Édeskömény, a gyógynövény

 

Külsőleg torokgyulladás kezelésére (toroköblögetés), zsíros és tisztátalan bőr kezelésére, szembetegségeknél borogatásként, puffadás és gyomorgörcs esetén bedörzsölőszerként alkalmazható.

Az édeskömény olaja megkönnyíti az érzelmek rendbe szedését, feldolgozását, és egyensúlyban tartását, oldja a magányosságérzet okozta fásultságot. 

 

édeskömény, torokgyulladásra, toroköblögetés, szemborogatás, puffadásra, gyomorgörcsre, aromaterápia, görcsoldó, megfázásra, asztmára

Az édeskömény a zellerfélék népes családjából származik.

A növény fűszer és gyógynövény is.

Népi elnevezései a magyar nyelvben: bécsi kapor, főnigli, főnikli, nagykömény, német kömény, olasz kapor, római kapor, édesénik, magyar ánizs, ánizskapor, venkel.

Évelő, ritkán kétéves növény. 30–40 centiméter hosszú, orsó alakú főgyökere kívül piszkosfehér, belül hófehér. Erősen elágazó, hengeres, finoman barázdált, kopasz, deresen kékeszöld színű szára 1–2 méter magasra nő meg.

édeskömény, torokgyulladásra, toroköblögetés, szemborogatás, puffadásra, gyomorgörcsre, aromaterápia, görcsoldó, megfázásra, asztmára

Érett magja nagyon hasonlít a kaporéhoz, de nagyobb annál. Az 5–8 mm hosszú, zöldesbarna vagy zöldessárga termés két vége elkeskenyedik. A közönséges édeskömény termése csípős és kissé édeskés ízű, fűszernek ez a legjobb. A római édeskömény termése a legédesebb; ez egyáltalán nem csípős.

Íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Magjait levesekbe és halételekbe főzik, a gumóját lereszelik, és a káposztasalátához adják.

 

Édeskömény történelem

A mediterrán vidékeken őshonos, de Indiától Afrikán át Amerikáig az egész világon megterem. Mindenütt kedvelt zöldség-, fűszer- és gyógynövény. Már a régi egyiptomi, görög- és római orvosok is használták csecsemő- és gyermekgyógyászatban is.

Különösen sok édeskömény termett Madeira szigetén, amikor azt a portugálok az 1420-as években birtokba vették. Tengerész Henrik expedíciójának vezetője, João Gonçalves Zarco erről a növényről nevezte el azt az öblöt, ahol a sziget későbbi fővárosát megalapították, mert az édeskömény főzetével kúrálta krónikus szembaját.

Napjainkban a világ valamennyi mérsékelt, illetve meleg éghajlatú vidékén termesztik – a legtöbbet Franciaországban és Bulgáriában, Magyarországon elsősorban a közönséges édesköményt.

 

Az édeskömény gyógyászati felhasználása

 

 

A gyógyászatban köhögés elleni, görcsoldó és étvágyjavító hatását érvényesítik. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó teaként. Sok helyen az illata miatt vadánizsnak is nevezik. Egyes gyógyító könyvekben szemerősítő hatásáról is írnak. Illóolaját a likőr- és kozmetikai ipar hasznosítja. A termés a háztartásban is közkedvelt fűszer, süteményeken kívül saláták, főzelékek, halételek ízesítője. Erős aromája (illóolajtartalma) miatt jól záródó dobozban tároljuk.

 

Az édeskömény gyógyhatásai

A magok közvetlenül "nyersen" vagy pirítva elrágcsálhatók. Főzete, forrázata, vagy áztatmánya szinte korlátlanul fogyasztható, őrleménye fűszer gyanánt is alkalmazható. A magból kinyert olajat krémek, masszázsolajak, tinktúrák készítéséhez, illetve inhaláláshoz vagy aromaterápiához használhatjuk.

A termés kellemes illatú, édeskés, kissé csípős ízű. Egyes indiai fajták illóolaj-összetétele jellegzetes, mert nem tartalmaznak anetolt. Tárolni csak egészben szabad, mert még így is gyorsan csökken az illóolaj-tartalma, 2-5% illóolajon kívül sok zsíros olaj, fehérje és cukor van a termésekben. Az illóolaj legnagyobb részét az anetol alkotja. Az anetolon kívül még metilkavikol és fenchon az illóolaj főbb öszszetevői. Nemcsak a termés, hanem az egész növény tartalmaz illóolajat, pl. a gyökérben 0,6%, a szárban és a levélben 1-1,5% található.

 

Kiváló görcsoldó, kisgyermekek és idősek jótevője. Hasi és mellkasi panaszok jóízű enyhítője.
Fátyolszerű, világoszöld leveleit frissen, szárítva vagy mélyhűtve, teljesen érett barna magvait szárítva használhatod. Az egész növény kellemes illatú, édes ízű, jellegzetes aromájú. A jóízű orvosság mintapéldája.

 

Megfázásra, hörghurutra vagy asztmára langyos édeskömény teát apránként kortyolgass.

Az édeskömény remekül passzol diétás, fogyókúrás, és egészségtudatos étrendekbe, ugyanis segíti az emésztést, serkenti az anyagcserét, tisztítja a belső szerveket, és alacsony a kalóriatartalma.

 

Menstruációs vagy klimaxos panaszok enyhítésére ajánlatos teának az édesköményt más gyógynövényekkel, cickafarkkal és komlóval kombinálni.

Nyugtató hatása nem csak édes ízének köszönhető. Aromája a nyálkahártyákon keresztül felszívódva szinte "lezsibbasztja" az idegeket, így csökkenti az ingerelhetőséget, az idegi túlműködést. Ezért az idegrendszer labilis működésekor (epilepszia, kimerültség, hajszoltság, szorongás, stb.) mozgászavarok, remegés megjelenésekor javasolt.

Az érzékenységet és az oldottságot növelő afrodiziákumok fontos kiegészítőszere, mert magabiztosságot, stabilitást ad, ami előfeltétele az egyesülésben történő elmélyülésnek.

A gondolatokhoz, a ködös elméhez hasonlóan a belátást, az elhomályosult látást is tisztítja, így teakeverékek alkotórészeként a látásromlás megelőzésére, illetve látásjavításra alkalmas.

 

Jótékony hatást fejt ki az emésztőrendszerre. A csecsemők, kisgyermekek, szélgörccsel, puffadással, gyomorsav felszaporodással járó "hasfájós" panaszaira önmagában is vagy ánizzsal együtt alkalmazva kiváló. Hasonló tünetek esetén felnőttek számára is javasolt.

Megindítja a nyálmirigyek működését, étvágyat gerjeszt, a gyomorsav termelődését szabályozza. A gyomor falára felrakódott hurut eltávolítását, megemésztését segíti.

A máj működését fokozza. Vértisztító, segít a vese működési zavaraiban, enyhén vízhajtó hatású.

Az epét tisztítja, a hasnyálmirigy nedvtermelését fokozza, segíti a belekben a felszívódást, erős szélhajtó.

 

A kismedence szerveinek (hólyag, prosztata, méh, petefészek, hüvely) kiszáradásakor, fertőződésekor, gyulladásakor alkalmazása szinte elengedhetetlen. Fokozza keringésüket, ezáltal tisztít is.

Oldja a pangó nyálkákat, zsírokat, így e szervek nyálkahártyái könnyebben nedvesednek, a lerakódások, mérgek könnyebben távozhatnak belőlük. A méh simaizmainak görcseit, merevedéseit lazítja, tisztulását hatékonyabbá teszi, a menstruációs görcsöket, fájdalmakat oldja. A tejképzést fokozza.

 

Édeskömény gyógytea készítése

- 1 tk magot 3 dl vízben 15 percig főzünk, majd lehűtjük.

- 1 tk magot törjünk össze egy mozsártörőben, majd 3 dl forró vízzel öntsük le. 5 perc áztatás után szűrjük le, majd igyuk meg melegen.

Az édeskömény tea nagyon jó gyógyír viszkető, száraz bőrre is, vagy pakolásként begyulladt, vörös szemekre. Méregtelenítés alatt különösen fontos szerepet játszik.

 

Az édeskömény termesztése

Termesztése nem igényel szaktudást, a legegyszerűbb édesköményt vetni. Megél akár a teraszon vagy egy virágcserépben is. Szereti a napos fekvést.

Magot akár patikában is vehetsz. Szaporítására a közvetlen szabadföldi helyrevetés terjedt el, ez történhet kora tavasszal vagy késő ősszel.

 

Intelmek az édesköménnyel kapcsolatban

A vadon termő édesköményt könnyen összetéveszthetjük a mérgező foltos bürökkel. Csak az gyűjtsön vadon termő édesköményt (és persze bármi más gyógynövényt is), aki biztosan be tudja azonosítani!

 

megfázásra

Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyerekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Gyógyítja a cukorbetegséget, refluxot és még sok mindent
  Megtisztítja a májat, gyógyítja a cukorbetegséget és a refluxot, fogyaszt és még álmatlanságra is jó! Biztos van a Te konyhádban is! Ha mégis hiányozna...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék