A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet

 

Fordította: Szabó-Velvárt László

Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez az étrend a szénhidrátok elhagyását és azok egészséges zsírokkal és fehérjékkel való felváltását jelenti.

 rákgyógyítás, rákbetegség, ketogén diéta, zsírfogyasztás, fehérjefogyasztás

●    Sok rákbeteg igazoltan legyőzte betegségét a ketogén étrendre való áttéréssel, amelynek lényege a szénhidrátok elhagyása és azok egészséges zsírokkal és fehérjékkel való felváltása.

●    Állatkísérletek tanúsága szerint rendkívül agresszív, áttétes rákban szenvedő egereket szénhidrátmentes étrenden tartva azok túlélési esélyei még jobbak, mint kemoterápiával kezelt társaiknak.

●    Az egészséges sejtek rendelkeznek a glükózfelhasználásról a ketontest-felhasználásra való átálláshoz szükséges alkalmazkodóképességgel. A rákos sejteknél viszont hiányzik ez a képesség, tehát ha az ember elhagyja étrendjéből a szénhidrátokat, amik amúgy cukorrá alakulnának, azáltal gyakorlatilag halálra éhezteti a rákot.

●    A zsírfogyasztás NEM árt a szívnek. Különösen jótékony zsírok pl. a kókuszzsír, valamint a vajban, a szabadon legeltetett tyúkoktól származó bio tojásban, az avokádóban és a nyers olajos magvakban található zsírok. A legtöbb ember egészsége szempontjából az az optimális, ha energia bevitelük mintegy 50-70%-a egészséges zsírokból származik.

Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez az étrend a szénhidrátok elhagyását és azok egészséges zsírokkal és fehérjékkel való felváltását jelenti.

 

A dolog lényege abban áll, hogy mivel a rákos sejteknek glükózra van szükségük életben maradásukhoz, és a szénhidrátok a szervezetben glükózzá alakulnak, így a szénhidrátok elhagyásának következtében a ráksejtek szó szerint éhen halnak.

 

Ez, a szénhidrátok helyett mérsékelt mennyiségben jó minőségű fehérjét és sok jótékony zsírt tartalmazó étrend az, amit én mindenkinek ajánlok, attól függetlenül, hogy rákbeteg-e vagy sem. A ketogén étrend egész egyszerűen egy olyan étrend, amelynek révén az ember súlya és egészsége minden tekintetben normalizálódik, mivel szervezete szénhidrátégető módról zsírégető módra áll át.

 

A ketogén étrend kulcs lehet az agydaganatos betegségek gyógyításához

Thomas Seyfried, aki a rákgyógyítás táplálkozás-alapú irányzatának egyik fő szószólója, előadásokat tart arról, hogyan lehet a rosszindulatú agydaganatos betegséget, mint a sejtlégzés felborulását okozó anyagcserezavart az anyagcserét érintő változtatások által gyógyítani. (Már megállapodtunk a professzor úrral egy, a közeljövőben esedékes interjúról, és remélem, hogy beszélgetésünk még ebben az évben felkerül az oldalamra.) Alább egy idézetet olvashatnak Dr. Seyfried egyik előadásából:

 

"Szemben a normális ideg- és neuroglia sejtekkel, amelyek a glükózszint csökkenésekor a ketontestekhez (béta-hidroxibutiráthoz) folyamodnak a sejtlégzéshez szükséges energiáért, a rosszindulatú agytumorsejtek elsősorban a nem oxidatív, szubsztrát szintű foszforilációtól függenek a mitokondriumaikban kialakult szerkezeti és funkcionális rendellenességek miatt. A glükóz és a glutamin a rosszindulatú ráksejtek nélkülözhetetlen tápanyagai.

A sejtek azon képessége, hogy energiaforrásként glükóz helyett képesek ketontesteket használni, egy ősidőkből visszamaradt adaptációs mechanizmus, amely az élelemhiányhoz való alkalmazkodás eredményeként alakult ki, és amely biztosítja a normális sejtek túlélését a rendelkezésre álló táplálékmennyiség szélsőséges változásai esetén. Csak az alkalmazkodóképes genommal rendelkező, a környezeti hatások és a szelekciós folyamatok által évmilliókon keresztül csiszolt sejtek képesek átállni egyik energia-felhasználási módról a másikra.

Egészséges sejtek metabolikus alkalmazkodóképességét használja ki a genetikusan károsodott, anyagcsere-problémákkal küszködő sejtek rovására. Ennek az evolúciós, anyagcsere-alapú megközelítésnek a létjogosultságát ortotopikus egér agytumor modellek és emberekről szóló esettanulmányok eredményei igazolják. A csökkentett kalóriabevitel és a korlátozott kalóriabevitelű ketogén étrend, amely csökkenti a vér glükóz szintjét és emeli a ketonszintet, a rosszindulatú agytumorra antiinvazív, anti-angiogenetikus(újérképzést gátló) és proapoptotikus(sejtelhalást serkentő) hatással van."

 

A jelenlegi hagyományos orvoslás a rákot jellemzően kemo- és sugárterápiával kezeli. A kemoterápiában használt sejtméreg és a sugárkezelésnél használt sugárzás rendkívül káros az emberi szervezetre. Az esetek többségében maga a kezelés az, ami végül megöli a beteget. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni. Nem nyugodhatunk bele abba, hogy ez minden, amire képesek vagyunk. Dr. Seyfried szavaival:

 

"A túlélési arány azért olyan rossz, mert olyan a kezelési gyakorlatuk, amilyen. Ezen változtatni kell. Ha nem változtatunk, nem lesz jelentős fejlődés. Pont."

 

A metabolikus terápia, másik nevén ketogén étrend, mint rákellenes gyógymód vizsgálata

A CNB News nemrég közölt egy cikket a ketogén étrendről. Egyre többen ismerik fel, hogy amit eddig csináltunk rákgyógyítás címén, az egész egyszerűen nem működik, és hogy nem engedhetjük meg, hogy a jövőben is ez a gyakorlat folytatódjon. Muszáj a megelőzésre összpontosítani, ha szeretnénk valaha gátat szabni a rák egyre gyorsabb, valamennyi korosztályt sújtó terjedésének. És kezelés szempontjából a legmegdöbbentőbb felismerés az, hogy úgy tűnik, a rákot egyedül diétával lehet leküzdeni.

 

"Dr. Fred Hatfield nem mindennapi ember: erőemelő bajnok, több tucat könyv szerzője, milliomos üzletember, és gyönyörű felesége van. De ha megkérdezik, mi a legnagyobb dolog, amit elért az életben, azt fogja válaszolni, hogy az, hogy sikerült még éppen idejében legyőznie a rákot." - írja a CBN News. "Az orvosok három hónapot adtak nekem többszörös áttétes csontrákom miatt." - emlékezett vissza. "Három hónapot. Három különböző orvos is így ítélte meg az állapotomat."

 

Dr. Hatfield már a halálra készült, amikor fülébe jutott, hogy létezik egy metabolikus terápia nevű gyógymód, amit ketogén étrendnek is neveznek. Mivel nem volt vesztenivalója, belevágott, és mit ad Isten?... Bevált. A rák teljes egészében felszívódott, és a fent idézett interjú idején Hatfield már több mint egy éve rákmentes volt.

 

Dr. Dominic D'Agostino és kutatócsoportja a Dél-Floridai Egyetemen a metabolikus terápiát kutatja. Azt találták, hogy a szénhidrátmentes étrenden tartott, rendkívül agresszív, áttétes rákban szenvedő kísérleti állatok túlélési aránya jobb, mint kemoterápiával kezelt társaiké. Az CBN cikke szerint:

 

"A metabolikus terápiával drámai mértékben megnöveltük a túlélési arányt." - mesélte Dr. D'Agostino. "Ez véleményünk szerint egy olyan információ, aminek mindenkihez el kell jutnia." És nem csak kísérleti egerekről van szó. Dr. D'Agostino embereknél is hasonló sikereket tapasztalt - tömeges sikereket. "Sokakkal leveleztem." - mondta. "Az elmúlt másfél-két évben legalább egy tucat emberrel, és bármennyire is hihetetlen, a mai napig életben vannak mind. Ez nagyon bíztató."

 

Miként éhezteti halálra a ráksejteket a ketogén étrend?

Dr. D'Agostino elmagyarázta, miért van ilyen drámai (és ilyen gyors) hatása a ketogén étrendnek a rákra. Elmondása szerint az emberi test valamennyi sejtje glükózból nyeri az energiát. Ez érvényes a ráksejtekre is. Ez utóbbiaknak azonban van egy lényegükből fakadó, végzetes hiányosságuk: nem rendelkeznek azzal a metabolikus alkalmazkodóképességgel, amivel a test összes többi, egészséges sejtje rendelkezik, és így nem tudnak átállni a ketontestekből való energianyerésre.

 

 

Tehát ha az ember áttér a ketogén étrendre, és szervezete átáll a zsíralapú anyagcserére, akkor nem lesz többé szüksége szénhidrátra. Az ember azáltal, hogy egészséges zsírokra cseréli a szénhidrátokat, halálra éhezteti a rákot, mivel többé nem biztosítja - glükóz formájában - a növekedéséhez szükséges energiát. D'Agostino így beszél erről:

 

"Az ember normális sejtjei rendelkeznek a glükózról ketontestekre való átálláshoz szükséges metabolikus alkalmazkodóképességgel. A rákos sejteknél viszont hiányzik ez a képesség, amit ki lehet használni."

 

Az eddigiekben a rák "halálra éheztetéséről" esett szó, aminek legfontosabb lépése a cukor (glükóz, fruktóz és a többi cukorfajta) és a gabonák, tehát a szénhidrátok elhagyása. E nélkül aligha lehet sikeres bármilyen diéta. A megfelelő hatás érdekében először is FEL KELL HAGYNI azzal a tevékenységgel, amivel a rákot tápláljuk (ill. amivel a ráktól függetlenül is ártunk egészségünknek), és csak ezután van értelme az összes többi megelőző stratégiának, ill. gyógymódnak.

 

Miben áll a rákellenes étrend lényege?

Szeretném újra hangsúlyozni, hogy az étrend megváltoztatása az első és legfontosabb lépés. A feldolgozott élelmiszereknek és az üdítőitaloknak természetesen nincs helyük egy rákmegelőző étrendben, mivel tele vannak szénhidráttal, ami táplálék a ráksejtek számára. A szénhidrátok ezen kívül az ember inzulin- és leptinszintjét is megemelik, ami azért probléma, mert ez utóbbiak egészséges határok között tartása elengedhetetlen feltétele valamennyi krónikus betegség, köztük a rák, kivédésének.

 

A feldolgozott élelmiszerek ezen felül transzzsírokat is tartalmazhatnak, amelyek a zsírok egyetlen olyan csoportja, amit mindenképpen tanácsos messziről elkerülni. És végül ezeket az ételeket még omega-6 zsírsavakkal is telerakják, amelyekről azt kell tudni, hogy az omega-3 zsírsavakkal szembeni arányuk növelése a rákkockázat növelésének egy további hatásos módja.

 

És mi a helyzet a fehérjékkel?

Dr. Rosedale egyike volt azoknak, akiktől a legtöbbet tanultam az inzulin és a leptinek fontosságáról. Az elsők között volt, akik egyszerre alacsony szénhidrát- és mérsékelt fehérjebevitellel járó (és így jó minőségű zsírokban gazdag) étrendet ajánlottak az embereknek, és ezzel szembe helyezkedett a low-carb (alacsony szénhidráttartalmú) diéták szószólóinak többségével, akik kifejezetten elfogadóan, ha nem egyenesen támogatólag álltak, és állnak ma is a hiányzó szénhidrátokat sok fehérjével pótló irányzatokhoz.

 

Ha Ön vagy valamelyik ismerőse rákkal küzd, a legjobb dolog, amit az egészségükért tehetnek, az, hogy étrendjükben kicserélik a szénhidrátokat jótékony zsírokra, a fehérjebevitelüket pedig kizárólag szabadon legeltetett állatok jó minőségű bio húsára korlátozzák. Dr. Rosedale zsírmentes testsúly kilogrammonként napi 1g fehérjét javasol, ami a legtöbb embernél 50g-ot jelent. Míg a szénhidrátbevitel a ketogén étrendben minimálisra csökkenthető, egy bizonyos mennyiségű fehérjére minden nap szüksége van a szervezetnek. A lényeg, hogy a szénhidrátokat és a többlet fehérjét egészséges zsírokkal helyettesítsük. Egészséges zsírok, ill. azokat tartalmazó élelmiszerek többek között az alábbiak:

 

●    olajbogyó és olívaolaj,

●    kókuszdió és kókuszzsír,

●    szabadon legeltetett tehén tejéből készült bio vaj,

●    nyers bio olajos magok, különösen az alacsony fehérje- és omega-6 tartalmú makadámdió,

●    szabadon legeltetett tyúkoktól származó bio tojás sárgája és szabadon legeltetett állatok bio húsa (a biotól eltekinthetünk, ha elérhetetlen, ez nem megy a terápia rovására),

●    avokádó.

 

A zsírokkal és szénhidrátokkal kapcsolatos téveszmék

Érdekes egybeesés, hogy pont a napokban készítettek interjút az NPR rádió Science Friday (A tudomány péntekje) c. műsorában Dr. Robert Lustiggal, aki a high-carb (magas szénhidrátbevitellel járó) étrendek veszélyeinek egy másik szakértője. Új könyvében, A Zsíros Lehetőség: árral szemben a cukor, a feldolgozott élelmiszerek, az elhízás és a betegségek ellen-ben, pellengérre állítja a zsírral kapcsolatos makacs mítoszokat, amelyek milliók egészségét sodorják veszélyeztetik. Nehéz megbecsülni, hány ember egészsége látta már kárát a hivatalos, alacsony zsírbevitelt ajánló propagandának, de abban biztos vagyok, hogy a számuk jelentős.

 

A helyzet az, hogy az embereket teljesen félrevezetik az érvényben levő étrendi ajánlásokkal. Sok orvos, táplálkozástudományi szakember és egészségügyi kormánytisztviselő a mai napig azt javasolja az embereknek, hogy a telített zsírokat kerüljék, a többi zsírból származó energiát tartsák 10% alatt, és az energia túlnyomó részét, nagyjából 60%-át szénhidrát formájában vigyék be. Ez őrültség, hiszen éppen az ellentéte annak, ami az egészség szempontjából optimális volna. Például biztosan Ön is látott már a mindenható Amerikai Szív Egyesület által minősített, "teljes kiőrlésű" címkével ellátott élelmiszert. A teljes kiőrlésű gabonák jótékony hatással vannak a szívre? Aligha. Az alábbi interjúrészlet kertelés nélkül tárgyalja ezt a témát:

 

műsorvezető: "...tegnap adott ki valamit a Harvard... az egyik legelterjedtebb minőségi jellel, a teljes kiőrlésű matricával foglalkozik. Azt találták, hogy az ilyen matricával ellátott gabonatermékeknek a cukor- és a kalóriatartalma is magasabb, mint a matrica nélkülieké."

 

Dr. Lustig: "Persze, abszolút. Hogy őszinte legyek, az, hogy valami teljes kiőrlésű gabonából készült, nem sokat jelent... Lényegében úgy néz ki a dolog, hogy van az egész gabonaszem, tehát belül a keményítő, azaz a mag rész, kívül pedig a héj, és azzal aztán azt csinálhat az ember, amit akar, attól még az teljes kiőrlésű gabona marad. Tehát pl. ha megőrli, és cukrot ad hozzá, akkor is teljes kiőrlésű gabona marad, mivel kiindulási állapotában az volt. És tudja mi a probléma? Az, hogy a teljes gabonaszem összes előnye semmivé lesz, amint az ember megőrli. Szóval... ennek az egész jelölésnek nincsen semmi értelme, mert nincs mögötte tartalom."

 

A rákkockázatot befolyásoló egyéb életmódtényezők

További életmódtényezők, amelyek bizonyítottan hatással vannak a krónikus betegségekre, köztük a rákra:

●    D-vitamin bevitel: Rengeteg bizonyíték támasztja alá, hogy a D-vitamin hiánynak kulcsszerepe van a rák kialakulásában. Kevesebb, mint felére csökkenthető a rák kockázata pusztán a D-vitamin szint napozás vagy biztonságos szoláriumozás általi normalizálásával. Azok számára pedig, akiket rákkal kezelnek, minden valószínűség szerint a kifejezetten magas (80-90ng/ml, azaz 200-225nmol/l) szérum 25-hidroxi D-vitamin szint az előnyös. A vizsgálatok szerint a D-vitamin több mechanizmuson keresztül is kifejti rákellenes hatását. Többek között:

●    Szabályozza a génkifejeződést.

●    Gyorsítja a mutálódott sejtek programozott sejthalálát (amelyek, ha hagyjuk őket szabadon osztódni, elrákosodhatnak).

●    Visszafogja a rákos sejtek terjedését és szaporodását.

●    Elősegíti a sejtek differenciálódását (a ráksejtek gyakran nem differenciálódnak).

●    Ellene dolgozik az új vérerek meglévő vérerekből való kifejlődésének, amely utóbbi a nyugvó állapotban levő tumorok rákossá válásának egyik állomása.

 

●    Pihentető alvás: Fontos, hogy eleget és a nap megfelelő időszakában aludjunk. Az Ajurvéda szerint alváshoz az este 10 és reggel 6 óra közötti időszak az ideális, amely állítás megalapozottságát a modern tudomány is igazolta, ugyanis a szervezetben bizonyos hormonok szintje a nappalok és éjszakák váltakozását követő ciklusokat ír le, és ha az ember ehhez hangolja különböző tevékenységeit, azáltal úgyszólván "meglovagolja a hullámokat", segítve a hormonháztartás megfelelő működését. Ha azonban az ember szembeszáll teste törvényeivel, és virraszt, amikor amúgy aludnia kellene, és megfordítva, azzal megzavarja ezt a hormonális ciklust. A melatonin termelés éjfél és éjjel 1 óra között éri el a csúcsát, amit ha az ember elmulaszt, annak bizony megvan a hatása. A melatonin nemcsak az alvási ciklusokat irányítja, hanem egy igen hatékony antioxidáns is. Hatására csökken a szervezet ösztrogéntermelése, és fokozódik az immunaktivitás, valamint egyéb hormonokkal is kölcsönhatásban van. Ha tehát egy nő rendszeresen este 10 után fekszik le, attól jelentősen megnő nála az emlőrák kockázata.

●    Hatékony stresszkezelés: A kutatások szerint, ha az ember traumát vagy komoly stresszt kiváltó eseményt él meg, mint amilyen pl. a családból valakinek a halála, akkor az elkövetkező öt év idejére 12-szeresére emelkedik nála az emlőrák kockázata. Véleményem szerint az energetikai pszichológia módszerei ideálisak stresszkezelésre. Kedvencem az EFT, azaz az Érzelmi Felszabadítás Technikája, de rajta kívül még számos más technika létezik.

●    Testmozgás: Ha Ön úgy gondolkozik, mint az emberek többsége, akkor a rákkockázat csökkentése kapcsán biztosan nem jut rögtön eszébe a testmozgás fontossága. Pedig megdönthetetlen bizonyítékok vannak arra, hogy a testmozgás töredékére csökkenti a rák kockázatát.

●    A testmozgás rákellenes hatásának egyik alapvető oka a megemelkedett inzulinszint csökkenésében keresendő, mert az ennek következtében lecsökkenő vércukorszint kedvezőtlen körülményeket teremt a ráksejtek növekedéséhez és terjedéséhez. Ezen felül a testmozgás az immunsejtek vérrel való keringésére is serkentőleg hat. Az immunrendszer a szervezet első védelmi vonala valamennyi betegséggel szemben, az enyhe megfázástól kezdve egészen az olyan romboló, életveszélyes betegségekig, mint amilyen a rák.

●    Mindazonáltal a hatékonyság érdekében tudnunk kell, hogy pontosan milyen testmozgás a megfelelő számunkra. A kellő hatás eléréséhez ugyanis fontos, hogy eleget mozogjunk, ugyanakkor ne túl sokat, nehogy megsérüljünk, és hogy megfelelően megválasztott gyakorlatokkal testünk minden részét egyformán eddzük, mindeközben megtartva erőnlétünket és hajlékonyságunkat, valamint aerob és anaerob edzettségi szintünket. Ezért legjobb, ha úgy tekintjük a testmozgást, mint egy gyógyszert, amelynél a kívánt hatás eléréséhez pontos szedési utasításra van szükség.

●    Ezenfelül pedig a testmozgás időszakos böjtöléssel való kombinálása még tovább növeli annak hatékonyságát a rákkockázat csökkentése, az általános gyógyulás és a megfiatalodás terén.

 

A "rendszer" MEGDÖNTHETŐ!

A rák a második legtöbb életet követelő betegség az Egyesült Államokban a szívbetegség után (nem számolva az iatrogén, azaz az orvosi beavatkozás okozta halálozást.) Mindannyian tudjuk, hogy az orvostudomány a rák ellen vívott harcban csúfos vereséget szenvedett. Sajnos a hétköznapi bölcsesség vak a rákmegelőzés és rákgyógyítás terén, aminek következtében évente százezrek halnak meg idő előtt. Az emberek többsége nem nagyon vagy egyáltalán nem veszi komolyan az ebben a cikkben felhozott érveket. Viszont nem muszáj Önnek is beleesnie ebbe a csapdába, hiszen Ön tájékozott ezekben a kérdésekben, így saját kezébe veheti egészségét és a rák legyőzésének ügyét.

 

A ketogén étrend, amelynek lényege a bőséges zsír- és mérsékelt fehérjebevitel, valamint a gabonaalapú szénhidrátok kerülése, sokaknak adta vissza egészségét, még olyan esetekben is, amikor az illetőnél agresszív rákfajtát diagnosztizáltak, és az orvosok nem láttak esélyt a túlélésre. A Dr. D'Agostinohoz hasonló orvosok kutatási eredményei remélhetőleg idővel szélesebb körben is ismertté válnak majd. Addig azonban mindenkinek magának kell kutakodnia, és kézbe vennie saját és családja egészségét.

 

A cukrok (köztük a fruktóz), minden fajta feldolgozott élelmiszer, valamint a cukrozott italok (diétás változataikat is ide értve) szigorú korlátozása és az elhagyott szénhidrátok egészséges zsírokkal és jó minőségű fehérjékkel való helyettesítése olyan dolgokra képes, mint semmilyen gyógyszer: megelőzi a betegségek kialakulását, sőt, akár még az áhított sorsfordulót is jelentheti azok számára, akiknél rákot vagy más krónikus betegséget állapítottak meg. És ha valaki mindezeken túl még a megfelelő napozásra, elegendő alvásra, hatékony stressz kezelésre és rendszeres testmozgásra is ügyel, azáltal hatalmas előnyben lesz a többi emberrel szemben.

Forrás

 

rákgyógyítás

Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?
  A kannabisz kivonat, más néven ” olaj” Rick Simpson által először előállított fajtája egy koncentrált, kifejlett nőivarú növény virágjából,...
TOVÁBB
Fogyaszd a céklát és nem kell orvoshoz menned
  A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően elképesztő hatásai vannak. A cékla rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék