A szamócalevél gyógyhatása

 

Az erdei szamócának nem csupán a bogyói gyógyító hatásúak, hanem a virágai, magvai, levelei is. Egész nyáron gyűjthető. A szamócalevél teáját ihatjuk megfázáskor, a gyomor és a bélrendszer gyulladásos megbetegedései, valamint a máj és a vese betegségei esetén is.

 

Erdei sétáink során találkozhatunk a zamatos erdei szamócával. A rózsafélék családjába tartozó gyümölcs termése amellett, hogy finom, sok C-vitamint tartalmaz.

Ennek az ízletes erdei gyümölcsnek a levelét, virágát, termését és a gyökerét is hasznosíthatjuk gyógynövényként gyógyászati célokra. Termését csak éretten érdemes leszedni, mivel a szamócának nincs utóérése. Legfinomabb a déli napsütésben leszedett gyümölcs.

A kifejlődött, egészséges leveleket egész nyáron lehet gyűjteni.

Az erdei szamócának a levele cserzőanyagokat, kávésav származékokat, flavonoidokat, nyomokban illóolajat, 40-100 mg C-vitamint és jelentős mennyiségű ásványi sót, főleg káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat tartalmaz. Fogyasztása táplálkozás-élettani szempontból is előnyös. Az alacsony energiatartalmú, magas sav-, cellulóz- és vitamintartalmú szamóca étrendi hatása kiváló. Anyagcsere-élénkítő és étvágyfokozó hatása is van.

 

A gyógyító hatás megőrzéséért a leveleket először 3-5 órán keresztül fonnyasszuk, hogy elveszítsék a nedvesség egy részét és puhává váljanak. Azután a leveleket gyúrjuk puhára a tenyerünkben, amíg nedvesek, ragadósak nem lesznek. Így tegyük egy kartondobozba, felülről takarjuk be nedves ruhával és hagyjuk állni 7-9 órán át, majd rakjuk szét őket és szárítsuk meg.

A levél szárításakor ügyelni kell arra, hogy a fonnyadó levelekben káros anyagok keletkeznek, amely csak a száraz levelekből tűnik el.

 

A levelek így előkészítve igen finom, aromás, intenzíven festett forrázatot adnak, kellemetlen fűszag nélkül.

 

 

Az erdei szamóca levelének forrázatai és főzetei véralvasztó, erős fitocid (mikrobaölő) hatásúak, emellett csökkentik a vérnyomást, javítják a szívműködést, és használják gasztritisz, kolitisz esetében is.

 

Milyen betegségek esetén javasolt az erdei szamócalevél teája és hogyan készítsük el?

Érelmeszesedés, hipertónia, ödéma: 1 evőkanál felaprított friss erdei szamóca levelet vagy 2 teáskanál szárazat öntsünk le egy pohárnyi forró vízzel, lefedve hagyjuk állni egy órán át, szűrjük le, és a maradék leveleket nyomkodjuk ki. ¼ pohárnyi forrázatot fogyasszunk 3-4 alkalommal naponta fél órával az étkezés előtt.

 

Vérzések, erős menstruáció: 2 evőkanál felaprított friss levelet virágokkal és zöld termésekkel együtt (vagy 3 teáskanál szárított levelet) öntsünk le egy pohárnyi forró vízzel, forraljuk fel, hűtsük és szűrjük le és nyomkodjuk ki. A nap során apró kortyokban fogyasszuk el, igyuk a vérzés abbamaradásáig.

 

Fogínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, mandulagyulladás: 3 evőkanál felaprított friss levelet öntsünk le 0,5 l forró vízzel, tartsuk takaréklángon 3-5 percig, hagyjuk állni egy órán át, majd szűrjük le és nyomkodjuk ki a maradékot. A főzetet a szájüreg és garat öblögetésére használjuk naponta 4-5 alkalommal.

 

Gennyes sebek, fekélyek: Forrásban lévő, lobogó forró vízzel forrázzuk le egy marék friss vagy szárított erdei szamóca levelet és tegyük a felsértett felületre, rögzítsük kötéssel. A kötést naponta cseréljük. Lehet forrázatot is készíteni: 3 g megszárított szamócalevelet leforrázunk 400 ml forró vízzel, állni hagyjuk, és borogatásként használjuk vérző és levező sebekre, valamint öblögetésre rossz szájszag esetében.

 

Megfázás: 1 evőkanál felaprított szamócalevelet leöntünk egy pohárnyi forró vízzel, állni hagyjuk 2 órán keresztül, leszűrjük. Vizelethajtóként is segít ez a tea ízületi megbetegedéseknél és húgykő esetében.

 

A Magyarországon őshonos, erdei szamócának és földiepernek is hívott szamóca főként abban különbözik a kerti ágyásokban megtalálható, termesztett epertől, hogy a gyümölcse sokkal kisebb, ugyanakkor éppúgy nagyon ízletes és édes.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A citromfű kiváló idegnyugtató, félelem- és feszültségoldó
  Az idővel gyógyszerfüggést okozó szintetikus szerekkel szemben a citromfű nem árt, nem okoz függőséget, csak megnyugtat.   Mire jó a...
TOVÁBB
Így használd ki a kövirózsa gyógyító erejét!
  Mint köztudott, a kövirózsa gyógyító ereje vetekszik az aloé veráéval. Szinte minden kertben megtalálható ez a szerény, igénytelen növény, amelyet...
TOVÁBB
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok fontos tápanyagot rejt magában és még finom is. Ha...
TOVÁBB
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint egy mai 35 éves fiatal ember?     Akkor döbbentem rá...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak...
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek...
A barna foltos banán fogyasztása fontos tápanyagokat biztosít számunkra
  Manapság a banán, mint egzotikum, már rég vesztett értékéből, köszönhetően az új,...
Természetes gyógymódok a bőrkinövések hatékony eltávolítására
  Számos betegség "kirajzolódik" a bőrünk felületére. Vagyis, ha bizonyos...

Címkék