Kevésbé közismert, gluténmentes gabonaféle a cirok, melyből nem csak seprű készülhet. Érdemes kipróbálni étkezési célra, mivel gyógyhatással is rendelkezik.
A cirok Afrikából származik. Afrika egyik legfontosabb gabonája, de Ázsiában és Amerikában is termesztik.
A nyugati országokban a cirokmagot hagyományosan állati takarmánynak használják, de Afrikában és Indiában emberek tápláléka ősidők óta.
A harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett növény a világon, de Európában az átlagember alig ismeri.
Nevezik még cilnek, cirkölesnek is.
Ennek az igencsak rég ismert gabonának számos jótékony hatása van egészségünkre.
Gluténmentességéből és kedvező táplálkozásélettani tulajdonságaiból adódóan értékes alapanyaga lehet a gluténmentes diétának. A cirokmagot a cöliákiában szenvedők is biztonsággal fogyaszthatják.
A gluténmentes étkezés nem csak az arra érzékenyek számára lehet fontos, hiszen a kiegyensúlyozott, egészségtudatos étkezésben a szervezet időnkénti tehermentesítése igencsak ajánlott. Ezért érdemes kiiktatni étrendünkből 1-2 hétre a glutént, a zsíros húsokat, csípős ételeket, édességeket, tejtermékeket, hogy szervezetünk megtisztuljon, és ezáltal biztosítani tudjuk gondtalan működését.
Kutatások során kimutatták, hogy gátolja az esetleges rák kialakulását és szabályozza a koleszterinszintet is.
Összetétele hasonló a kukoricáéhoz, azonban valamivel magasabb fehérjetartalommal és alacsonyabb zsírtalalommal rendelkezik.
A cirkot gyakran a kukorica helyett alkalmazzák a sör- és maláta, valamint az alkoholiparban.
Rosttartalma hozzájárul az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel keményítő és fehérje tartalmát lassabban dolgozza fel a szervezet.
Jelentős vas-, magnézium- és kálium tartalommal büszkélkedhet.
Vitaminok közül kiemelkedő mennyiségben tartalmazza az E-vitamint, amely antioxidáns hatása révén véd a szabad-gyökök káros hatása ellen és segíti az immunrendszer működését.
Magyarországon a cirok jelenleg teljes kiőrlésű liszt formájában kapható.
Palacsinta, gofri, keksz vagy egyéb kevert tésztájú édesség készítésekor felhasználható önmagában is, mivel lisztje semleges ízű, de más liszttel is keverhető.
Főételek készítésekor felhasználható főzelékek, levesek, mártások, sodók sűrítéséhez, rántásához egyaránt.
Sütéshez, főzéshez nyugodtan használhatjuk teljes egészében az ízletes ciroklisztet, de keverhetjük is búzaliszttel fele-fele arányban.
A boltokban kapható balzsamecet a rizs, búza és a cirok keveréke. A balzsamecetben található ecetsav csökkenti a magas vérnyomást, a rossz koleszterinszintet és megelőzi a szívbetegségek kialakulását.