A tojásban lévő triptofán nevű vegyület bizalomnövelő hatású, s a csokoládéban, a vörös húsban, a spenótban, a banánban, a tonhalban és a pulykahúsban is megtalálható – derül ki egy kutatásból.
Holland szakértők önként jelentkezőket kértek arra, alkossanak párokat, és vegyenek részt egy bizalmat tesztelő játékban. A páros egyik tagja kapott egy pénzösszeget, amiből valamennyit átadhatott a partnerének. Az odaajándékozott pénz megháromszorozódott, és a kapó fél visszaadhatta annak egy részét. A gazdát cserélő összegek nagysága példázta a bizalmat, mivel az először pénzt adó fél annál jobban jöhetett ki a játékból, minél többet adott a másiknak. A kísérlet során a résztvevők fele triptofánnal dúsított narancslevet kapott frissítő gyanánt, ők kétötödével több pénzt ruháztak át, mint a másik tábor tagjai.
A kutatók szerint a személyek közötti bizalom elengedhetetlen eleme a társasági életnek és a mindennapi együttműködésnek. „Az emberek többsége csak akkor tanúsít együttműködést, ha a többiekről feltételezi az energiabefektetést, amihez kölcsönös bizalom kell. A triptofánt kapó egyének nagyobb bizalmat tanúsítottak, mint a placebós csoport tagjai. Ilyen értelemben a materialista nézőpontot erősíti a kutatás, hiszen az ételeink hatással vannak a szellemi állapotra. Elmeserkentőként is használhatóak, mert befolyásolják, hogyan érzékeljük és tapasztaljuk a külvilágot. A triptofán segítségével egészségesen és olcsón növelhető a személyek közötti bizalom” – magyarázták a szakértők. A vegyület emésztés során termelődik a szervezetben, fehérjék alkotják, és a szerotonin egyik fontos eleme. Emellett természetes nyugtató hatása is ismert.