Milyen virslit eszünk szilveszterkor?

 

Mert karácsonykor megettünk mindent, nem maradt pénzünk és csak az maradt a hűtőben!? :)

 virsli, egészséges életmód, szilveszter, házibuli

A szilveszter egyik legnépszerűbb étele a virsli. Szinte egyetlen házi buli sem múlhat el nélküle.

 

Az ételekkel kapcsolatos hiedelmek, szokások, hagyományok máig jelen vannak az életünkben.

A néphagyomány szerint nem szabad szárnyasból vagy halból készült ételt enni szilveszterkor és az újév első napján, mert nem lesz szerencsénk. A lencse fogyasztása gazdagságot hozhat.

 

Szilveszteri szokásként sokan esznek virslit éjfélkor, ezért úgy gondoltam, hogy biztosan van valami oka a virslizésnek. Nincs! Semmilyen hagyománya nincs a népi étkezésben. Úgy tűnik, hogy akár abba is hagyhatjuk.

 

Minden forrás azt állítja, hogy nincs semmi értelme az éjféli virslievésnek. Talán összefüggésbe hozható a malac vagy sertésevéssel, de inkább köze lehet az olcsósághoz és a könnyebb elkészíthetőséghez.

 

A virsli Johann Georg Lehner nevéhez fűződik, aki a frankfurti céhek szabályai elől (amelyek tiltották a sertés és marhahús keverését egy termékbe) Bécsbe ment, és ott nyitott üzletet. Elkészítette azt a virslit, amely kétféle húsból – sertés és marha – készült, juhbélbe töltött és enyhén füstölt áru volt.

A virsli fogyasztásának nincsenek paraszti hagyományai, hiszen eleve az iparosodással párhuzamosan, mindössze kétszáz éve megjelent termékről van szó, viszont mivel sertéshúsból készült, kompatibilis volt a sertéshús újévi fogyasztását szorgalmazó hagyományokkal.

 

Ha már virsli, akkor melyik a legjobb?

 

Jó virslit venni sajnos elég nehéz feladat.

Ha jó virslit szeretnél, akkor már a boltban olvasd el az összetevőket. A gyártói és kereskedői statisztikák szerint virsliben is egyre inkább a minőségi termékek irányába tolódik a fogyasztás. Keresd azt, amelyikben a legtöbb hús és a legkevesebb az adalékanyag, a szója vagy a mechanikusan szeparált hús.

 

Húst a virslibe!

 

Jó hír, hogy a felvágottaknak legalább 51 százalékban húst kell tartalmazniuk, a minimális szint a párizsi és a virsli esetében 40-ről 51 százalékra emelkedhet.

 

Ugye azt nem hiszed el, hogy készülhet jó virsli nagyságrendekkel olcsóbb kilónkénti áron, mint a hús, amit tartalmaznia kellene. Ezért kerüld a párszáz forintos, virslinek kinéző tárgyakat, melyek rengeteg adalékanyagot és vizet tartalmaznak hús helyett.

Sajnos a drága virslik között is rengeteget hígítanak szójával és adalékokkal. Sokszor, ha szép a csomagolás, kész az átverés.

Az összetevők alapján vásárolj, ne bízz a drága virslikben!

 

Mindig olvasd el az összetevőket!

Akármilyen árban van a termék, keresd meg a csomagoláson az összetevők listáját és az alapján dönts. Ha megvan az összetevők listája, ellenőrizd a hústartalmat. Minél magasabb, annál jobb.

 

Ezek után úgy gondolom, hogy virslit egyáltalán nem szabad megvenni legyen az drága vagy olcsó. Az árkülönbség csak annyit jelez, hogy a gyártó megelégszik-e egy kisebb haszonnal vagy nagyot akar kaszálni rajta.

Ha szilveszterkor disznóságot, kolbászfélét szeretnél enni, akkor vegyél valami házi töltésű sütőkolbászt, füstölt kolbászt, vagy ha van lehetőséged tölts magadnak. Összehasonlíthatatlanul jobb lesz és még olcsóbb is. Egy kicsikét időigényes, de hidd el, hogy nagyon megéri. Az interneten nagyon sok jó receptet lehet találni ízlésnek megfelelően. A paprikás fokhagymás a legjobb, de nem kell leragadni ennél, lehet variálni.

 

Ha mégis virsli

 

Először is számoljunk le azzal a tévképzettel, hogy a jó virsli olcsó. A jó virsliért mélyebben a pénztárcába kell nyúlni.

Mindig nézd az összetevőket!

  

A virsli vásárlásnál a csomagolásra aggatott frankfurti – és bármilyen más – jelzőnek ne dőlj be, mivel a mai Élelmiszeripari Törvények „finoman szólva” nem hagyománykövetőek.

 

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék