A bors világszerte ismert fűszer, amelyet szinte minden konyhában használnak. A magyar konyha is előszeretettel használja, mivel sok ételhez jól passzol.
Különböző fajtái vannak, amelyek hatásukban és színükben különböznek egymástól, legismertebb a fekete bors.
A fekete borsnak is van gyógyító hatása, ezt azonban kevesen tudják. Alkalmazható légúti betegségek és gyomor panaszok esetén egyaránt. Serkenti az étvágyat, és sok ételhez jól passzol.
A bors pozitív hatással van a gyomorra és a belekre, ellazítja a görcsöket és emésztő hatású. A szárított borsot a borsőrlőben, ha ledarálják ízlés szerint sokféle ételhez adhatjuk. Lehetetlen felsorolni azokat az ételeket, amelyekhez az ízletes bors hozzáadható. Ízlés kérdése, hogy mennyire szeretjük a fűszerességet, és mennyit adunk az ételekhez. Lehetetlen elképzelni a konyhát bors nélkül.
A bors jellemzői
A növénynek keskeny levelei vannak, hosszú szárán szőlő alakú gyümölcsök fejlődnek. Mérsékelt éghajlatra van szüksége, és nem tolerálja a fagyot. A fekete borsot éretlenül betakarítják és szárítják.
Az ókorban már élénk kereskedelem folyt a borssal, drága, jó minőségű árucikk volt, amelyet kevesen engedhettek meg maguknak.
Milyen gyógyászati területeken használhatjuk a borsot?
● gyomorpanaszok
● puffadás
● emésztési zavarok
● hányinger
● hörghurut
● torokfájás
● ínygyulladás
● reumatikus betegségek
● feszültség
Az antibakteriális hatás miatt nagyon jó a megfázás minden tünetére. A borsból készült tinktúra segít enyhíteni az íny gyulladását. Külsőleg alkalmazva az olaj használható fürdő adalékként vagy dörzsölésre. Elősegíti a vérkeringést.