Egyes élelmiszerek fogyasztása tilos bizonyos gyógyszerek szedése mellett

 

Ha gyógyszert szedünk és közben bizonyos ételeket fogyasztunk, akkor vesekárosodás, szívritmuszavar vagy akár gyomorvérzés is kialakulhat.

gyógyszerek mellékhatása, gyógyszerszedés, gyógyszer-élelmiszer 

Mi az a gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatás?

Egyes élelmiszerek megváltoztatják a gyógyszerek felszívódását. Gyógyszer-élelmiszer interakció akkor jön létre, ha a gyógyszer nem képes elvégezni feladatát az elvárt hatékonysággal, az élelmiszer hat az általunk szedett gyógyszer valamely összetevőjére.

A kölcsönhatás felléphet vényköteles, vénymentes gyógyszerek esetében egyaránt, (pl. a vény nélkül kapható savlekötők, vitaminok vagy vastabletták használatakor is.)

 

●    Minden gyógyszer szedése esetén tilos alkoholt fogyasztani! Különösen fontos ez antidepresszánsok esetén, mert kimerültséget okozhat. Nem szabad inni még a macskagyökér tea mellé sem!

●    A gabonafélék és a zöldségek is befolyásolhatják az antidepresszánsok hatását rosttartalmuk miatt. A triciklusos antidepresszánsok, szívgyógyszerek és epilepszia ellenes szerek felszívódását lassítják a belekben.

●    C-vitamin és a véralvadásgátló szedése befolyásolhatja a vasszintet a vérben. Az aszpirin mellé sem javallott C-vitamin, annak ellenére, hogy együtt kombinálva is árulják.

●    A ginzeng csökkenti bizonyos vérrög képződés gátló szerek hatását. Vérhígítók, mint az aszpirin vagy a heparin illetve nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofen vagy naproxent szedése közben a ginzeng elősegítheti a belső vérzések kialakulását is. A MAO gátló antidepresszánsokkal együtt pedig okozhat fejfájást, hiperaktivitást, idegességet és alvászavart is.

●    Az antibiotikumok gyulladáscsökkentő hatását a tejtermékek befolyásolják, ezért kerüld ezeket akut bakteriális fertőzés esetén. A gyümölcslevek savtartalma is csökkentheti az antibiotikumok – pl. penicillin – hatékonyságát.

●    A grépfrút nagyobb mennyiségű fogyasztása egyes gyógyszerek túladagolását okozhatja, mert gátolja a gyógyszerek lebontásában elsőrendűen fontos folyamatokat a bélrendszerben és a májban. A grépfrút leve furanokumarin-vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolják az úgynevezett citokróm enzimrendszer működését. Ezek az enzimek bontják le a szervezetben a gyógyszereket, ezért gátlásuk következtében több gyógyszer éli túl az emésztőrendszert, mint amennyit testünk kezelni képes.

 

 

●    A szívbetegségek elleni gyógyszerek mellett csökkentsd a sóbevitelt, mivel a kettő együtt emeli a vérnyomást, szívritmuszavart okozhat.

●    Az orbáncfű a legerősebb növényi antidepresszáns. Képes bizonyos gyógyszerek hatását gyengíteni, így a koleszterincsökkentő és az erekció fokozó (Viagra, Lanoxin) gyógyszerekét egyaránt.

●    Ha barbiturát tartalmú gyógyszert szedsz (depresszió, szorongás, alvászavarok ellen), B12-vitaminban gazdag ételeket ne egyél, mint a máj, a vese, a tenger gyümölcsei, sörélesztő.

●    Véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazása során mondjunk le a fokhagymáról vagy a belőle készült táplálék kiegészítők fogyasztásáról egyik összetevőjük, az allicin, – trombocita-össze­csapódást gátló hatása miatt.

●    A csokoládé és különösen az étcsokoládé egyfajta élénkítő és serkentő hatású anyag, mely a kávéhoz hasonlítható. A nyugtató hatású gyógyszerek, altatók hatásait képes nagy mértékben rontani, vagy semlegesíteni. Ugyanakkor az úgynevezett MAO gátló, antidepresszánsokkal együtt veszélyes lehet a vérnyomásra. Egyéb serkentő szerek hatását pedig kifejezetten erősíti.

●    Gyulladások idején szedett antibiotikumok, teljesen összeférhetetlenek a koffeintartalmú italokkal. Ennek értelmében kerülendő a kávé, a fekete-, zöld-, és mate tea (memóriajavító teakeverék), valamint a kóla fogyasztása is.

 

Egyes gyógyszerek egyidejű alkalmazása is gátolhatja, illetve csökkentheti egymás hatását.

Nemcsak az élelmiszerek, de a gyógyszerek mellékhatásaira is figyeljünk!

Olvassuk el az összes utasítást, figyelmeztetést és kölcsönhatás előrejelzést, amelyek a betegtájékoztatóban szerepelnek. Amennyiben valamit nem értünk, érdemes megkérdezni az orvost vagy gyógyszerészt.

 

Soha ne keverjük a gyógyszert ételbe, ne szedjük szét a kapszulát (hacsak az orvos másképpen nem rendeli), mert ezzel könnyedén megváltozhat a gyógyszer szervezetre gyakorolt hatása.

Soha ne szedjünk egy időben vitamint és gyógyszert, mert a vitaminok és ásványi anyagok néhány gyógyszerrel együtt alkalmazva problémákat okozhatnak.

Soha ne keverjük a gyógyszert forró italba, mert a hőhatás miatt veszíthet hatékonyságából.

Soha ne fogyasszunk alkoholt gyógyszer bevételét követően.

 

gyógyszerek mellékhatása

Hogyan szerez vevőket a gyógyszermaffia
  Először is szeretném leszögezni, hogy amikről olvasni fogsz, azok nem vélemények, nem az én gondolataim, hanem TÉNYEK! Az itt közzétett információk...
TOVÁBB
Egyes élelmiszerek fogyasztása tilos bizonyos gyógyszerek szedése mellett
  Ha gyógyszert szedünk és közben bizonyos ételeket fogyasztunk, akkor vesekárosodás, szívritmuszavar vagy akár gyomorvérzés is kialakulhat.   Mi az...
TOVÁBB
A krónikus betegségek elkerülhetők, az öregedés pedig lelassítható
  Fontos, hogy megértsük: a krónikus betegségek a testünkben nagyon ritkán léteznek egyedül, csakúgy „buborékban”. Úgy értem, ha valaki változást tapasztal...
TOVÁBB
Demenciát okozhatnak egyes vény nélküli gyógyszerek
  Amerikai kutatók összefüggést találtak az időskori elbutulás (demencia) és egyes gyakran használt, többek között altatóként vagy allergia kezelésére...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék