Ez a híres orosz szívsebész olyat mondott az étkezésről, ami mindenkit ledöbbentett. Ezt állítja a reggeliről…

 

A legismertebb orosz szívsebész, akadémikus, egyetemi tanár, Leo Bokeria nemrég egy televíziós műsorban az étkezéssel kapcsolatban egy közmondást idézett, miszerint a reggelinket együk meg egyedül, az ebédünket osszuk meg egy barátunkkal, a vacsoránkat meg adjuk az ellenségünknek. Majd hozzátette, hogy ez nonszensz, teljesen értelmetlen dolog, hiszen gondoljunk csak bele, hogy épp a felébredő szervezet megeszik egy nagy adag húst, kenyérrel, majd még iszik is rá valamit. Majd utána felöltözik, és elindul munkába, azt várva, hogy hatékonyan teljesítsen?

 olvasztott sajt, gyümölcs, import, banán, müzli, zabkása, párizsi, szalámi

“Régen, mikor a szovjetek és az amerikaiak együtt dolgoztak az orvostudomány fejlesztéséért, azt figyeltem meg, hogy neves sebészek reggelire csak egy csésze kávét isznak és kész! Ebédre egy szendvicset majszoltak el, majd este jól belaktak, és utána elmentek úszni a medencében” – mondta a sebész.

 

Így ezek szerint, megfordítva a közmondást, a reggelit kell az ellenségeknek adni, délben csak egy keveset enni, és este (de nem késő este) kell nagy lakmározást csapni, ami után irány a testmozgás, edzés.

 

“A megfigyeléseim szerint azokban az országokban, ahol sokáig élnek az emberek, pontosan így étkeznek” – jelentette ki az orosz sebész.

 

Leo Bokeria véleményét osztja David Levitsky is, aki a Cornell Egyetemen végzett kísérletek alapján megállapította, hogy ha egy héten párszor lemondunk a gazdag reggeliről, a súlyfölösleg lassan olvadozni kezd rólunk.

 

“Megértem, hogy az emberek többsége úgy gondolja, hogy a reggelinek kiadósnak kell lennie, de az adataink ezt cáfolják. Természetesen ez az egészséges emberekre vonatkozik, hiszen egy cukorbetegnek rendszeresen reggeliznie kell, mert különben betegsége súlyosabbá válhat” – mondja Dr. Levitsky.

 

 

Azonban az Egészségügyi Világszervezet nem osztja az orosz sebész álláspontját, kiemelve azt, hogy azért fontos a reggeli, hogy beinduljon a szervezet anyagcseréje. Ugyan elismerik, hogy szénhidrátban és zsírokban gazdag reggeli elhízást okozhat, viszont a kiegyensúlyozott, tápanyagokban, vitaminokban gazdag reggeli már nem fenyeget azzal, hogy plusz kilók kúsznak fel az emberre.

Íme, pár élelmiszer, amit a táplálkozás szakértők szerint ki kell iktatnunk a reggelinkből!

 

Feldolgozott húskészítmények (párizsi, szalámi stb.)

Ezek az ételek lehet, hogy jóízűek, de nem egészségesek, hiszen viszonylag sok mesterséges adalékanyagot, tartósítószert tartalmaznak, mint amilyen a kálium-nitrit.

 

Forralás nélküli zabkása

Hogy ne kelljen időt vesztegetni a főzéssel, lehet már olyan zabkását kapni, amit csak fel kell melegíteni, viszont az így keletkező keményítő hamar felszívódik, és elhízást okozhat.

 

Müzli

A legtöbb müzli előállításakor olyan módszereket alkalmaznak, amelyek következtében a gabonapelyhek elvesztik hatóanyag-tartalmukat, viszont nagy lesz a szénhidrát és a cukortartalmuk.

 

Import gyümölcs

A tengeren túlról érkező banán ártalmasabb, mint gondolnánk, hiszen számtalan vegyszert használnak fel a termesztésük során, de a tárolás alatt is kémiai anyagokat alkalmaznak, hogy a szállítmány “frissen” ideérjen.

 

Olvasztott sajt

A sajtok darabjaiból, amelyeket nem tudnak eladni, olvasztással készülő termékek a hő hatására szinte az összes tápanyagértéküket elvesztik, csak egy zsíros massza keletkezik utánuk, ami emberi fogyasztásra szinte teljesen alkalmatlan.

Forrás

 

 

banán

Mit egyél, hogy messziről elkerüljenek a szúnyogok?
  Lehet, hogy nem tudtad, de táplálkozással meg lehet előzni a nyári esték kellemetlen, viszkető következményeit, a szúnyogcsípéseket. A...
TOVÁBB
Egy olcsó fűszer megoldás álmatlanságra és a fájós ízületekre
  Mindenkinek megtalálható a konyhájában, minden nap használjuk, de nem tudja mindenki, hogy mekkora gyógyereje van. Nagyszerű ízesítő szer a kömény...
TOVÁBB
A banánkúra a világ legegyszerűbben betartható fogyókúrája
   Néhány éve futótűzként terjedt Japánban a banándiéta, melyről azt állították, hogy gyorsan, erőfeszítés nélkül lehet tőle fogyni. A banánkúra követői...
TOVÁBB
Gyógyszer helyett banánt! Több betegségre jó, mint gondolnád!
  Akár elhisszük, akár nem, a banán képes megoldani bizonyos egészségügyi problémákat, amelyeket a gyógyszerek nem képesek. A banán tele van...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék