Amikor megérzed a majoranna illatát, mintha hazatalálnál. Van benne valami melegség, valami házias derű, amit már a dédikonyhák tűzhelyei mellett is ismertek. A „kerti majoranna” vagy latinul Origanum majorana nemcsak ízesít, de gyógyít is – méghozzá úgy, ahogyan azt régen a parasztházak hajnali csendjében, egy-egy bodros kendő alatt suttogták tovább az asszonyok.
Egy kis történelem – fűszer, ami uralkodók fejére is került
A majoranna eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, ahol az ókori egyiptomiak már használták balzsamozáshoz és szent illatszerként. A görögök és rómaiak úgy tartották, hogy a majoranna Aphrodité ajándéka – ezért koszorút fontak belőle szerelmesek és friss házasok fejére, hogy boldogságban éljenek.
A középkorban a majoranna már az európai kolostorok gyógynövényes kertjeinek szerves része volt. A bencések termesztették és terjesztették tovább, nemcsak fűszerként, hanem fejfájás, köhögés és melankólia ellenszereként is.
Gyógyhatása – amit a szelíd kis levelek rejtenek
A majoranna legfőbb gyógyító ereje az illóolajában rejlik, amely karvakrolt, borneolt és cineolt is tartalmaz. Ezek gyulladáscsökkentő, baktériumölő és nyugtató hatással bírnak.
A népi gyógyászatban évszázadok óta használják:
– Emésztésjavítóként, különösen puffadás, gyomorgörcs és bélrenyheség esetén.
– Idegrendszer nyugtatójaként, ha az ember álmatlan, szorong vagy csak túlpörgött a világ zajától.
– Köhögés és hörghurut ellen, mivel segít oldani a letapadt váladékot és enyhíti a torokfájást.
– Menstruációs görcsök és fájdalmas ciklus esetén, különösen ha tea vagy meleg pakolás formájában alkalmazzuk.
Egyes vidékeken a majorannás fürdő vizét használták azok, akik hosszan tartó testi-lelki fáradtságot cipeltek magukkal. Azt mondták, „aki majorannában fürdik, lelkét is újra visszakapja”.
Majorannatea – csönd a csészében
Hozzávalók:
- 1 teáskanál szárított majoranna
- 2,5 dl forró víz
Forrázd le a majorannát, majd lefedve hagyd állni 8-10 percig. Szűrés után kortyolgasd el este, lefekvés előtt – nemcsak az emésztésed nyugszik meg, de az elméd is békét talál.
Népi megfigyelés szerint az ilyen tea „elűzi a hasfájást, de meghagyja az álmot” – s valljuk be, ennél jobb kombináció kevés van.
Konyhai fortély – amikor a majoranna többet tud, mint gondolnánk
A majoranna az egyik legsokoldalúbb fűszernövény a konyhában, főleg ha zsírban gazdagabb ételekről van szó. Évszázadok óta használják hurkában, kolbászban, töltött káposztában – nem csak az íz miatt, hanem mert segíti ezeknek az ételeknek a könnyebb emésztését.
Egy régi székely fortély szerint, ha egy leves vagy főzelék túlságosan „nehézre” sikerül, elég belecsippenteni egy csipet majorannát – „megnyitja a gyomrot, mint a tavaszi nap a rügyet”.
Használhatod rántottákba, lencsébe, sült zöldségekre, de különösen jól áll a burgonyás ételeknek. Ha vajban megfuttatod egy kicsit, még intenzívebb lesz az aromája.
A majoranna tehát nem csak egy „hurkafűszer” – hanem egy igazi gyógynövényi jószág, amely ha jól bánunk vele, békét hoz gyomornak, léleknek, sőt a konyhába is. Érdemes újra felfedezni ezt a régi barátot – mert vannak dolgok, amelyek időtállóbbak, mint bármilyen modern divathóbort.
majoránna, emésztésjavító, nyugtató, köhögésre, hörghurutra, fájdalomcsillapítás, menstruációs görcsök





















