Dr. Papp Lajos szívsebész professzor ezt mondja előadásaiban már évek óta

 

A só az élet. Találjuk meg mindig az egészséges középutat!

 só, dr.Papp Lajos, NaCl, KCl, sóhiány, kálium, nátrium

1. Úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót. A magyar meséknek mindig komoly tanulságuk van!

2. A kecske imádja és nyalogatja a sót, ha teheti, megkeresi.

3. A marhák egészségéhez "marhasót" adnak a jó gazdák a takarmányhoz.

Ugye nem gondoljuk, hogyha az állatoknak szükségük van a sóra, akkor az ember képes nélküle egészségesen élni?

4. A királyok régen ügyeltek rá, hogy az országban, ha csak lehet, legyen egy sóbánya.

Ha nem volt, akkor az országnak ügyesen kellett lavíroznia, hogy mindig meg legyen a szükséges mennyiség, hiszen a só az élet.

 

Nagyon nehéz több évtizednyi agresszív agymosást helyretenni. Nem mennék bele összeesküvés elméletekbe, de sok mindent megmagyaráz, ha a dolgok mögé látunk és nem csak a felszínt nézegetjük.

 

A krónikus sóhiány először a vesét teszi tönkre szépen csendben, fájdalommentesen.

Utána jön a szív és érrendszer, majd a többi szerv, leggyakrabban a II. típusú cukorbetegség.

A szervezet igyekszik tolerálni egy ideig, ha mi rosszul bánunk vele. Ide sorolom a sok műételt a rengeteg adalékanyaggal, kivont, liofilizált, módosított stb. alkotóelemmel, amivel szervezetünk évtízezredek alatt sem találkozott, így idegenként, ellenségként, feldolgozhatatlanként kezeli.

De a só elengedhetetlen az egészséges élethez és nem adjuk meg neki kellő mennyiségben.

A legfrissebb kutatások is bizonyítják, hogy nem lehet annyira sok sót enni, hogy ez okozzon problémát pl. magas vérnyomást. Ez egy téveszme. Sajnos nagyon sok orvos sem néz utána a kutatásoknak, csak elfogadja, amit sulykolnak.

Ha elő venné az egyetemi tankönyveit megtalálná benne, hogy ideális esetben a szervezetben a NaCl (só) és a KCl (kálium) aránya 30:1-hez kell legyen. Intelligens szervezetünk a végsőkig védi az életet, ezért szinte a halál pillanatáig igyekszik a vérben fenntartani ezt az arány. Nem véletlen, hogy a Ringer oldat is ezt tartalmazza, illetve – ha jók az értesüléseim – a legutóbbi időkig, mert 1-2 éve megváltoztatták az arányt benne, akárcsak a laborleleteknél a tól-ig referencia értéket, ami sajnos igen rossz irányba viszi el a dolgot.

Ideális esetben, a szervezetben 142 mol/l kell legyen a NaCl, azaz a nátriumklorid (só) mennyisége.

 

A legtöbb magyar ember ezzel sajnos nem "büszkélkedhet". "Áldásos" következménye a hibás reklámnak.

 

 

Pedig ha egy egészséges embert, főként kisgyereket megfigyelsz, akit engednek a szülei úgy étkezni, ahogy ő kívánja, még a paradicsomot is megsózza. Miért is? Ja, hogy a paradicsomban magas a kálium szint és így helyreáll az egyensúly? Ki gondol közülünk erre?

 

Nagyszüleink egyszerűen tudták,hogy ezt vagy azt így kell enni pl. a paradicsomot sózni kell, a  görögdinnyét zsíros kenyérrel kell enni (a vitaminok egy része zsírban oldódik), a szalonnát hagymával kell enni (a hagyma rendben tartja a koleszterin szintet) stb.

Nem tudták ők ennek tudományos magyarázatát, csak megszokták gyermekkorban, hogy mit mivel helyes együtt enni. Éltek is 90 feletti életkort és legtöbbször "ágyban párnák közt" végelgyengülésben haltak meg (hacsak nem volt háború pl.).

 

Hol vagyunk mi ettől, az én korosztályommal (59) tele vannak a rendelők. Alig vonszolják magukat, súlyos rendszerbetegségekkel küzdenek. Ki gondol rá, hogy hol rontották el, hol az alap hiba. S ma már így adjuk tovább, beteggé téve szeretett gyermekeinket, unokáinkat.

 

Egy magyar kórboncnok orvostól nemrégiben azt olvastam, hogy "amikor kezdtem a pályámat, alig találtam olyan embert, akinek a veséje beteg lett volna, manapság alig találok egészségeset...". Ő már csak tudja, ő a legjobb diagnoszta.

 

Ez teljesen egybevág azzal, hogy a 60-70-es években kezdték el a hadjáratot a só ellen. Manapság tiszta sóhoz is nehéz hozzájutni. Szinte mindegyikben van "-", ami valamilyen káliumszármazékot jelent. S ez gyakran elképesztő mennyiséget tesz ki, pl. a Horváth Rozi féle só 30 %-a kálium. Tessék visszanézni, mit írtam, mi a helyes arány a szervezetben? 30:1 az NaCl és a KCl. Így aztán nem csoda, hogy ennyire beteg a magyar ember.

Persze még sok oka van, de fizikai szinten bizony a só hiánynak előkelő a szerepe.

 

Egy angol orvos utána eredt a hirtelen szívhaláloknak, melyek elsősorban sportolók között voltak gyakoriak, ill. ennek volt nyoma.

Azt találta, hogy minden esetben, ismétlem minden esetben felborult a szervezetben a NaCl:KCl arány. Ezek a sportolók (fiatal felnőttek és gyerekek) zömében vega étrendet követtek, sok szóját (a szójában baromi magas a kálium aránya, mi itt a Kárpát-medencében nem is ettünk szóját, de még az állatainknak sem adtunk) ettek, ittak, nagyon keveset sóztak és egy meccs vagy edzés után szomjukat nem sózott vízzel, hanem kólával oltották. Emlékezetes az a fiatal magyar focista esete, aki a feleségével és kicsi gyermekével élt kinn Görögországban és egy meccs után lenyomott egy flakon kólát, összeesett és meghalt.

Diagnózis: szívmegállás. Nem megyek bele a részletekbe...

 

kálium

A citromos víz 11 olyan előnye, amit eddig biztosan nem tudtál
  Sokan csak akkor kezdenek el citromos vizet inni, amikor pl. jógázni kezdenek. A legtöbben a vizet/ásványvizet mindenféle ízesítés nélkül isszák,...
TOVÁBB
Dr. Papp Lajos szívsebész professzor ezt mondja előadásaiban már évek óta
  A só az élet. Találjuk meg mindig az egészséges középutat!   1. Úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót. A magyar meséknek mindig komoly...
TOVÁBB
Miért nem reklámozzák a mazsolát?
  A mazsola tökéletes élelmiszer, mézédes, pedig nem adnak hozzá cukrot, mint egyes más szárított gyümölcsökhöz.   A mazsola szuper energiabomba, magas...
TOVÁBB
Mi történik, ha nem fogyasztunk elég sót?
  A magyar meséknek mindig komoly tanulságuk van! „Úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót.”   A kecske imádja és nyalogatja a sót. A...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék