A szénhidrátokban szegény diéta megvonja a daganatos sejtektől legfontosabb táplálékukat, a cukrot, ezzel legyengíti őket.
A rák nem gyógyítható táplálkozással, ám az étrend támogathatja a testet a betegség elleni harcban. A dietetikusok ezért egyre gyakrabban javasolják a ketogén, azaz szénhidrátszegény étrendet. A rákos sejteknek rengeteg cukorra van szükségük, és ha nem jutnak hozzá, létalapjukat veszítik el. A témának a würzburgi egyetemi klinika külön kiadványt is szentelt.
A ketogén diétát epilepsziás gyermeknél már bevezették. Egyes megfigyelések reményt keltenek, hogy az étrend megállíthatja vagy lassíthatja a daganatnövekedést is. A würzburgi kutatók szerint a szénhidrátszegény táplálkozás a rákos kezelések mellékhatásait, a fáradtságot, a hányingert, a testsúly- és izomszövetvesztést is csökkentheti.
A daganatsejtek falánkak és nagyságrendekkel több az inzulinreceptoruk, mint az egészségeseknek. Az egészséges sejtnek egy, a rákosnak 30 receptora van. Energiájuk nagy részét nem képesek a sejtlégzés vagy a zsírok lebontása révén felvenni, mint az egészséges sejtek, ezért cukorfüggők - magyarázta Daniela Pfeifer dietetikus. Ha tehát megvonják tőlük a cukrot, nehezebben fognak növekedni.
A cukor emésztésekor nagy mennyiségű tejsav is keletkezik, amely védi a daganatos sejteket és gyengíti az épeket, ezáltal lehetővé teszi, hogy a betegség tovább terjedjen a környező szövetekbe. A dietetikus ezért átalakította az étrendet, amelyet pácienseinek ajánl. A pozitron-emissziós (PET) diagnosztikai lejárás is bizonyította a rákos sejtek cukorfüggőségét. A vizsgálathoz, amely a rák felismerését szolgálja, a testbe radioaktív cukrot injekcióznak. Ezt a daganatos sejtek sokkal gyorsabban felszívják, ezért világítanak a PET-felvételen. A rákos megbetegedések 80 százaléka reagál így a cukorra.
Az egyszerű cukor rengeteg alapvető élelmiszerben megtalálható, a gabonafélékben, a tésztában, a rizsben, a burgonyában vagy a gyümölcsben. A würzburgi klinika napi ötven gramm szénhidrátot ajánl, hogy az egészséges sejtek elkezdjék a zsírsavak hasznosítását, így a fő tápanyagszállítójuk ne a cukor, hanem a zsírsavak legyenek. A dietetikus szerint 2-4 hét kell, míg az érintettek megszokják az új étrendet, de a gyorséttermek rajongóinak, az édesszájúaknak és az idősebbeknek különösen nehéz a dolguk.