Igazi csodaszer a gyömbér!

 

A gyömbér egyik legaktívabb összetevője, a zingibain nevű vegyület, a természet egyik leghatásosabb fehérjebontó enzimje. A fehérjebontó enzimeknek fontos szerepük van az autoimmun betegségek szabályozásában is.

 gyömbér, szürkehályog, raynaud-szindróma, vírusellenes, fájdalomcsillapító, görcsoldó

A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, jó hatással van a szívre, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.

 

A gyömbérben 12 féle antioxidáns van, ezen kívül található még benne

●   23 féle gombaölő vegyület

●   11 különböző fekélyellenes hatású vegyület

●   10 féle vírusellenes vegyület

●   8 féle májvédő vegyület

 

Milyen tünetekre használhatjuk a gyömbért?

●   afrodiziákumként (kardamonnal együtt).

●   merevedési zavarokra

●   serkenti a nemi vágyat

●   terméketlenségre – növeli a hímivarsejtek számát és mozgékonyságát

●   émelygésre

●   reggeli rosszullét ellen

●   szédülésre

●   gyomornyugtatásra

●   szédülésre

●   tengeribetegség esetén

 

A gyömbér gyógyászati felhasználása

●   A gyömbér rendszeres fogyasztása semlegesíti a telített zsír vérrögképző hatását, megakadályozhatja az agyi katasztrófa (stroke) kialakulását.

●   A fűszeres gyömbér fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, segíthet a bütyök okozta fájdalom enyhítésében. Ízületi gyulladásra igyunk gyombérteát és tegyünk reszelt gyömbért közvetlenül a bütyökre is naponta egyszer-kétszer.

●   Ételallergia okozta csalánkiütésre szintén hatásos a gyömbértea elfogyasztása, vagy a fürdő vízhez öntött gyömbérből főzött lé.

●   A nép orvoslás régóta használja a gyömbért szorongás és depresszió gyógyítására. Kellemes, „hangulatjavító” íze van. Fűszerezd vele az ételed és az életed minden nap, és elkerül a (téli) depresszió!

 

 

●   Duzzanat (ödéma) esetén az indiai ájurvédikus orvosok évszázadokon keresztül ajánlották a gyömbért elsősorban az ízületi gyulladás okozta duzzanat csökkentésére. A benne megtalálható fehérjebontó enzimnek jócskán van gyulladáscsökkentő hatása.

●   Fájdalomcsillapításra külsőleg is használhatod a gyömbért. A meleg, gyömbéres borogatás enyhítheti a hasi görcsöket, a fejfájást és az ízületi merevséget.

●   Fejfájás és migrén esetén rágcsálj kb. 2,5 teáskanál friss, reszelt gyömbért. Ha ezt nem kedveled, akkor szedj szárított gyömbért tartalmazó kapszulát fejfájásra. Fokozhatod hatását kurkumával, amely szintén gyulladáscsökkentő, és a gyömbérrel sok tekintetben azonos a gyógyhatása. Kapszula helyett csupán csak szárított gyömbért és kurkumát is tehetsz limonádéba, vagy ivóvizedbe 1-1 teáskanállal.

●   A csípős gyömbérből készített borogatás enyhíti a fogfájást. Mind a gyömbér külsőleg izgatják a bőrt, a felületes bőrgyulladás ellensúlyozza az erősebb fogfájást.

●   Gargalizálj gyömbérrel torokfájás ellen. Készíts gyömbéres gyógyitalt citromléből, ecetből és mézből.

●   A gyömbér 11 különböző fekélyellenes hatású vegyületet tartalmaz , ezért fekély kezelésére is alkalmas gyógynövény. A mézzel kandírozott gyömbér jóízű és kellemes gyógymód a fekélyre. A méz és a gyömbér együttes alkalmazása különösen hatásos.

●   A csípős gyökerek rendkívül hatásosak lehetnek a világ legveszélyesebb parazitáinak egy része ellen, amik a nyers halban is megtalálhatóak. Talán nem véletlenül szolgálnak fel a japánok gyömbért a sushihoz. Ha tehát szereted a sushit, jól teszed, ha sok savanyított gyömbért eszel hozzá.

●   Gyomorrontás esetén tegyél a teádba kb. egy teáskanálnyi gyömbért. A gyömbér olyan vegyületeket (ginggerol, shogaol) tartalmaz, amely nem csupán a gyomrot nyugtatják, de az emésztést is elősegítik a bél perisztartikus mozgásának serkentésével. A gyömbér sokkal hatékonyabb némely közismert, émelygés ellen gyakran felírt szintetikus gyógyszernél.

●   A szívinfarktust előidéző vérrögképződést a gyömbér hatékonyan megakadályozhatja.

 

Milyen betegségekre használható még a gyömbér?

Mint tudjuk, a gyömbér több mint 12 féle antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek a gyulladás előidézésében szerepet játszó szabad gyökök semlegesítésében. A gyömbér (és közeli rokona, a kurkuma) eredményesen használható a legtöbb ízületi gyulladás kezelésére.

●   Ízületi gyulladás, porckopás

Mindennap gyömbértea csontízületi gyulladásra, porckopásra.

●   Íngyulladás és nyálkatömlő gyulladás

Ázsiában a népi gyógyászat régóta használja a gyömbért a nyálkatömlő-gyulladás gyógyítására. Ismétlődő bursitis esetén is javasolt.

●   Bechterew-kór

Nem gyógyítja, de a gyulladás- és a fájdalmak enyhítésében segíthet.

Szemben a Bechterew-kór kezelésében szerepet játszó, nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel, a gyömbér nem károsítja a szervezetet. Az aszpirin és a többi, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer hosszú távú alkalmazása gyomorfekélyhez vezethet.

●   Menstruációs zavarok

Menstruációt elősegítő gyógynövénynek tekintik, a benne található fehérjebontó enzimekre hivatkozva.

●   Nátha

A gyömbér 10 féle vírusellenes vegyületet tartalmaz. Ezért, ha vírusfertőzésed van, igyál gyömbérteát, vagy bőségesen fűszerezd gyömbérrel az ételeidet!

●   Raynaud-szindróma

A gyömbér csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, és e hatások egyaránt hozzájárulnak a keringés helyreállításához az ujjakban is.

●   Szívproblémák

A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, jó hatással van a szívre. Antioxidáns, némileg megvédi a koszorúereket a koleszterin által előidézett károsodás ellen. Vérnyomás csökkentése révén segít a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében, gátolja a véralvadást, ezért segít megelőzni a szívinfarktust kiváltó vérrögképződést.

●   Szürkehályog

A gyömbér tele van antioxidánssal, ezért teaként fogyasztva jó hatású szürkehályog megelőzésére és kialakulásának lassításában.

●   Testszag

Belső dezodorként működik a benne található 17 antibakteriális vegyületnek köszönhetően. Azokkal a mikroorganizmusokkal szemben, amelyek kellemetlen illatúvá teszik a külső elválasztású mirigyek váladékát antibakteriális hatást fejt ki.

 

A gyömbért tea, tinktúra vagy kapszula formájában is fogyaszthatod!

 

gyömbér

Életet menthet a gyömbér leve
  Általában megfázásra főzünk gyömbérteát, vagy sütibe tesszük, de ennél sokkal több mindenre használhatjuk gyógyító erejét. A gyömbér egy sor...
TOVÁBB
A gyömbér tea oldja a vesekövet, tisztítja a májat, és elpusztítja a rákos sejteket. Így kell elkészítened, hogy hasson!
  A gyömbér gyökér antibakteriális, gyulladáscsökkentő, és parazitaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon sok tápanyagot, C-vitamint, magnéziumot,...
TOVÁBB
Minden növény arra a szervre jó, amelyikre hasonlít
  Minden növény nyersen fogyasztva arra a szervre jó, azt a szervet gyógyítja, amelyikre hasonlít!   A gombák különleges élőlények, se nem állatok, se...
TOVÁBB
Egy olcsó fűszer megoldás álmatlanságra és a fájós ízületekre
  Mindenkinek megtalálható a konyhájában, minden nap használjuk, de nem tudja mindenki, hogy mekkora gyógyereje van. Nagyszerű ízesítő szer a kömény...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék