A COVID-19 vírus gyors terjedése és a nagyszámú megbetegedések miatt rendkívül nagy szerepet játszanak a biztonságos, elérhető és költséghatékony az immunrendszert támogató készítmények. Ezért tehát a koronavírus pandémia kapcsán a vizsgálatok fókuszába kerültek azok a vitaminok, nyomelemek és gyógynövények, amik erősíthetik az immunrendszer védő funkcióit és csökkenthetik a gyulladásos citokinek szintjét. Idősebb korban és túlsúlyos egyéneknél (BMI ≥30) COVID-19 megbetegség súlyosabb lefolyásában feltehetőleg gyulladásos citokinek robbanásszerű felszabadulása a szervezetben („citokinvihar”) okozza súlyos tüdőgyulladást, több szervi elégtelenséget és végül halált. A természetes immunerősítő készítmények hozzájárulhatnak a fertőzés megelőzéséhez és enyhíthetik a betegség lefolyását.
A C-vitamin – mint ismert antioxidáns – védi a szervezet sejtjeit azoktól az oxidatív károsodásoktól, amiket az immunsejtek által termelt, a kórokozók elölése céljából előállított szabad gyökök jelentenek. Továbbá a kollagén szintézis elősegítésével támogatja a bőr és nyálkahártya védőfunkcióját is. Lényeges, hogy rendszeresen, napi gyakorisággal kerüljön a szervezetbe C-vitamin, ugyanis a szervezetünk nem képes előállítani. A napi legalább 250 mg-os C-vitamin-adagolás felnőtteknél képes biztosítani a megfelelő szérum C-vitamin szintet szervezetünkben és kb. 10 %-kal csökkentheti a nátha előfordulásának a gyakoriságát.
● 50 COVID-19 fertőzött betegnek javult az állapota és gyorsabban gyógyultak C-vitamin bevitel után
● A C-vitamin csökkenti a vírus által generált úgynevezett „citokinvihart” azáltal, hogy csökkenti a gyulladást okozó citokinok szintjét és elősegíti az antivirális citokinek termelődését
A D-vitamin segíti az immunrendszer működését: amikor bejut a sejtbe a megfelelő receptorhoz kapcsolódva a sejtmagban elindítja a különböző antimikrobiális fehérjék (defensin és katelicidin) termelődését és így képes aktiválni a szerzett és veleszületett immunrendszer sejtjeit a szervezetünkben. A D-vitaminnal kapcsolatos vizsgálatok igazolták, hogy különféle légúti fertőzések (pl. influenza, tuberkulózis) megelőzésében, kezelésében nagy szerepet játszik. Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) már 2009-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony szervezetbeni D-vitamin-szint (20 ng/ml alatt) a nátha és az influenza fokozott rizikójával köthető egybe. Azóta számos vizsgálatot végeztek, melyek rávilágítottak arra, hogy a D-vitamin-pótlás jelentősebb szerepet tölthet be a szervezet immunegyensúlyának a megtartásában és a COVID-19 vírusfertőzés megelőzésében. A rendszeres D-vitamin pótlás (3000-4000 NE/nap) akár 42 %-kal csökkentheti a légúti fertőzések előfordulási gyakoriságát.
● Az utóbbi egy év tapasztalataiból látható, hogy a D-vitamin-pótlása és a megfelelő D-vitamin-ellátottság a COVID-19 megbetegedéssel szemben is immunerősítő hatású
A keleti országokban évezredek óta használják a gyógyító gombákat a kedvező élettani hatásuk miatt. Bizonyos gombák sejtfalában lévő poliszacharidokról, az ún. béta-glükánokról, kimutatták, hogy több ponton avatkoznak be serkentőleg az immunrendszer működésébe: csökkentik az oxidatív stresszt és fokozzák a kórokozókat bekebelező immunsejtek (makrofágok) működését. Immunmoduláns hatását továbbiakban a természetes ölősejtek (Natural Killer) aktiválásán keresztül fejti ki, de támogatja a T-helper és B-sejteket is, melyek a szerzett immunitás sejtjei. Látható, hogy a béta-glükán erős immunstimuláns hatású anyag, aminek az egyik leghatékonyabb formája az élesztőből (Saccharomyces cerevisae) nyerhető ki.
● A béta-glükán segít megelőzni a COVID-19 vírusfertőzés következtében fellépő tüdőgyulladást, ugyanis a gyulladásos faktorok csökkentésével védi a tüdő sejtjeit
● Egyes kutatások kimutatták, hogy C-és D-vitaminnal illetve polifenolokkal együtt alkalmazva szinergikus hatás érvényesül a természetes védekező képesség támogatásában
Az olajfa (Olea europaea) bogyója és levelének kivonata az ókor óta ismert gyógynövény, melyet számos megbetegedés ellen is használtak. Napjainkban is a mediterrán étrend fő összetevője, egészségre gyakorolt számos pozitív hatása (pl.: antidiabetikus, kardiprotektív, gyulladáscsökkentő) bizonyított. Leveléből izolálták az egyik fő hatóanyagát az oleuropein, melynek kimutatták antivirális és antibakteriális hatását is. Olaszország déli részén, ahol olajfa ligetek találhatók kevesebben haláloztak el COVID-19 fertőzésben, mint az ország északi részén.
● Az olajfalevél és a béta-glükán támogatják a szervezet természetes védekező képességét és erősítik a természetes immunitást
A kasvirág vagy Echinacea kivonatai a legismertebb növényi immunerősítők, főként a vírusos megbetegedések legyőzésében (pl.: influenza), hiszen több vizsgálat igazolja, hogy az Echinacea hatóanyagai vírusölő hatásúak. Akár felére csökkenthetik a felső légúti megbetegedések kialakulásának a rizikóját. Immunerősítő hatását elsősorban a falósejtek aktiválásán keresztül, a betegség legyőzésének az esélyét erős gyulladáscsökkentő hatása révén éri el. Jelátvivő molekulák aktiválásával felgyorsítja az immunválaszt vírusos fertőzés esetén.
● COVID-19 fertőzés okozta „citokinvihar” és tüdőkárosodás okozta légzési elégtelenség kialakulása és súlyossága feltehetően csökkenthető kasvirág kivonattal
A cink az emberi szervezetben esszenciális szerepet tölt be a természetes szöveti gátak (barrierek) megőrzéséhez, mint például a nyálkahártya felszíne és a légzőszervek hámsejtjei, ezáltal megakadályozva a kórokozók bejutását. Továbbá elengedhetetlen az immunrendszerünk normál fejlődéséhez és működéséhez. Megállapították, hogy a 60-65 év fölöttiek nem jutnak hozzá a napi szükséges cink-mennyiség feléhez sem, tehát a szervezetükben fellépő cinkhiány valószínűleg hozzáadható a COVID-19 fertőzésre hajlamosító tényezőkhöz. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása hozzájárulhat az említett „citokinvihar” elkerüléséhez.
● A cink képes volt gátolni a SARS-koronavírus és arterivirus szaporodását és receptorokhoz való kötődését
Azon túl, hogy a szelén a haj, a bőr és a körmök egészségéért felelős nyomelem, tehát egyfajta „szépségvitamin”, a szelén erősíti az immunrendszert. A jól felszívódó szerves kötésű szelén elengedhetetlen az immunsejtek kiegyensúlyozott működéséhez és úgynevezett éréséhez, hogy még hatékonyabbak legyenek. A szervezetben fehérjékhez kötődve, szelenoproteinekben található, melynek több funkciójuk is van, például bizonyos immunsejtek termelődésének szabályozása is.
● A szelén hiányos egyéneknél nagyobb az COVID-19 vírusfertőződés veszélye és súlyosabb a betegség lefolyása, csökkenti a vírusfertőzés által okozott érfalgyulladást
● Valószínűsíthető, hogy nagy dózisú szelén fogyasztását követően illékony szelén tartalmú vegyület (dimetil-szelenid) választódik ki a tüdőbe, mely megakadályozhatja a COVID-19 vírus fertőzés kialakulását
A legújabb kutatások rámutatnak arra is, hogy a megfelelő immunerősítő kombinációk sokkal hatékonyabbak, mint a külön-külön alkalmazott hatóanyagok. A vírusfertőzés megelőzésében jelentős szerepet játszik az erős, ellenálló és ütőképes immunrendszer. Meg kell tehát erősíteni a szervezet ellenálló-képességét!