szervezetünkbe.
A mogyoró (Corylus avellana) erdőszéleken gyakori, de a kertekben is szívesen ültetett, lombhullató, egylaki cserje vagy kisebb fa. Termése kupaccsal körülvett makk. Igénytelen, jól termeszthető, szél porozta fácska díszkertünkben is nagyon jól érezheti magát. Nem keverendő össze a szintén mogyoró nevű földimogyoróval, amely nem a diófélék, hanem a hüvelyesek családjához tartozik.
A mogyoró fehérjékben és telítetlen zsírsavakban gazdag, magas energiatartalmú. Tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátot, rostot. Számottevő mennyiségű B1-, B2-, C-, H- és E-vitamin, és sok értékes ásványi anyag, például kálium, kalcium, vas, réz, magnézium található benne.
A B-vitaminok létfontosságúak szervezetünk idegműködése szempontjából. Az E-vitamin és a C-vitamin a leghatékonyabb antioxidánsok. Az E-vitaminnak kedvező hatását az immunrendszerre, szerepét a rák, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében vizsgálatok sora mutatta ki.
A mogyoró is (hasonlóan a mandulához és a dióbélhez) agyat frissítő, koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló. A szakemberek ajánlása szerint a hetente öt-hat alkalommal fogyasztott maroknyi dió, mogyoró és egyéb magvak segítségével a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenthetjük. Termését az élelmiszeripar, a gyógyászat és kozmetikai ipar is felhasználja.
A mogyoró levelét gyógynövényként is gyűjthetjük. A levél cseranyagot, flavonoidokat, triterpéneket, szterineket, illóolajat tartalmaz. Összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, izzasztó, vizelethajtó és szagtalanító hatású. Epebetegségek, bélhurut, szájüregi gyulladások, sebek, aranyér, visszerek és lábszárfekély ellenes teakeverékek egyik alkotórésze, de ajánlják önállóan is. Teáját, ülőfürdőként, borogatásként is használhatjuk.
A mogyoróbelet a háztartásban is használhatjuk: ha a fabútoron lévő karcolást szeretnénk eltüntetni, be kell dörzsölni vele.
Kutatások szerint a mogyoró kifejezetten jót tesz az emberi szervezetnek: segíti egészségünk megőrzését és a szívbetegségek megelőzését, sőt, még az elhízás ellen is segít küzdeni.
A mogyoró olajtartalma magas, de jó ha tudjuk, hogy telítetlen zsírsavakról van szó, amelyek valójában egészségesek.
A telítetlen zsírsavak a szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést. A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falát. Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védenek a szívinfarktus és szélütés ellen. A telítetlen zsírsavak számtalan jótékony hatása között nem elhanyagolható a rák megelőzésében és gyógyításában betöltött szerepe sem.
Nem az a fontos tehát, hogy kerüljük a zsírt, hiszen arra szükség van szervezetünk működéséhez. A lényeg az, hogy a helyes zsírt, tehát telítetlen zsírsavat fogyasszuk. A mogyoró pedig éppen ezt a rendkívül fontos tápanyagot tartalmazza. Kutatások szerint napi 40 gramm mogyoró fogyasztása jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
A mogyoróban található nagymennyiségű élelmi rostok többféle jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre és nagyon fontos szerepet töltenek be a táplálkozásban. Védenek az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomor-, bélrendszerben megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Az egyik legszentebb növény
A kelta hagyomány szerint az egyik legszentebb növény, ugyanis a 7 vezető fás növény egyike. A hagyomány szerint a szent forrásokkal, kutakkal és a túlvilági birodalomba vezető, titkos bejáratokkal áll kapcsolatban, ám ami a legfontosabb: a mogyoró a koncentrált bölcsesség, az édes tudás, valamint a művészetek és tudományok ismeretének kelta szimbóluma.
Intelmek a mogyoró fogyasztásával kapcsolatban!
Sokan érzékenyek rá, allergizáló hatású!