A banánt sokan szeretik finom íze miatt, ugyanakkor nem csak ezért érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert számtalan egészségügyi előnnyel jár fogyasztása. Ez a sárga gyümölcs tele van vitaminokkal, továbbá fogyasztásával számos betegség kialakulása ellen is tehetünk!
A banán tele van hasznos tápanyagokkal és rendkívül egészséges, ezért érdemes gyakran fogyasztani. Kiváló választás, ha ránk tör a farkaséhség, ugyanis kalóriadús, így hamar energiával tölt fel. Olyan természetes cukrokat tartalmaz, mint a fruktóz vagy a glükóz. Ezenkívül vitamin- és ásványianyag tartalma is jelentős, ugyanis tartalmaz A-, B6-, és C-vitamint, továbbá élelmi rostokat, magnéziumot, káliumot, mangánt és biotint is. A magas káliumtartalma hozzájárul a csontok egészségéhez, ugyanakkor a káliumnak és a magnéziumnak köszönhetően a magas vérnyomást. Továbbá a banánban lévő pektin nevű rost a koleszterinszint kordában tartásához is hozzájárul. A banán fogyasztása által emésztőrendszerünk is segíthetjük, mivel a banán frukto-oligoszacharidot tartalmaz, amely elősegíti az emésztőrendszerben lévő ehészséges baktériumok szaporodását, valamint működését. Székrekedés és hasmenés esetén is jó választás a banán, mivel nem csak az emésztőrendszer egészségéhez járul hozzá, hanem a bélfunkciókat is javítja. Ráadásul antacid-hatásának köszönhetően a gyomorfekély kialakulása ellen is hatékony. Ezenkívül a gyomor nyálkahártyáját is megvastagítja, valamint véd a gyomorsavtól. A banán kalciumot is tartalmaz, mely a csontok egészségéhez járul hozzá. A banán fogyasztása mindenképpen előnyös, különösen, hogy antioxidánsok is találhatók benne, melyek a krónikus fertőzésekkel szemben jelentenek védelmet. Talán te is tapasztaltad már, hogy egy banán elfogyasztását követően jobb kedvre derültél. Ez nem véletlen, ugyanis a banánban található triptofán javítja a kedélyeket. Nagyon sokféleképp tudjuk fogyasztani a banánt, például önmagában, italként, gyümölcssalátában. Minden korosztály számára tökéletes táplálék a banán, így érdemes gyakran fogyasztani!