Erős test és derűs lélek – Természetes gyógymódok almaecettel

 

Az almaecet gyógyerejével enyhíthetjük a fej- és torokfájást, a megfázást, az ízületi bántalmakat vagy az emésztési zavarokat is.

 almaecet, ételmérgezés, gyomorrontás, leégés, terhességi panaszok, csuklás, nátha, fülfájás, köhögés

Almaecet és méz — az életelixír

A méz és az almaecet ideális módon egészíti ki egymást. A méz enyhíti az ecet fanyar ízét, és ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, enzimekben és baktériumölő anyagokban gazdag. Az almaecet számos hagyományos alkalmazási területén, mint az emésztési zavarok, megfázás, köhögés vagy kimerültség, éppoly hatásos a méz is. Mi sem kézenfekvőbb, mint összekeverni a kettőt.

 

D. C. Jarvis, az almaecet-terápia szülőatyja, a jó egészség és hosszú élet titkaként azt ajánlja, hogy igyunk minden nap ecetes vizet (egy pohár vízben keverjünk el két teáskanál almaecetet), és adjunk hozzá egy-két teáskanálnyi mézet is. Dr. Jarvis “valóban teljes értékű tápanyagként” igen nagyra értékeli a mézet, és kitűnő orvosságnak tartja olyan panaszoknál, mint az álmatlanság, köhögés, égési sebek, légúti megbetegedések, homloküreggyulladás, szénanátha és izomgörcs.

A méz egészségjavító és csíraölő hatása által az ecetes-mézes ital valóságos életelixír.

 

A méz antibakteriális hatása

A virágnektár összes alkotóeleme a mézben is megtalálható. Többek között a C-vitamin, a B-vitaminok, alma-, ecet-, citrom- és hangyasav, továbbá ásványi anyagok, például a kálium, kalcium, vas, réz, mangán, foszfor és magnézium. Inhibitoroknak nevezik a méz azon hatóanyagait, melyek ártalmatlanná teszik a baktériumokat.

A méz csíraölő hatása mindenekelőtt a káliumnak köszönhető. A kálium dehidráló hatású, szabályosan kiszárítja a baktériumokat. Ha például a tífusz, a vérhas kórokozóit, bélbaktériumokat, vagy a tüdőgyulladást okozó baktériumokat mézbe helyezzük, néhány órán, de legkésőbb néhány napon belül elpusztulnak.

Ez persze korántsem jelenti azt, hogy azokat a betegségeket, amelyeket ezek a baktériumok okoznak, mézzel lehetne kezelni. Ellenkezőleg: a komoly, súlyos panaszoknál rendszerint csak erős gyógyszerek segítenek. Az viszont egyértelmű, hogy a méz csíraölő hatású, és védelmet nyújthat szervezetünknek mindenfajta kellemetlen és olykor talán veszélyes kórokozóval szemben.

 

Méz — a természetes, tiszta energiaforrás

A méz alapvető alkotóeleme a virágnektár. A nektár nagyrészt cukorból áll, amely a keményítő mellett (összetett cukor) szervezetünk legfontosabb energiaszállítója, úgymond tiszta energia. Az emésztőenzimeknek azonban először egyszerű cukorrá (fruktóz, glükóz) kell bontaniuk a normál cukrot (szacharóz) ahhoz, hogy szervezetünk fel tudja használni.

Az egyszerű cukor lebontása a mézben már megtörtént. A méhek ugyanis az összegyűjtött virágnektárban lévő cukrot speciális enzimek segítségével méz-gyomrukban gyümölcscukorrá (fruktóz) és szőlőcukorrá (glükóz) alakítják. Igy gyakorlatilag elvégzik helyettünk az emésztési folyamat egy részét, s ez teszi annyira egészségessé a mézet. Szervezetünk a mézben lévő energiát így azonnal fel tudja használni. Erről bárki megbizonyosodhat, ha kimerült, és eszik egy kanál mézet. Már néhány perc múlva frissebbnek, tettre késznek érzi majd magát.

 

Méz a vitaminháztartásunk számára

A cukor hasznosításához szervezetünknek egész sor vitaminra és más anyagra is szüksége van, ami a mézben rögtön kéznél is van. Ez különbözteti meg az úgynevezett üres szénhidrátoktól, például az ipari vagy háztartási cukortól. A háztartási cukor hasznosításához a szervezetnek más élelmiszerekből vagy saját vitamin tartalékaiból kell elvonnia a szükséges vitaminokat. Éppen ezért a háztartási cukor — a mézzel ellentétben — egészségtelen vitaminrabló.

 

Méz az ázsiai gyógyászatban

Ázsiában mindig is nagyra becsülték a mézet, mint teljes értékű tápanyagot és hatékony gyógyszert. A tibetiek minden olyan betegséget, amely erős váladékképződéssel jár, mint például a hörghurut, diétás étrenddel próbálnak orvosolni, amely egyrészt sok mézet tartalmaz, másrészt viszont lehetőleg savanykás és könnyű ételekből áll; a mézes-ecetes víz tehát mindenképpen megfelel ezeknek a feltételeknek.

 

Légutak és az emésztés

Az ősi indiai hagyomány szerint köhögés, hörghurut és megfázás esetén forró, mézes tejet kell inni. A kínaiak is mézzel orvosolják az effajta panaszokat, főként, ha valakinek folyton „folyik az orra”. Szorulás ellen a kínai gyógyászat egy pohár forralt vízben elkeverve két evőkanál mézet javasol, elő-ázsiai természetgyógyászok pedig, azt tanácsolják, hogy hasmenés esetén forró, mézes vizet igyunk. Japánban és Kínában a gyomor- és bélhurutra friss méz az orvosság, naponta háromszor étkezés előtt. Az indiaiak úgy tartják, hogy a

méz tisztítja a tudatot, emlékezetkihagyás és koncentrációs problémák esetén tehát minden reggel és este egy teáskanál méz javasolt némi kálmosgyökérporral.

 

Mit tud az almaecet és mit nem

Az almaecet régóta használt, jól bevált házi szer a népi gyógyászatban. És a népi orvoslás elsősorban megelőző orvoslás, vagyis megóvja a szervezetet attól, hogy a kórokozók számára kedvező táptalaj alakuljon ki. A sötét színű, fanyar almaecet, melyet még a gyerekek is szívesen fogyasztanak, helyes táplálkozás és aktív életmód mellett minden bizonnyal nagyban hozzájárul testünk jó egészségi állapotának megtartásához. Ily módon megerősítve, szervezetünk könnyebben áll ellen a betegségeknek.

 

„Az almaecet nem bizonyos betegségeket gyógyít, hanem az általános egészségi állapotot javítja”mondta Cyrill Scott, az almaecet-terápia egyik követője.

 

Ugyanakkor mégis egész sor enyhébb panaszt, mint a köhögés, torokfájás, emésztési rendellenességek vagy a gyomorégés, orvosolhatunk az almaecet segítségével. A nem túl súlyos esetekben vagy kezdődő betegségnél miért ne próbálnánk ki először ezt a jól bevált háziszert? Nyugodtan hihetünk Cyrill Scottnak, aki megállapította, hogy az almaecet „nagyon jót tesz egészségünknek, és mindezt káros mellékhatások nélkül”.

Csodákra azonban az almaecet sem képes, és semmi esetre sem szabad gyógyszerként kezelnünk, amit hosszan tartó vagy komolyabb betegség esetén rendel magának az ember. A betegségek mindig orvosi kezelésre szorulnak. Súlyos panaszoknál és határesetekben senkinek sem tanácsoljuk a háziszerekkel történő öngyógyítást. Ám ha megbeszéltük az orvossal, nyugodtan folytathatjuk az egészségjavító almaecetkúrát — az orvosi kezelés kiegészítőjeként.

 

Alkalmazás

Nagyon sok esetben italként fogyasztjuk az almaecetet. Érezhető eredmények eléréséhez rendszeresen, legalább négy héten át kell inni az ecetes vizet.

A kúraszerű alkalmazás pedig, azt jelenti, hogy legalább hat-nyolc héten keresztül minden reggel, felkelés után megisszuk az alapreceptben leírt italt. Nem kell sokat bíbelődni vele, és hamarosan talán már nem is akarunk többé lemondani erről a frissítőről. Sőt legjobb, ha életünk végéig megtartjuk ezt a jó szokásunkat.

 

Alaprecept

Két teáskanál almaecetet elkeverünk egy pohár vízben, ízlés szerint egy-két kanál mézet adunk hozzá, és lassú, apró kortyokban megisszuk.

Altalános egészségjavítóként a keveréket reggelente fogyasszuk, reggeli előtt. Aki akar, ebédhez és vacsorához is ihat még egy-egy pohárral.

 

„Ezáltal megkapja testünk mindazt a savat, amit a gyümölcsök, levelek és gyökerek szívtak fel a földből. Ez az ital pompás erősítőszer, melyet étkezés előtt, alatt vagy után fogyaszthatunk el” — írja dr. D. C. Jarvis.

 

Variációk

Ha valaki nem igazán bírja éhgyomorra az almaecetes vizet, igya meg reggeli után. A méz hozzáadása is kellemesebbé teszi a gyomor számára. Ami az adagolást illeti, nyugodtan variálhatunk ízlés szerint. Van, aki csak egy kanál ecetet tesz egy pohár vízbe, mások viszont többet.

A koktél egyébként kimondottan jóízű, akár az enyhén fanyar almalé. Víz helyett zöldség-, paradicsom- vagy almalébe is keverhetjük az almaecetet, vagy bármilyen más hideg italba. Próbáljuk ki, mi ízlik a legjobban!

 

Okosan használjuk az almaecetet

Bár egyenként az almaecet számos alkotóeleméről állnak rendelkezésünkre vizsgálati eredmények, az almaecet egészének hatásáról még semmiféle orvostudományi kutatás nem készült.

Ha valaki úgy találja, hogy neki nem igazán jó az almaecet, próbáljon inkább más módon tenni valamit az egészségéért. Nem vagyunk egyformák. Nem feltétlenül használ mindenkinek, ami sokaknak.

És semmiképpen ne felejtsük el, hogy a népi természetgyógyászat tapasztalatokon alapul, és az itt bemutatott gyógymódok nagy része még nincs tudományosan alátámasztva.

 

Szüksége van egy almaecetkúrára, ha igennel válaszol!

●   Vannak emésztési problémái (telítettségérzés, hasmenés, szorulás, hányinger)?

●   Hajlamos a depresszióra?

●   Gyakran fáj a feje?

●   Vannak ízületi fájdalmai?

●   Gyakran ideges vagy sokat mérgelődik?

●   Könnyen elkapja a fertőző betegségeket?

●   Gyakran náthás, sokszor megfázik?

●   Könnyen elfárad?

●   Fénytelen a haja?

●   Fésülködés után sok hajszál marad a fésűjében?

●   Könnyen letörik a körme?

●   Lassan gyógyulnak a vágott sebek, horzsolások a testén?

●   Gyakran viszket a feje vagy a bőre?

●   Vannak bőrkeményedések vagy tyúkszemek a lábán?

●   Gyakran hideg a keze és a lába, sokat fázik?

●   Észrevette, hogy feltűnően csökken a koncentráló képessége, kihagy az emlékezete?

●   Felírja magának, hogy mit kell vásárolnia, mert különben a felét elfelejtené?

●   Észrevette, hogy egyre nehezebben tud dönteni?

●   Hamar elfárad a szeme?

●   Nem ízlik már annyira az étel, mint régebben?

●   A legkisebb megerőltetéstől is könnyen kifullad?

●   Gyakrabban van szuvas foga, vagy ínygyulladása?

●   Vannak a bőrén pattanások, mitesszerek?

●   Felébred néha éjszaka, mert elzsibbadt a karja vagy a lába?

●   Vannak problémái az elalvással, gyakran felébred álmából?

●   Nehezen tud kikapcsolni?

●   Észrevette, hogy olykor rángatózni kezd a szemhéja?

 

Minél több kérdésre válaszolt igennel, annál fontosabb, hogy törődjön egy kicsit az egészségével. Egy almaecetkúra ideális lenne.

 

Légzési panaszokra

Aki légzési problémákkal küzd vagy éjszakánként arra ébred, hogy nehezen kap levegőt, próbálja ki egyszer az almaecetes vizet mézzel. Nagyon apró kortyokban igyuk, vagy kanalazzuk, hogy egy pohár elfogyasztása jó 30 percig tartson. Ez után várjunk egy kicsit, és ha még mindig nem szabályos a légzésünk, ismételjük meg a procedúrát.

A tapasztalatok szerint ez a módszer asztmánál is segíthet, persze csak az orvosi kezelés kiegészítőjeként.

Hatás: nyugtat, görcsoldó.

 

Felböfögés

A böfögés tulajdonképpen azt jelenti, hogy hírtelen levegő, vagy gázok, esetleg némi sav jut a nyelőcsövön keresztül a gyomorból a szájba. Bizonyos mértékig ez természetes velejárója az emésztésnek. Amikor azonban túlzott mértékben lép fel a böfögés és kezd kellemetlenné válni, az almaecet alkalmazását javasoljuk: ha minden étkezéshez rendszeresen almaecetes vizet iszunk, megelőzzük a felböfögést.

Hatás: szabályozza a gyomornedvtermelést.

 

Mire figyeljünk az effajta panaszoknál?

●   lassan, élvezettel együnk, rágjunk meg jól minden falatot,

●   inkább naponta többször együnk, de keveset,

●   kerüljük a nehezen emészthető ételeket: hüvelyesek, panírozott vagy serpenyőben sütött ételek, friss, teljes őrlésű lisztből készült kenyér, nagyon édes, nagyon sós és erősen fűszerezett ételek,

●   hagyjuk ki gyakrabban a vacsorát, esetleg csak zabkását vagy üres zsemlét együnk teával.

 

Felfúvódás

Itt is segít az almaecetes-mézes víz apró kortyokban fogyasztva. Aki gyakran szenved felfúvódástól, evés előtt öt perccel igya meg a keveréket, és tartson egy darabig minden kortyot a szájában, mielőtt lenyeli.

Hatás: serkenti a nyáltermelést, és ezáltal az emésztést, csökkenti a gázképződést a belekben.

 

Hólyaggyengeség

Aki erős (éjszakai) vizelési ingertől szenved, és ennek nem szervi oka van, igyon egy ideig minden étkezéshez almaecetes vizet, amíg a vizelési inger el nem múlik. Hólyaggyulladás esetén is jól kiegészíti ez a koktél a terápiát.

Hatás: normalizálja a túl savas vagy túl lúgos vizeletet, javítja a veseműködést.

 

Kék foltok

Az almaecetes-sós borogatás viszonylag hamar eltünteti a kék foltokat.

Alkalmazás: Melegítsünk fel 1/4 csésze almaecetet 1/2 teás kanál sóval, itassunk át vele egy darab vattát, vagy gézt, és helyezzük a kék foltra. Amikor megszáradt a vatta, nedvesítsük be újra.

Hatás: lelohasztja a daganatokat.

 

Méregtelenítés

A méregtelenítő kúra vagy böjt kiegészítőjeként mindenképpen ajánlott a reggeli almaecetes-mézes víz. Az almaecet hatékonyan segíti a kiválasztó szervek (belek, tüdő, bőr, vese) munkáját, amikor eltávolítják a mérgező salakanyagokat a szervezetből. Egy gyors méregtelenítéshez két napon keresztül le kell mondanunk a szilárd táplálékról.

Hatás: tisztítja a szervezetet, megakadályozza, hogy a böjtölés alatt ásványianyaghiány, mindenekelőtt káliumhiány, alakuljon ki.

 

Méregtelenítő kúra

Böjtöljünk két napon keresztül, vagy is csak folyadékot vegyünk magunkhoz. Igyunk ásványvizet, gyenge gyümölcs- vagy gyógyteát és zöldségleveket. Emellett igyunk naponta háromszor almaecetes-mézes vizet. A böjtölés után szép lassan, fokozatosan térjünk vissza a szilárd ételekhez.

 

Magas vérzsírtartalom

A vér megnövekedett zsírtartalma gyakran az állati eredetű zsírok (hús, zsír, tojás, tejtermékek) túlzott élvezetére vezethető vissza. A túl nagy mennyiségű zsír sűrűvé teszi a vért, és idővel anyagcserezavarokat, érelmeszesedést (arte riosclerosis), majd végül érelzáródást okozhat, ami aztán a legrosszabb esetben szívinfarktust és szélütést von maga után.

Az almaecet fogyasztása segít felhígítani a vért, amely ezáltal újra könnyebben áramolhat az erekben. Hasonló hatást fejt ki többféle gyümölcs is, például az alma, szőlő vagy az áfonya, valamint a belőlük készült gyümölcslevek.

Alkalmazás: hosszabb időn keresztül igyunk meg minden reggel egy pohár vizet két teáskanál almaecettel.

Hatás: az almapektin csökkenti a káros LDL-koleszterin szintjét, megkönnyíti a véráramlást.

 

Megfázás és hőemelkedés

Nemzedékről nemzedékre szállva maradtak fent az úgynevezett „nagymama-receptek”, bár sokuk ma már talán kissé furcsának tűnik. De minden bizonnyal akad köztük szép számmal olyan is, ami hatásos. Egyszerűen ki kell próbálni őket.

 

Bors almaecetes papíron

Egy régi házi recept szerint könnyen megszabadulhatunk a megfázástól, ha egy kb. 20x20 centiméter nagyságú barna csomagolópapírt almaecetbe áztatunk, és amint a papír megszívta magát, borsot szórunk rá, majd a mellünkre kötjük úgy, hogy a borssal megszórt oldal kerüljön a bőrre. 20 perc múlva levesszük a borogatást, és lemossuk a bőrt.

Vigyázzunk azonban, hogy közben meg ne hűljünk.

 

Vádliborogatás

Kevésbé furcsa a vádli köré tekert hideg, ecetes borogatás. Megfázás esetén garantáltan leviszi a lázat, maguk az orvosok is gyakran javasolják. Mindazonáltal csak akkor használjuk, ha a beteg nem fázik.

Alkalmazás: keverjünk össze 3/4 liter vizet 1/4 liter gyümölcsecettel, mártsunk bele két nagyobb vászonkendőt, csavarjuk ki őket és tekerjük a két vádli köré. Erre jön még egy frottírtörülköző. Ezután jól bugyoláljuk be a beteget. Ha a borogatás megszáradt, ismételjük meg az egészet.

 

Ecetes zokni

Szintén leviszi a lázat az ecetes borogatás a lábon.

Alkalmazás: mártsunk ecetes vízbe egy pár pamutzoknit, csavarjuk ki és húzzuk fel. Tekerjünk rá egy száraz törülközőt, és jól betakarózva feküdjünk nyugodtan. Magas láz esetén tiszta ecetbe mártsuk a zoknikat.

Hatás: leviszi a lázat.

 

Kimerültség

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor különösen kimerültek, és feszültek vagyunk. Ha például valamilyen nagyobb munkát, feladatot kellett elvégeznünk. Az ilyen mélypontok teljesen természetesek; csak egy kis pihenőre van szükségünk, hogy újra erőt gyűjtsünk. Csak az a baj, hogy ha kimerült az ember, az ellenálló képessége is csökken, így könnyebben megtámadják a betegségek. Ezért ajánlatos a regenerálódás alatt, vagy egy hosszú, kimerítő betegség után az ellenálló képesség növelésére kúraszerűen, minden reggel almaecetes italt fogyasztani.

Alkalmazás: egy pohár vízhez 2 teáskanál almaecet, és 1 teáskanál méz; 4-6 héten át, igyuk reggelente, felkelés után.

Hatás: növeli az ellenálló képességet, serkenti az anyagcserét, legyőzi a kórokozókat.

Ugyancsak hatásos, ha emellett gyakran meg is masszírozzuk a testet almaecettel. Ez felpezsdíti a vérkeringést, új erőre kap tőle az ember, például egy fárasztó edzés, vagy megfeszített szellemi munka után. Az almaecetes masszírozás kiváló bőrápoló szer is, amely hosszabb időn át tartó, rendszeres használat mellett feszesebbé teszi a petyhüdt bőrt.

 

Masszírozás almaecettel

Adjunk 2-4 evőkanál almaecetet 1 liter kissé felmelegített vízhez. Öntsünk mindig egy kicsit a tenyerünkbe, és dörzsöljük be vele egymás után a kart, vállat, hasat, mellet, hátat, lábat és legvégül a lábfejet. Mindig a lábtól, kartól kiindulva, a szív felé haladva masszírozzunk. Ne törölközzünk meg, addig dörzsöljük a bőrt, amíg teljesen be nem szívja az ecetet.

 

Női panaszok

Ha valakinek folyása van, kipróbálhatja az almaecetes hüvelyöblítést.

Alkalmazás: adjunk 3 evőkanál almaecetet 2 liter meleg vízhez, és ezzel öblítsünk naponta, amíg a folyás el nem múlik. Később a megelőzéshez elég a heti egy öblítés.

Hatás: antiszeptikus.

 

Lábgomba

Megszabadulhatunk a kellemetlen lábgombától, ha naponta többször és lefekvés előtt bekenjük a fertőzött részeket hígítatlan almaecettel. Nagyon fontos, hogy a napközben viselt zoknit (ami feltétlenül pamutból legyen), mielőtt kimossuk, fél órára ecetes vízbe áztassuk (1 rész ecet, 4 rész víz).

Hatás: csíraölő.

 

Emlékezetkihagyás

Ha észrevesszük, hogy emlékezetünk gyengülni kezd, olykor cserbenhagy, igyunk minden étkezéshez almaecetes-mézes koktélt. Hamarosan látni fogjuk, hogy memóriánk, reakcióink, koncentrációs képességünk javul.

D. C. Jarvis arról számol be, hogy Vermontban, ahol az emberek rendszeresen fogyasztanak almaecetet, „teljesen természetes, hogy a hetvenes éveiket taposó férfiak játszva elvégzik napi munkájukat, és az sem szokatlan, hogy az ember nyolcvanéveseket lát, akik úgy dolgoznak a földeken, mintha sok évvel volnának fiatalabbak”. Másutt ezt írja: „Némelyek éppen hatvan és nyolcvan éves koruk között nyújtják a legjobb teljesítményt.” És az orvos megfigyelései századunk negyvenes és ötvenes éveiből származnak, amikor még korántsem élték meg olyan sokan a hetvenedik, sőt nyolcvanadik életévüket, mint manapság.

 

„Aki rendszeresen iszik egy korty ecetet, élete végéig világos elmével lesz megáldva”, állítja Emily Thacker, az ecet jótékony hatásának nagy pártolója.

 

Hatás: ásványi anyagok, és vitaminok bevitelével frissít és élénkít; felpezsdíti a vérkeringést.

 

Mit tehetünk emlékezetünk megőrzéséért

Igyunk minden étkezéshez egy pohár almaecetes-mézes vizet.

Ügyeljünk a teljes értékű táplálkozásra, étrendünk legyen ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, legfontosabb a B12 vitamin (hal, belsőségek, tej, sajt, élesztő, savanyú káposzta), a niacin (teljes őrlésű gabonakészítmények, diófélék, sovány hús, hal és szárnyasok, belsőségek, gomba, sörélesztő) és a folsav (gabona, zöldség, gomba, hüvelyesek, korpa, kenyér, sajt, szárnyasok és élesztő).

Lehetőleg csökkentsük a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

 

 

Ízületi fájdalmak

Ha az ízületek „ropogni” kezdenek, merevvé válnak, és néha fájnak, ez sajnos az ízületi gyulladás (arthritis) kezdetét jelentheti. Legjobb, ha ilyenkor rögtön elkezdjük az almaecetkúrát — minden reggel, de még jobb, ha naponta háromszor. A nyerskosztot és a salátákat is készítsük ezután almaecettel. A tapasztalatok szerint az ecetsav és főként az almaecetben található ásványi anyagok kedvező hatást gyakorolnak az ízületek működésére. Ha néhány hét elteltével javulást tapasztalunk, könnyebben mozognak az ízületek, enyhül a fájdalom, legjobb, ha soha többé nem mondunk le a reggeli almaecetes koktélunkról.

Hatás: szabályozza a kalcium- és sóháztartást, serkenti az anyagcserét, méregtelenít.

Az alábbi, Amerikából származó házi recept jól bevált az ízületi fájdalmak enyhítésére:

Hozzávalók: 1/2 grapefruit, 1 narancs, 1 citrom (mindhárom kezeletlen), 2 zellerszár, 4 csésze víz, almaecet és keserűsó (magnézium-szulfát a patikából).

 

●   Vágjuk apróra a zellerszárakat és a gyümölcsöt a héjával együtt. Tegyük egy lábosba, öntsük hozzá a vizet és főzzük 1 órán át fedő nélkül, kis lángon.

●   A megpuhult gyümölcsöket passzírozzuk át egy szitán.

●   Adjunk 2 teáskanál almaecetet és 1 teáskanál keserűsót a gyümölcspéphez.

●   Minden reggel és este igyunk meg egy pohár vizet, melybe egy teáskanál gyümölcspépet kevertünk.

 

A keserűsó serkenti a belek kiválasztását és erősen méregtelenítő hatású, ami a gyakoribb széklettel jelentkezik. Ezáltal kevesebb salakanyag kerül a vérkeringésbe és végül az ízületekbe, ahol gyulladást okozhat.

 

Megdagadt lábak

A dagadt, sajgó lábak felfrissülnek az almaecetes lábfürdőtől. Legjobb, ha esténként vagy közvetlenül egy fárasztó, kimerítő nap után veszünk lábfürdőt. Ha valakinek gyakran megdagad a lába, reggel és este is áztassa almaecetes vízben.

Alkalmazás: töltsünk meg egy lavórt körülbelül bokáig érő meleg vízzel, és adjunk hozzá a vízmennyiségtől függően 2-4 csésze almaecetet. Mozgassuk a lábunkat ide-oda a vízben, amíg úgy nem érezzük, hogy teljesen ellazult. Utána ne töröljük meg a lábat, hagyjuk megszáradni a levegőn.

Hatás: serkenti az anyagcserét, lelohasztja a daganatokat.

 

Aranyér

A házi orvoslásban jól bevált módszer, ha a viszkető aranyeret esténként hígítatlan almaecettel óvatosan bekenjük. Reggelenként pedig, igyunk rendszeresen almaecetes vizet.

Hatás: fertőtlenít, elősegíti a véralvadást, lelohasztja a daganatokat.

 

Torokgyulladás

A torokgyulladást kórokozó csírák okozzák. És mivel mind az almaecet, mind a méz antibakteriális és gyulladás csökkentő hatású, így a kettő keveréke gyengéden ható orvosság a megfázásnál fellépő torokfájás ellen.

Alkalmazás: 1/4 csésze mézet keverjünk össze 1/4 csésze almaecettel, és 3-4 óránként együnk belőle egy teáskanállal. Előtte mindig keverjük jól fel.

Vagy: keverjünk össze 1/4 csésze vizet, 1/4 csésze almaecetet, 2 teáskanál mézet és 1/2 teáskanál cayenne borsot. 2-3 óránként együnk belőle egy teáskanállal, ha szükséges, akár többet is.

Hatás: antibakteriális, gyulladáscsökkentő, feloldja a váladékot.

Az almaecettel való gargalizálás is enyhíti a torokfájást.

Forró ital torokgyulladás ellen

Keverjünk el egy pohár forróvízben 1 evőkanál mézet, és adjunk hozzá 1-2 teáskanál almaecetet. Naponta többszőr kortyoljuk el lassan ezt a keveréket

 

Bőrkiütés

Enyhíti a viszketést, ha naponta többször bekenjük a kiütéseket felhígított almaecettel. Aki bírja, kevésbé hígított oldattal, vagy tiszta ecettel is megpróbálkozhat. Vagy keverjünk össze kukoricalisztet egy kis almaecettel, és kenjük ezt a viszkető bőrre. Mire a paszta kiszárad, elmúlik a viszketés is. Ha nagyobb bőrfelületen van a kiütés, legjobb, ha a fürdővízbe öntünk 2-3 csésze almaecetet. Emellett igyunk minden étkezéshez, de legalább reggel, almaecetes vizet. Ha a kiütés, például csalánkiütés, vagy ekcéma, valamilyen allergia következtében lép fel, addig igyuk az almaecetes vizet az étkezésekhez, amíg a kiütés el nem múlik.

Hatás: ásványi anyagokat, főként káliumot visz a szervezet be, gyulladáscsökkentő.

Ha erősen bizsereg a bőrünk, ha úgy érezzük, mintha ezernyi hangya mászkálna rajtunk, akkor is segít az 1:1 arányban vízzel hígított almaecetes bedörzsölés.

 

Rekedtség

A rekedtségre nem mindig találunk azonnal magyarázatot. Ilyenkor a hangszálak nem tudnak szabadon vibrálni, hangunk tompán cseng, elcsuklik, vagy teljesen felmondja a szolgálatot. Ha a rekedtség a hangszálak megerőltetéséből, vagy megfázásból fakad, gargalizáljunk hígított almaecettel.

Hatás: gyulladásgátló, felszakítja a váladékot.

Gargalizálás rekedtség ellen

Adjunk 2 teáskanál almaecetet egy pohár meleg vízhez. Ismételjük meg a procedúrát óránként. Ha éjszaka felébredünk, akkor is használjuk ki az alkalmat egy gyors gargalizálásra. Igyunk egy újabb korty almaecetes vizet, de ezt nyeljük is le. Igy a garat azon részeit is benedvesítjük, amelyeket a gargalizálással nem érhetünk el.

Vegyünk egy nagy kortyot a szánkba, és gargalizáljunk vele. Utána köpjük ki.

Ha enyhülnek a panaszok, már csak 2-3 óránként gargalizáljunk.

Ha panaszaink teljesen megszűntek, elővigyázatosságból gargalizáljunk még 2-3 napig az étkezések után.

 

Ismételten hangsúlyozzuk, hogy gyógyításra kifejezetten a házi készítésű almaecet alkalmas! Készítsd el házilag az almaecetet! Oldalunkon megtalálod az almaecet elkészítésének minden egyes részletét ITT! Bárki próbálkozhat vele bátran! Egyetlen kitétel, hogy vegyszermentes almát szerezzünk be erre a célra!

 

Összegfoglalás

●   A hagyomány szerint Mohamed próféta minden reggel megivott egy pohár vizet mézzel. Azt mondta: “Ha mézet eszik az ember, ezernyi gyógyító részecske lepi el a gyomrát, és milliónyi betegség hagyja el a testét.”

●   A méz csak akkor tartalmas, ha nem melegítették fel túlságosan, vagyis 60°C fölé. Várlásnál tehát ügyeljünk arra, hogy a termék “hideg pörgetéssel” készüljön. Az osztályozott méz is gondos eljárással készül, igy nyugodtan ajánlhatjuk. A legjobb minőségű méz is megsínyli, ha felfőzzük, vagy más módon felmelegítjük. Ugyanez vonatkozik arra is, ha hűtőszekrényben tároljuk.

●   Almaecetes vízzel lehet gargalizálni vagy inhalálni, hajat öblíteni, vagy masszírozni is.

●   Enyhíthetjük a légzési panaszokat úgy, hogy egy gézcsíkot almaecetbe mártunk, a csuklónk köré tekerjük.

●   Hólyag gyengeség esetén együnk gyakran paradicsomsalátát egy kanál almaecetből, egy kanál olívaolajból és csipetnyi fahéjból készített öntettel.

●   Gargalizáljunk a böjt alatt almaecetes vízzel, ez megszünteti a szájszagot és megtisztítja nyelvünket a lepedéktől.

●   Láz esetén a legfontosabb, hogy kiderítsük az okát. Olykor ugyanis többről van szó, mint egy könnyű kis megfázásról.

●   Fontos! Ha almaecetkúrát tartunk, változtatnunk kell az étrendünkön is (kevesebb állati eredetű zsiradék). És lehetőleg kapcsoljuk ki az olyan rizikó faktorokat is, mint a dohányzás, túlsúly és kevés mozgás.

●   Az emlékezetkihagyásnak számos oka lehet, a lelki terheket sem szabad figyelmen kívül hagyni. Effajta problémák esetén persze az almaecetkúra magában még nem segít.

●   Az almaecetes lábfürdő után húzzunk meleg pamutzoknit.

●   Ha a torokfájás több nap után sem múlik el, lehet, hogy komoly mandulagyulladásunk, vagy heveny gégehurutunk van, melyet pl., streptococcus baktériumok okoznak. Ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz.

●   A bőrkiütéseket nagyon gyakran az okozza, hogy nem viszünk be elegendő mennyiségű ásványi anyagot a szervezetbe. Ezért ideális szer ez esetben az almaecet.

●   A nyakra tett ecetes borogatás is enyhíti a torokfájást és rekedtséget:

 

Szénanátha

A reggelente fogyasztott almaecetes-mézes ital nem szünteti ugyan meg az egyre elterjedtebb virágpor-allergiát, de javítja a közérzetet, és legalább enyhíti az olyan kellemetlen tüneteket, mint a tüsszögés, könnyezés, a szem begyulladása, bőrkiütés vagy a bőrpír.

Hatás: növeli az ellenálló képességet, pótolja a hiányzó ásványi anyagokat, serkenti az anyagcserét.

 

Köhögés

A gyerekek gyakran köhögnek; de azelőtt nem hívtak ilyenkor azonnal orvost. A népi gyógyászat hatásos háziszere, enyhébb köhögés ellen az almaecet. Akkor is jól beválik, ha éppen átestünk egy megfázáson, de éjszaka még többször arra ébredünk, hogy köhögnünk kell.

Alkalmazás: keverjünk össze 1/2 csésze mézet 3-4 teáskanál almaecettel.

●   Vegyünk be ebből 1 teáskanállal minden köhögési roham alkalmával, vagy naponta 6 teáskanállal. Előtte jól keverjük fel.

●   Lefekvés előtt 1 teáskanállal; és ha éjszaka felébredünk, akkor is.

Hatás: felszakítja a váladékot, görcsoldó, nyugtat, gyulladás- gátló.

Ha valakit éjjelente gyakran kínoz a köhögés, szórjon néhány csepp almaecetet a párnájára vagy tegyen egy almaecetbe mártott kendőt a feje mellé — régi házi recept.

 

Védelem a szúnyogok ellen

A szúnyogok nem szeretik az ecetet. Ha almaecetes vízzel dörzsöljük be bőrünket, távol tarthatjuk a kis szörnyetegeket. A nőstény szúnyog — csak ez csíp — szag után tájékozódik. Az emberi bőr illata ellenállhatatlanul vonzza.

 

Rovarcsípések

Ha megcsípett bennünket egy méh, darázs vagy szúnyog, vagy egy csípős medúzával való találkozás után ég a bőrünk, kenjük be azonnal a csípést, illetve az égő, viszkető bőrfelületet hígítatlan almaecettel. Ez megakadályozza, hogy a csípés helye feldagadjon. Ha azonban komolyabb a dolog, az almaecetes kezelés csupán gyors elsősegély lehet, utána orvosi kezelésre van szükség.

Ha a medúzacsípés nyomán bőrkiütés lépne fel, vagy ha allergiásak vagyunk a rovarcsípésekre, azonnal forduljunk orvoshoz.

Hatás: fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, lelohasztja a daganatokat.

 

Fejfájás

A fejfájás sok esetben idegfeszültségre, stresszre, nyugtalanságra, túlhajszoltságra vagy érzelmi túlterheltségre vezethető vissza. Próbáljuk ki egyszer az almaecetes inhalálást, amikor érezzük, hogy közeledik a fejfájás. A gőzölés jól bevált és azonnal ható gyógymód. Az almaecettel való inhalálás felpezsdíti és serkenti a vérkeringést.

Ugyancsak gyakran okozhat fejfájást, ha nincs rendben valami az emésztésünk körül. Tudja ezt mindenki, aki vacsorázott már kiadósan késő este, másnap pedig, nehéz fejjel ébredt. Az éjszaka folyamán, vagy bélrenyheség következtében erjedési és bomlási folyamatok indulhatnak el a belekben. Az eközben képződő mérgező anyagok felelősek sokféle panasz, nem utolsósorban a fejfájás, kialakulásáért. Ha valakinél ilyen összefüggésben lép fel a fejfájás, fogyassza hosszabb időn keresztül, naponta kétszer, a szokásos almaecetes-mézes keveréket, lehetőleg éhgyomorra. Ez legyőzi a rothadást okozó baktériumokat az emésztőszervekben.

 

Inhalálás almaecettel

Töltsünk egy kisebb lábosba egy rész almaecetet és egy rész vizet és melegítsük fel a tűzhelyen. Amint gőzölögni kezd, hajoljunk a lábos fölé és borítsunk egy törülközőt a fejünkre, hogy a gőz ne tudjon elszállni. Lélegezzük be a gőzt orron keresztül, csukjuk be a szemünket, és élvezzük a hatást. Addig inhaláljunk, amíg jólesik, de sohasem öt percnél tovább. Utána jót tesz, ha lefekszünk egy kicsit.

 

Vádliborogatás

Jól bevált módszer a fájdalmas visszerek ellen a hígítatlan almaecettel való bedörzsölés reggel és este, vagy mártsunk egy törülközőt hígítatlan almaecetbe, és csavarjuk a lábunk köré. E fölé száraz törülköző kerül. Hagyjuk az almaecetet 30 percig hatni, s közben polcoljuk fel a lábunkat. Ha legalább hat héten keresztül reggel és este alkalmazzuk a borogatást, megszűnik a fájdalom. A külső kezelés kiegészítőjeként igyunk minden reggel almaecetesmézes vizet. A mozgás is rendkívül fontos, sétáljunk, fussunk, vagy biciklizzünk.

Hatás: ahogy az almaecet segíti a véralvadást a különböző sérüléseknél, ugyanúgy összehúzza a túlságosan kitágult vérereket.

Ha azonban a visszérképződés már előrehaladott állapotban van, az almaecetes kezelés csupán a fájdalmat enyhítheti.

Amennyiben súlyosbodnak a panaszok, forduljunk azonnal orvoshoz.

 

Menstruáció

A reggeli almaecetes-mézes ital a menstruáció alatt mérsékelheti a túl erős vérzést. De mivel az almaecet rendszeres fogyasztása a tapasztalatok szerint késleltetheti is a havivérzést, jobb, ha úgy négy nappal a menstruáció előtt már nem iszunk ecetet.

Hatás: vérzésgátló, segíti a véralvadást.

 

Fáradt szemek

Ha észrevesszük, hogy olvasás vagy tévénézés közben hamar elfárad a szemünk, vagy érzékenyen reagálunk az éles fényre, igen jó szolgálatot tesz az almaecetes-mézes ital (2 teáskanál mézzel) reggelente. Az almaecetben található béta-karotinnal pedig, még a szürke hályog kialakulását is megelőzhetjük.

Hatás: ásványi anyagok bevitelével erősíti a látást.

 

Izomgörcs

Sokan arra ébrednek az éjszaka közepén, hogy begörcsölt a lábuk, karjuk, a hátizmaik vagy a nyakuk. Ha hosszabb időn keresztül fogyasztjuk reggelente az almaecetes-mézes italt, el fognak múlni a kellemetlen görcsök. Ugyanez vonatkozik a sportolás vagy megerőltető testi munka közben fellépő izom görcsökre is.

Hatás: pótolja a hiányzó ásványi anyagokat.

 

Fürdő izomfájás esetén

Adjunk a fürdővízhez 1-2 csésze almaecetet. A víz alatt gyengéden masszírozzuk át testünket a lábtól a nyak felé haladva egy szivaccsal, vagy puha kefével. Utána feküdjünk le, és pihenjünk kicsit.

 

Izomhúzódás

Egy jól bevált házi recept szerint az izomrándulásokat ugyanúgy almaecetes borogatással kezeljük, mint a duzzanatokat, zúzódásokat és véraláfutásokat. A daganatok gyorsabban lelohadnak, a fájdalom hamarosan enyhül.

●   Mártsunk egy kendőt tiszta almaecetbe, majd csavarjuk ki.

●   Még hatékonyabb, ha még egy kis cayenne borsot is szórunk a kendőre, mielőtt a fájó testrészre helyezzük.

●   Végül betekerjük az egészet egy száraz törülközővel.

●   Hagyjuk 5-10 percig hatni, kis idő elteltével nedvesítsük be újra a kendőt.

Vagy: helyezzünk egy többszörösen összehajtogatott kendőt ecetsavas agyagföldbe — kapható a patikában vagy a reform- boltokban. Néhány perc múlva csavarjuk ki a kendőt, és tegyük a kificamodott testrészre vagy zúzódásra. Ha a kendő megszáradt, ismételjük meg az egészet.

Vagy: tiszta almaecetbe mártunk egy kendőt, amelyhez 2 teáskanál jódozott sót adtunk. Ezzel az oldattal borogassuk a fájó testrészt.

Hatás: lelohasztja a daganatokat, enyhíti a fájdalmat.

 

Orrvérzés

Ha valakinek gyakran vérzik az orra, igyon rendszeresen almaecetes vizet. A vérzést úgy lehet elállítani, ha egy ecettel átitatott vászondarabot óvatosan bedugunk az orrlyukba. Hagyjuk ott, amíg a vérzés teljesen el nem állt.

Hatás: segíti a véralvadást, fertőtlenít.

 

Idegrángás

Ha észrevesszük, hogy szemhéjunk vagy bizonyos izmaink gyakorta rángatóznak, beremegnek – anélkül hogy ezt befolyásolni tudnánk – fogyasszuk hosszabb időn át minden délelőtt az alábbi italt:

●   1/2 pohár víz, 1/2 pohár grapefruit- vagy narancslé, 1 teáskanál almaecettel jól elkeverve.

Hatás: pótolja a hiányzó vitaminokat, ásványi anyagokat.

 

Fülfájás

A fülfájás okának kiderítéséhez mindenképpen keressünk fel egy orvost, hallószervünk rendkívül érzékeny, itt nem szabad kockáztatni.

A gyulladás vagy megfázás okozta fülfájást, hatásosan kezelhetjük almaecetes gőzöléssel, mivel ez enyhíti a fájdalmat és csökkenti a gyulladást.

Gőzölés

Forraljunk fel 1 csésze almaecetet 2 csésze vízzel. Tartsuk féloldalasan a lábos fölé a fejünket, hogy a felszálló gőz a fülünkbe hatolhasson; de nagyon vigyázzunk, nehogy a forró gőz megégesse a fület

 

Fülzúgás

A naponta háromszor fogyasztott almaecetes-mézes ital enyhíti a kellemetlen fülzúgást. Érdemes akkor is elkezdeni az almaecetkúrát, ha észrevesszük, hogy kezd gyengülni a hallásunk.

Hatás: pótolja a hiányzó ásványi anyagokat, javítja a véráramlást.

 

Reumatikus panaszok és köszvény

Ha egész évben fogyasztjuk minden reggel felkelés után a gyümölcsecetes italt, megelőzzük a reuma és köszvény kialakulását.

Hatás: méregtelenít, megakadályozza a mérgező anyagok képződését a belekben, melyek különben a szervezetbe jutnának.

 

Álmatlanság és krónikus fáradékonyság

Egyre többen érzik magukat napközben fáradtnak és elcsigázottnak. Meg vannak győződve róla, hogy képtelenek volnának talpon maradni, ha nem innának literszám kávét, vagy teát, esetleg nem szednének serkentőszereket. Munka után már nem marad erejük arra, hogy sport- vagy valamilyen kreatív tevékenység közben kapcsolódjanak ki. Este, szinte azonnal álomba merülnek, hamarosan azonban újra felébrednek, és aztán órákig fekszenek álmatlanul az ágyban.

Ha valaki napközben folyton fáradt, éjszaka viszont álmatlanságban szenved, először is vizsgálja meg az életmódját. A panaszokat ugyanis gyakran a túlfeszített idegállapot okozza. Ezt valamilyen pszichikai nyomás idézheti elő konfliktus- helyzetben, vagy ha egyszerre túl sok élmény éri az embert, amit nem tud kellőképpen feldolgozni, de okozhatja az élvezeti cikkek túlzott fogyasztása is. Az egyik legjobb természetes orvosság álmatlanság és krónikus fáradékonyság ellen az almaecet mézzel — összekötve az életmódunk megváltoztatásával.

 

●   Keverjünk össze egy csavaros tetejű üvegben 1/2 csésze mézet 3 teáskanál almaecettel.

●   Lefekvés előtt együnk ebből 2 teáskanállal. Ezután általában hamarosan elalszunk.

●   Ha még egy óra múlva is ébren vagyunk, együnk még 2 teáskanállal a keverékből.

●   Ha az éjszaka folyamán felébredünk, akkor is vegyünk be 2 teáskanállal a keverékből.

Hatás: az almaecetben található kálium, magnézium és vas kiegyensúlyozottá tesz, megnyugtat, a méz szintén nyugtató hatású.

Ugyancsak jól bevált altató, ha egy pohár vízben elkeverünk 2 teáskanál almaecetet és 2 teáskanál mézet. Tegyünk az éjjeliszekrényre is egy pohárral, hogy kéznél legyen, ha éjszaka felébrednénk.

 

Csuklás

Csuklás ellen kivételesen használhatjuk a háztartási cukrot: 1 teáskanál cukorra csöppentsünk 5 csepp tiszta almaecetet.

Ha valaki ilyenkor sem akar cukrot enni, nyeljen le 1 teáskanál almaecetet. Ettől hamarosan elmúlik a kellemetlen csuklás.

 

Fájdalom ellen

A tapasztalatok szerint a természet patikájából származó gyengéd fájdalomcsillapító enyhíti a nem túl erős fájdalmakat:

Fejfájás, ideg- vagy izomfájdalom esetén tegyünk néhány cseppet a megadott tinktúrából egy darab vattára, és dörzsöljük be vele a fájó testrészt. Különösen hatékony, ha elalvás előtt alkalmazzuk.

Pattanások, mitesszerek kezelésére is alkalmas.

Hatás: fájdalomcsillapító, nyugtató.

 

Nátha

Kitisztul a nátha vagy megfázás következtében bedugult orr, ha hígított almaecettel inhalálunk. Könnyebbséget hozó és mellékhatásoktól mentes kezelési mód. Ha inhalálás után még mindig nem tudunk szabadon lélegezni, ismételjük meg némi idő elteltével a gőzölést, ha szükséges, akár többször is.

Emellett ajánlatos naponta egyszer vagy kétszer az almaecetes-mézes keveréket is fogyasztani. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha váladék rakódott le a melléküregekben és a torokban.

Hatás: gyulladásgátló, felszakítja a váladékot, antibakteriális.

 

Ha valakinek vérkeringési zavarok következtében vagy a megfázástól örökösen vörös az orra, próbálja ki egyszer az alábbi háziszert:

●   Keverjünk össze 1/4 liter meleg vizet 3-4 evőkanál almaecettel.

●   Mártsunk bele egy darab vattát, és tegyük kb. 5 percre a kivörösödött orra.

●   Naponta többször ismételjük meg a kezelést.

 

Terhességi panaszok

Mintha csak a terhesség kezdetén fellépő reggeli rosszullét ellen teremtették volna az almát! Próbáljuk ki reggelenként az almaecetes-mézes italt. Aki nem bírja éhgyomorra, igya meg reggeli után. Úgy tartják egyébként, hogy ha valaki a terhesség egész ideje alatt fogyasztja ezt a koktélt, erőteljesebb testalkatú, sűrűbb hajú, erősebb körmű gyermeket fog a világra hozni. Allítólag a fogzás is problémamentesen zajlik le ezeknél a gyerekeknél.

Hatás: ásványi anyagokat visz a szervezetbe, serkenti az anyagcserét, segíti a méhlepény növekedését.

 

Éjszakai verejtékezés

A rendszeres verejtékezés éjjelente gyakran szervi bajra utal, esetleg tüdőtájon. Az okot mindenképpen orvosi vizsgálatnak kell kiderítenie. A kellemetlen tünetet azonban enyhíthetjük, ha lefekvés előtt hígított almaecettel masszírozzuk bőrünket.

Hatás: helyreállítja a bőr pH-értékét, hűsít, nyugtat.

Ha a kivizsgálás semmilyen szervi elváltozást nem mutat, úgy elképzelhető, hogy a szervezet, verejtékezéssel próbálja kiüríteni a felgyülemlett mérgező anyagokat a testből.

A reggelente fogyasztott almaecetes ital elősegíti ilyenkor a salakanyagok kiválasztását, a szervezet belső megtisztulását.

 

Szédülés

Ha valaki sokszor szédül, és ennek nincsen szervi oka, kipróbálhatja az almaecet-kúrát.

Alkalmazás: 4-6 héten keresztül igyunk almaecetes vizet minden étkezéshez, de legalább reggel és este.

Hatás: pótolja a hiányzó ásványi anyagokat, serkenti a vérkeringést, felfrissít.

 

Gyomorégés

Az evés utáni gyomorégés sok esetben enyhíthető egy pohár almaecetes itallal. Ha valaki gyakran szenved égető, kaparó érzéstől a nyelőcsövében, fűszerezze ecettel az ételeit. A gyomorégés nem a gyomorsav túltengésre vezethető vissza, ahogy sokan gondolják. Többnyire abban keresendő az ok, hogy a gyomornedv túl kevés sósavat tartalmaz. A pepszin mellett a sósav mindenekelőtt a fehérjelebontásban játszik szerepet. Ezért szenvednek sokan fehérjedús ételek fogyasztása után gyomorégéstől, ha túl kevés sósavat termel a sósav mellett, az ecet is segíthet felpuhítani a húst, kolbászt és hasonló fehérjetartalmú ételeket, és így meggátolja a gyomorégést.

Persze nem minden esetben a sósavhiány okozza a gyomorégést. A rendszeres, de főként heves gyomorégés valamilyen gyomorbajra utalhat, amely feltétlenül kivizsgálásra és meg felelő orvosi kezelésre szorul.

 

Leégés, napozásnál

Dörzsöljük be óvatosan a leégett, vörös bőrfelületet hígított almaecettel. Vagy tegyünk almaecettel átitatott kendőt az égő testrészekre. A langyos fürdő 2 csésze almaecettel szintén hűsítő hatású.

Hatás: hűsíti és megnyugtatja a bőrt, fertőtlenít.

 

Túlsúly

Ha nem szüntetjük meg a túlsúly valódi okát és továbbra is túl sokat, túl sósan, túl édesen és túl zsírosan étkezünk, de főként túl keveset mozgunk, akkor az almaecet sem segíthet a fölösleges kilók eltüntetésében.

Ha azonban odafigyelünk a helyes és mértékletes étrendre, továbbá sokat mozgunk a friss levegőn, könnyebben és gyorsabban fogyhatunk az almaecet segítségével. Az ecet serkenti az anyagcserét, elősegíti a zsírok lebontását, méregtelenít, javítja az emésztést, víztelenít és csökkenti az étvágyat. Sőt az édességeket sem fogjuk annyira kívánni.

 

„Az az ember, aki minden étkezéshez megiszik egy pohár ecetes vizet, kevesebbet eszik, mert gyorsabban jóllakik”, állítja dr. D. C. Jarvis.

 

Fogyókúrás ital

A fogyókúra ideje alatt igyunk meg lassan minden étkezés közben 1 pohár vizet 2 teáskanál almaecettel. Ha már elértük az ideális súlyunkat, akkor is ajánlott, reggelente továbbra is almaecetes vizet inni. Segíti az emésztést, jó közérzetet biztosít.

 

Égési sebek

Egy régi házi recept szerint a könnyebb égési sebeket azonnal öntsük le ecetes vízzel.

Hatás: hűsít, fertőtlenít.

 

Emésztési zavarok

„Minden rossz a belekben lakozik”, állította az ókori görög orvos, Hippokratész mintegy 2500 évvel ezelőtt. Másképpen: az egészséges bélflóra a jó egészség egyik legfontosabb előfeltétele. Ha azonban túl mohón, túl gyakran, és túl sokat eszünk, főként este‚ túlterheljük a bélrendszert. A belek perisztaltikus mozgása gyengül, káros lerakódások képződnek a bélfalakon, bélrenyheség és egészségtelen erjedés következik be.

A késő este elfogyasztott ételt szervezetünk nem emészti meg, egész éjszaka a belekben marad, bomlani és erjedni kezd. Az erős szagú széklet majd minden esetben rothadást okozó baktériumok jelenlétére utal a belekben.

Ha a bomlás közben képződő méreganyagok túlsúlyba kerülnek, akkor úgynevezett intestinalis autoirnoxikáció, vagyis az anyagcseretermékek által okozott mérgezés következhet be. A véráramlással aztán a méreganyagok a szervezet minden részébe eljutnak. Amennyiben ez az állapot tartóssá válik, egyre rosszabb lesz a közérzetünk, szervezetünk ellenálló képessége idővel legyengül. A következmény sokféle betegség lehet, melyek mind az emésztőrendszer túlterheltségére, illetve a belekben jelenlévő méreganyagokra vezethetők vissza.

 

Így hat az almaecet a belekben

●   Véd a fertőzések ellen

●   Elpusztítja a rothadást okozó baktériumokat

●   Gondoskodik az egészséges bélflóráról

●   Segít a máj méregtelenítő munkájában

●   Serkenti a perisztaltikus bélmozgásokat

 

A bélrothadás ellenszere

Megakadályozhatjuk a bélrothadást, ha naponta 1-3 alkalommal almaecetes italt fogyasztunk.

Mit tehetünk még a bélrothadás ellen:

●   Ne együnk késő este.

●   Tegyük át a főétkezést egy korábbi időpontra.

●   Hagyjuk ki néha a vacsorát, vagy csak száraz zsemlét együnk teával.

 

Enyhe hasmenés orvoslása

Közismert, hogy hasmenés esetén (nem fertőző bélgyulladásnál) nyers, reszelt almát rendel az orvos. Az almaecet ugyancsak jól bevált ellenszere az enyhébb hasmenésnek.

Alkalmazás: igyunk meg naponta hatszor egy pohár vizet 1 teáskanál almaecettel apró kortyokban.

 

Romlott ételek okozta emésztési zavarok

Talán már Önnel is megtörtént: Távoli országba utazott, valahová Ázsiába, Afrikába vagy Latin-Amerikába, és kínosan ügyelt rá, nehogy olyasmit egyen, ami esetleg vízzel kerülhetett érintkezésbe. Hisz jól tudta, hogy arrafelé az európai ember számára veszélyes kórokozók csírái lehetnek a vízben, melyek hasmenést és gyomorgörcsöket okoznak. Ezért csak héjas gyümölcsöket evett, lemondott a vízben mosott, friss salátáról, és fertőtlenítette magának a vizet a fogmosáshoz. Aztán egy forró napon megáll egy utcai árusnál, és meggondolatlanul lehajt egy pohár jéghideg kólát — már csak a jégkockák csörömpölnek a pohár alján. Jégkockák? Lehet, hogy máris megtörtént a baj. Ha nem akarja, hogy gyomorgörcsök, és hasmenés rontsa el a nyaralását, azonnal tennie kell valamit a fertőzésveszély ellen.

A bélfertőzések megelőzése

Ha olyasmit ettünk, vagy ittunk, amiről azt gondoljuk, hogy esetleg romlott volt, és lehet, hogy kórokozók jutottak a szervezetünkbe, igyunk egy pohár ásványvizet 2 teáskanál gyümölcsecettel.

Különösen nagy a fertőzésveszély:

●   a halféléknél és a tenger gyümölcseinél

●   tojásnál, szárnyasételeknél, fagylaltnál stb.

●   fertőzött víznél

●   szokatlan, idegen ételek esetében.

Ha úgy találjuk, hogy valamilyen étel vagy ital nem teljesen kifogástalan, általában otthagyjuk. De előfordulhat, hogy erre nincs módunk, ilyenkor igyuk meg étkezés előtt az alma-ecetes keveréket.

 

Ételmérgezésnél

Keverjünk el 1 pohár vízben 1 teáskanál almaecetet, és ötpercenként vegyünk be ebből 1 teáskanállal.

Ha 3-4 óra múlva az első pohár elfogyott, készítsünk még egy pohárral, de ezúttal ötpercenként 2 teáskanállal vegyünk be belőle.

A harmadik pohár italból 15 percenként igyunk egy apró kortyot, és egész idő alatt maradjunk ágyban, és csak gyenge gyógyteát, ásványvizet igyunk, szilárd ételt ne együnk.

Úgy 8-10 órával az első tünetek fellépése után már annyira javulni fog az állapotunk, hogy ehetünk egy kis zabkását, egy száraz zsemlét vagy kétszersültet. Ha már megszűnt a hasmenés, akkor is igyunk a következő 2-3 napban minden étkezéshez almaecetes vizet (1 teáskanál almaecet 1 pohár vízhez).

 

Enyhe ételmérgezés

Ha nem voltunk elég elővigyázatosak, és a romlott étel következtében enyhe hasmenés, gyomorgörcs vagy hányás (több tünet egyszerre is előfordulhat) lép fel, akkor is bevethetjük az almaecetet. Hisz az ecet elpusztítja a káros baktériumokat az emésztőszervekben. Méregtelenít és antibakteriális hatású.

 

Idő előtti öregedés

Ha valaki úgy érzi, hogy az utóbbi időben sokkal többet öregedett, mint ahogy az ő korában normális lenne, gondolkozzon el rajta, vajon miért nem regenerálódik a teste. Egy hosszabb almaecet-kúra (1 pohár víz, 2 teáskanál almaecet, 2 teáskanál méz, minden reggel) sokszor gyökerében oldja meg a problémát, hisz a zsírlerakódás, hajhullás, romló fogak, gyengülő memória, nagyothallás, gyorsan elfáradó szemek, ropogó és fájó ízületek, elszíneződött körmök és a barna foltok a kézfejen nem minden esetben az előrehaladott öregedés visszafordíthatatlan jelei, mint ahogy sokan gondolják. Sokkal inkább csak azt jelentik, hogy „nem működnek rendesen az anyagcsere-folyamatok, felborult a szervezet belső egyensúlya”, fogalmazta meg Cyrill Scott. Testünk így jelzi, hogy a regeneráláshoz segítségre van szüksége.

Ne fogadjuk ezeket a jelzéseket megadóan és tétlenül, tegyünk inkább valamit egészségünkért és az idő előtti leépülés ellen.

Az almaecet, egészséges táplálkozás és aktív életmód segítségével sokszor megszüntethetők a kellemetlen panaszok, lelassítható az öregedés folyamata.

Hatás: serkenti a vérkeringést, méregtelenít, vitalizál, ásványi anyagokat visz a szervezetbe.

 

Szemölcsök

Ez a régi háziszer eltünteti a szemölcsöket, vagyis a bőrből kiemelkedő, erősen megvastagodott szaruképződményeket.

●   Keverjünk össze 1 evőkanál sót és 4 evőkanál almaecetet egy kisebb csavaros üvegben. Rázzuk jól össze.

●   Hosszabb időn át, naponta többször kenjük be ezzel a tinktúrával a szemölcsöket.

 

Időjárás-érzékenység

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a változékony időjárás kellemetlen következményeit, mint a fejfájás, levertség, ingerlékenység, fájó végtagok vagy a teljesítménycsökkenés, szintén enyhíthetjük az almaecetes-mézes keverékkel, ha napjában kétszer fogyasztjuk.

 

Sérülések és sebgyógyulás

Népiesen szólva az almaecet “kiszárítja” a vért. Ez a kijelentés azon a megfigyelésen alapul, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen almaecetes vizet isznak, gyorsabban varasodnak és gyógyulnak a külső sérülések, horzsolások és vágott sebek. Ha tehát elő akarjuk segíteni a sebgyógyulást, igyunk naponta háromszor almaecetes keveréket.

Hatás: fertőtlenít, elősegíti a véralvadást.

 

Azok számára is ajánlott az almaecet-koktél, akiknek gyakran vérzik az orruk. Az almaecet belülről segíti elő a vérerek gyógyulását.

Műtét után is gyorsabb a sebgyógyulás, ha minden étkezéshez almaecetes-mézes vizet iszunk. Igen jó hatással van a szervezetre, ha már négy héttel az operáció előtt elkezdjük az almaecet-kúrát. Közvetlenül műtét után persze nem szabad ecetet juttatni az emésztőszervekbe. Mindenképpen konzultáljunk a kezelőorvosunkkal.

Hatás: ásványi anyagok, és vitaminok bevitelével felgyorsítja a gyógyulást, segíti a véralvadást.

 

A fogak és a fogíny betegségei

Fogszuvasodás, paradentózis vagy gyulladt fogíny esetén igyunk rendszeresen almaecetes vizet az étkezésekhez.

A szájöblítés almaecetes vízzel (méz nélkül) gátolja a fogkőképződést, a gyulladások kialakulását, így nincs táptalaj a fogszuvasodás és paradentózis számára.

Hatás: antibakteriális, gyulladásgátló, ásványi anyagokat, főként kalciumot visz a szervezetbe.

Egy tanulmány szerint a rendszeres almafogyasztás is csökkenti a fogszuvasodás veszélyét. Rágás közben jól kitisztulnak a fogközök, és az almában található sav megakadályozza a káros lepedék újraképződését.

 

Almaecetes víz a fogápoláshoz

Keverjünk el 1 teáskanál almaecetet 1 pohár vízben. Minden reggel és este ezzel az oldattal öblítsünk és gargalizáljunk fogmosás után. Idővel ettől a fogak is fehérebbek lesznek.

 

Néhány jótanács!

●   A rekedtséget sokszor a levegő szennyezettsége, vagy a dohányzás is okozhatja, de valamilyen gyógyszer mellékhatásaként is felléphet. Ezért fontos, hogy kiderítsük az okot, és megszüntessük azt.

●   Ha gyanítjuk, hogy ma alighanem “fejfájós” napunk lesz, dörzsöljük be többször is homlokunkat, halántékunkat és tarkónkat tiszta almaecettel.

●   Ha úgy jön ki a lépés, hogy késő este még vacsoráznunk kell, igyunk étkezés után almaecetes vizet. Segíti az emésztést, és meggátolja az erjedési és bomlási folyamatok kialakulását a belekben.

●   Mártsunk két vattadarabot gyümölcsecetbe, és gyengéden nyomjuk a lehunyt szemhéjunkra. Felfrissül tőle a kifáradt szem. Kis idő múlva langyos vízzel mossuk le az ecetet.

●   Krónikus kimerültség esetén csökkentsük a minimumra az édességek és a fehér lisztből készült termékek fogyasztását, együnk viszont minél gyakrabban halat és hüvelyeseket almaecettel fűszerezve. Cukor helyett használjunk mézet. És együnk olykor egy-egy kanál mézet, hiszen a méz tiszta energia, amely gyorsan bekerül a vérbe. Talán az alkohol élvezetéről is le kellene mondanunk egy időre.

●   A krónikus fájdalom valamilyen szervi bajra utal, mellyel feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk — éppúgy a heves, hirtelen fellépő fájdalom esetén.

●   A gyakori megfázást, náthát – főként a hideg évszakban – megelőzhetjük, ha rendszeresen szaunába járunk. Erősíti az immunrendszert, és edzetté tesz.

●   Amikor valakit a terhesség alatt rosszullét, hányinger környékez, próbálja ki egyszer, hogy meleg almaecetbe mártott kendőt tesz a hasára. Ha kihűlt a kendő, ismételjük meg a procedúrát.

●   A vékonybélgyulladás, bélfertőzés vagy ételmérgezés okozta hasmenés, minden esetben orvosi kezelést kíván. Ezért rögtön forduljunk orvoshoz, ha a hasmenés két napnál tovább tart, ha a széklet nyálkás, vagy véres, ha lázzal és hasgörcsökkel jár.

●   Utazásnál vigyünk magunkkal egy üveg almaecetet. Mindig legyen nálunk a biztonság kedvéért egy kis üveg kész almaecet-keverék, ha olyan vendéglőben ennénk, amelyben nem bízunk meg teljes mértékig.

●   Az ételmérgezés enyhe tüneteinél mindenképpen hatásos az almaecet alkalmazása. Ha azonban a panaszok súlyosbodnak, vagy nem tapasztalunk gyors javulást, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

●   Az almaecetes mézes kúra nem csupán az időjárás-érzékenységnél segít, hanem idegfeszültség, vagy nagy hőségben fellépő ernyedtség esetén is, amelytől főként az idős emberek szenvednek.

●   Ecetes vízzel vagy tiszta almaecettel is kitisztíthatjuk a sebeket, fertőtlenít és segíti a gyógyulást.

 

 

almaecet

Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Szüntesd meg testedben a húgysav kristályosodását, így megelőzheted a köszvényt és az ízületi fájdalmakat
  A köszvényt a lábfej ízületeiben összegyűlő húgysav alakítja ki, ami a méreganyagok nem megfelelő eltávolítása következtében halmozódik...
TOVÁBB
Vegyszermentesen a leandert károsító pajzstetű ellen
  Nem is gondolnád, hogy háztartásod mennyi hatékony fegyvert rejt növényeid kártevői számára.   Ősszel a téli fagyok elől pincébe, garázsba,...
TOVÁBB
Az almaecet és a méz külön-külön is hatásos, de együtt még többre képesek
  Túl sok egészségtelen étel fogyasztása után szükségünk van egy alapos béltisztításra. Egy alapos béltisztítás méregteleníti az egész...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a nyári szabadidőnkből?
Ahogy a nap sugarai egyre melegebben simogatják a bőrünket és a természet újraéled, úgy...
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...

Címkék