Szervezetünk számára fontos, hogy K-vitaminban gazdag élelmet fogyasszunk!

 

Szervezetünk, ha nem jut elegendő K-vitaminhoz, akkor megemelkedik a csontritkulás, a csonttörés és a vérzések kockázata. A K-vitamin hiánya akár még halált is okozhat. Megakadályozhatja a K-vitamin felszívódását több tényező is; például antibiotikumok vagy aszpirin szedése. Ha viszont túl sok K-vitamin-tartalmú ételt fogyasztunk, akkor a vérünk besűrűsödhet, ami érrendszeri betegségeket vagy akár stroke-ot is eredményezhet.

 k-vitamin, véralvadás, vitamin hiány, anyagcsere

A K-vitaminnak két formája ismert (K1- és K2-vitamin), melyek közül a kutatók nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a K2-vitaminnak. Kutatások alapján, azt hangsúlyozzák, hogy ezt a vitamint is külső forrásokból pótolnunk szükséges, mert a szervezetünkben nem mindig áll megfelelő mennyiségben a rendelkezésünkre. Az újabb kutatási eredmények kimutatták, hogy a hasznos bélbaktériumaink egyáltalán nem termelnek annyi K-vitamint, amennyire szükségünk lenne. Szervezetünkben zajló esetleges felszívódási zavarok is megakadályozhatják a vitaminok és ásványi anyagok hatékony felszívódását a belekből.

 

A K-vitaminok szerkezete

 

K1-vitamin = phyllokinon, a növényekben természetesen előforduló K-vitamin.

K2-vitamin = menakinon, ez több rokonvegyület összefoglaló neve. Ezek a vegyületek rövid- vagy hosszúláncú menakinonok. A rövidláncú menakinonok legfontosabb képviselője az MK4, ez a K2-vitamin található meg a húsokban, a tojássárgájában és ezt a K2-vitamint termelik a bélbaktériumaink. A hosszúláncú menakinonok képviselői az MK7, az MK8 és az MK9.

 

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, felszívódásához epesavas sókra van szükség, ezért K-vitamin hiány akkor is felléphet, ha az epetermelés valami miatt nem megfelelő vagy az epesavas sók nem tudnak kiürülni a bélbe.

 

 

A véralvadás és a K-vitamin

 

A véralvadás folyamatában több olyan véralvadási faktor is részt vesz, melyekhez K-vitaminra van szükség, ezek a K-vitamin-függő fehérjék. K-vitamin hiányában a véralvadás folyamata zavart szenved.

 

A csontanyagcsere és a K-vitamin

 

A csontszövet mátrixállományát kollagén, proteoglikánok oszteonektin, oszteokalcin stb. alkotja. Ebbe az alapállományba épül be a kalcium. K-vitaminra az oszteokalcin fehérje szintéziséhez van szükség. Hiába a sok kalcium és a D-vitamin, ha az nem képes beépülni a csontjainkba, akkor csak lerakódik és a lágy-szövetek elmeszesedését okozhatja, a csontszövetben pedig kalciumhiány, majd csontritkulás alakul ki. A csontritkulás egyik öregkori következménye, a meggyengült, elvékonyodott combnyak törése. Gyerekkorban a K-vitamin a megfelelő csontállomány kialakulásához fontos.

 

Mikor fontos a K2-vitamin pótlása?

 

●   Ha életvitelünkből adódóan vagy örökletesen hajlamunk van a szív- és érrendszeri betegségekre, akkor K2-vitamin szedésével nemcsak megakadályozható az érelmeszesedés, hanem vissza is fordítható.

●   Ha fontos számunkra, hogy megelőzzük az időskori csontritkulást. Ekkor nem elegendő csupán a kalciumpótlás, sőt önmagában még káros is lehet.

●   Ha valamilyen okból (pl. daganatos megbetegedés) megemelkedett a D-vitamin bevitelünk.

●   Ha valamilyen bélbetegségben vagy felszívódási zavarban szenvedünk vagy nem megfelelő a bélflóránk egészsége.

●   Ha a kelleténél hajlamosabbak vagyunk a fogszuvasodásra, akkor D-vitaminnal együtt ajánlott szedni.

●   Ha májelégtelenségben szenvedünk (szigorú orvosi felügyelettel szedjük). A K-vitamin elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját.

●   K1-vitamint adnak az újszülöttkori vérzékenység megelőzésére, hathónapos korig az anyatejjel táplált csecsemőknek.

 

Mikor ellenjavallt a K-vitamin szedése?

 

A véralvadási zavarokban szenvedőknek és a véralvadásgátló (vérhígító) gyógyszereket szedőknek nem ajánlott, mert egyes vérhígító gyógyszerek K-vitamin antagonisták. Hatóanyagaik gátolják a K-vitamin szerepét a véralvadásban.

 

Az E-vitaminnal együtt csak úgy szedhető, ha az E- és a K-vitamin bevétele között legalább 2-3 óra telik el, mert az E-vitaminnak enyhe véralvadásgátló, míg a K-vitaminnak véralvadást segítő hatása van.

 

Várandós kismamák a terhesség utolsó heteiben ne fogyasszák.

 

Túladagolható-e a K2-vitamin?

 

Nehéz túladagolni, mert fehérjékhez kötődik, melyek megakadályozzák, illetve korlátozzák a K2-vitamin hasznosulását.

 

Miben van K-vitamin?

 

●   K1-vitamint a zöld növényekből (főként a sötétzöld levelűekből) vehetünk magunkhoz.

●   Magas K1-vitamin tartalma van a káposztaféléknek, a mangoldnak, a spenótnak és a salátaféléknek.

●   Az állati eredetű ételek közül a tejtermékeknek és a májnak van említhető mennyiségben K1-vitamin tartalma. A K1-vitamin biológiailag kevésbé aktív, mint a K2-vitamin.

●   K2-vitamin megtalálható a bakteriális erjesztéssel készült ételekben, savanyú káposztában, érlelt sajtokban, kefirben, túróban.

●   Kisebb mennyiségben a tojássárgája és a vaj (a jó minőségű, bio/házi vajakban a legmagasabb) is tartalmaz K2-vitamint. Továbbá a tonhal, a makréla és a szardínia fogyasztók is elegendő K2-t visznek be a szervezetükbe.

 

Egy japán ősi szójaétel, a natto igen magas K2-vitaminban (100 gramm nato-ban 1000 mg). Ez a kissé gusztustalan, nyúlós nyálkás erjesztett szójabab a japán gasztronómiában igen kedvelt, európai szemmel kicsit bizarr, de a bátrabbak próbálkozhatnak vele.

 

Bajt okoz viszont a K-vitamin túladagolás is – a vér besűrűsödik, és ez stroke-hoz vagy érrendszeri problémákhoz vezethet. Szükségünk van tehát a K-vitaminra, de válasszuk az arany középutat a fogyasztása tekintetében!

 

A K-vitamin a fehérjék összetapadásában nyújt segítséget, ami a véralvadásban játszik szerepet. Éppen ezért azoknak, akik váralvadásgátló gyógyszert szednek, nagyon körültekintően kell K-vitamin-tartalmú ételeket fogyasztaniuk, mert ez a vitamin befolyásolja a gyógyszer hatását.

 

anyagcsere

Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Ennek a pontnak a masszírozása 100 betegséget gyógyít. Tanuld meg te is!
  A távol-keleti gyógyászatban használt kínai zú san lí fogalom jelentése “láb három mérföld”, a test legfontosabb pontja, amelyet elsősorban...
TOVÁBB
Parányi mustármagban hatalmas erő
  A mustármag a szervezet anyagcseréjét természetes úton szabályozza. A szervezet különböző helyein lévő káros lerakódásokat elhárítja, ezért a...
TOVÁBB
Laskagomba, a gyógyító gomba
  A laskagomba egy egészen különleges gomba, melyet orvosi kutatások bizonyítottak. A gomba az egyetlen olyan nem állati eredetű élelmiszer, amely...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
D-vitamin, nők és koleszterin
  Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a koleszterin szintje, azt gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent. Pedig csupán...
TOVÁBB
A B-vitaminok lassítják az időskori szellemi hanyatlást
   A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok jelentősen lassítják idős embereknél a szellemi hanyatlást, és az Alzheimer-kór ellen is bizonyos...
TOVÁBB
A C-vitamin hiány 10 tünete, amelyre oda kell figyelni!
  Az orvosok szerint nem csak akkor hasznos a C-vitamin, mikor meg vagy hűlve, vagy az influenza ledöntött a lábadról, hanem számos élettani...
TOVÁBB
A magnéziumhiány figyelmeztető jelei
  Nagyon sok ember még mindig nem érti a magnézium fontosságát, holott tisztában vannak például a kalcium- és a vaspótlás lényegességével is. Ennek ellenére...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
7 természetes immunerősítő, melyek csökkenthetik a
  A COVID-19 vírus gyors terjedése és a nagyszámú megbetegedések miatt rendkívül nagy...
A természet ajándéka: az immunerősítő arany múmijó
    Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott az immunerősítés az egészségtudatos...
Természeti kincs a fekete bodza
  A fekete bodzát az emberek többsége nem ismeri, sajnos nem sok helyen lehet vele...
Erős fejfájás esetén is segít az anyósnyelv
  Az anyósnyelv szép növény, nem igényel túl sok törődést, ezért nagyon könnyen gondozható....

Címkék