Mit tehetünk, hogy ne legyünk, s mit tehetünk, ha már Covidosak lettünk! - Dr. Kmeth Sándor tanácsai

 

A Covid 19-el fertőzöttek száma emelkedik, sokan esnek át a víruson, szerencsére sokan enyhe tünetekkel. A Halas Rádióban elhangzott egy riport, melyben Dr. Kmeth Sándor – a Herbarium című könyv szerzője – gyakorlatias és fontos tanácsaival segíthet mindazoknak, akik megfertőződtek, vagy azoknak, akik szeretnék elkerülni a vírust.

 Covid-19, koronavírus, baktérium, felülfertőződés, tüdőgyulladás

Sokan nem tudják, hogy mi a teendő, mit tehetünk, ha fertőzöttek vagyunk, és azt otthon vészeljük át. Ma már többet tudunk ezen vírus működéséről, mint tavasszal. Tudjuk, – meséli szakértőnk – hogy a legveszélyesebb, ha az erek belhártyáját támadja meg. Ahol sérül az ér belülről ott apró vérrög keletkezik, a seb hegesedve gyógyul, ami szűkíti az ereket. Ez különösen a tüdő, a szív, az idegrendszer esetén lehet veszélyes, minden kapillárissal bőven ellátott területet károsít, azaz öregíti a szervezetet, rohamosan. Ezt a jelenséget kellene minimalizálni, elkerülni. Elsőként a legősibb tanács: szigorúan pihenni és feküdni. További javaslatokért kérem, hogy tartsanak velünk az interjúban!

 

Cseh Ágnes beszélgető partnere dr. Kmet Sándor orvos, természetgyógyász! Fogadjátok szeretettel!

 

Nem is olyan régen, öt hete beszélgettünk, akkor már erősen emelkedő napi esetszámok mellet, emelkedő halálozási esetek száma mellet. Akkor is sok jó tanácsot kaptunk tőled, most pedig még inkább felkészültél abból a témakörből, hogy azért régóta itt van, mondhatni év eleje óta ez a vírus, – tavasz óta közöttünk – és egyre több mindent tudunk róla. Ha jól gondolom erről fogunk most beszélgetni.

 

Valóban ez a szándékom. Régóta itt van, mint hívatlan vendég. Én azt gondolom, hogy induljunk el a kályhától, hogyha lehet. Bár a múltkor már elkezdtük boncolgatni, hogy mi is ez és mit okoz, de talán nézzük át újra egy pár mondat erejéig.

Ez egy olyan zsíros burku infulenza vírus típús – mondjuk így –, ami a levegőben terjed és nem igazán tapad le. Tehát nagyon gyorsan, nagyon agresszívan képes fertőzni. Tehát lehet mondani, hogy oda kell figyelni, hogy az ember ezt megtudja fogni.

 

Nyílván ezért halljuk mindenütt folyamatosan kézmosás és maszkviselés, most már az utcákon, beltereken is.

 

A személyes védekezés az elengedhetetlen. Tehát ez csak az alap; a kézmosás, meg a maszk, meg a fertőtlenítő szer használata, meg a rendszeres szellőztetés, meg a távolság tartás, és a megfelelő táplálékok közül azokat a segédanyagokat bevinni a szervezetbe, mint a D-vitamin meg a C-vitamin napi 3000-es dózisba ha tetszik, ha nem.

 

Közben beszélgettünk, amikor készültünk erre a riportra, hogy én magam is szedem, és olyan étkes vagyok tőle, mint aki éhen hal. Na de ilyenkor félre kell tenni a hiúságot; inkább hízzunk meg, de legyünk védettek.

 

Hát ha ne is hízzunk meg, de legalábbis ezeket együk meg és sok folyadékkal próbáljuk kompenzálni azt a hatást, amit ezek úgymond még pluszba hoznak magukkal.

Amit okoz ez a vírus; az úgy indult, hogy tüdőgyulladás, és akkor mindenki tüdőgyulladásnak kezelte, és akkor lélegeztető gép, ha már nagyon muszáj stb. Nem jó volt az első megközelítés sajnos, ugyanis nem tüdőgyulladást okoz, hanem az erek belhártyáját támadja meg, sérülékennyé teszi őket és ezért nyomásváltozásra pl. könnyen repednek, sérülnek és ahol sérül ez a belhártya ott a vér megalvad. Egy kis seb keletkezik, ott egy vérömleny keletkezik, egy trombus keletkezik, ami leszakad, továbbmegy, elzárja majd a kapillárisokat, illetve hegesedik az ereknek a belső átmérője, ezért csökken. Ezért alakultak ki a tüdőproblémák, mert azok szinte csak kapillárisokból áll a gázcsere miatt.

A szív, az idegrendszer ezek mind-mind érzékenyek erre.

Ha nagyon összeakarnám foglalni gyorsan egy szóba, akkor azt kell, hogy mondjam; öregít. Öregíti a szervezetet, méghozzá rohamosan. Tehát, ha csak lehet próbáljuk elkerülni, viszont, ha meg nem lehet, akkor nézzük, hogy mit lehet csinálni.

 

Igen most azt gondolom, hogy egyre több fiatal is esik át rajta. Bekövetkezik az ízvesztés, a tünetek, stb., és több kevesebb súlyossággal, de túl lesznek rajta. Most az az eset is fennáll, hogy valaki megkapja. Hála Istennek nem a legsúlyosabb lefolyású, de mit lehet, akkor tenni, hogy ha megkapta valaki?

 

Most még induljunk el onnan, hogy a kapilláris keringés romlása miatt oxigénhiányosak lesznek a különböző szervek szövetei; szív, tüdő, idegrendszer. Ezek a legérzékenyebb területek, és akkor a következő rész az pedig azt okozza, hogy ennek a vérellátási zavarnak az okán különböző fájdalmak, disfunkciók, tehát ilyen működési képtelenségek, memória zavar, annak a romlása, vérkeringési zavar, ugye a szívet érintően légzési gázcsere zavar a tüdőt érintően, tehát gyakorlatilag élettani folyamatokban okoz rohamos romlást sajnos ennek a tünetegyüttesnek a jelenléte.

 

Egyre több mindent tudunk a Covid-19 vírus viselkedéséről, működéséről és a hatásairól. Meg tehetünk sok mindent mi magunk is a megelőzés és adott esetben, ha már elért bennünket akkor is tehetünk egy-két dolgot. Mik azok?

 

A hogyan védekezés kérdésköre következik!

Nyílván az egyéni védőeszközök között a maszkot említettük már. A kézmosás mellett fontos az arcmosás is. Tehát szappannal kezet, arcot mosni. A légtér fertőtlenítés, amit már egyszer régebben érintettünk, de vegyük elő még egyszer. Aromás illóolajok; narancs, fahéj, szegfűszeg. Sűrű szellőztetés, hacsak lehet. Emellett, ha ezeket nem engedhetjük meg, vagy nincsenek jelen ezek a dolgok, fogjunk egy vöröshagymát, apróra vágjuk föl, tegyük kistányérra és rakjuk ki egész éjszakára, vagy akár nappalra is.

 

Jelen esetben ne zavarjon bennünket a hagymaszag.

 

Nem érdekes, abszolút senkit nem érdekel.

 

Sőt erre vágyunk, hogy fertőtlenítse a levegőt.

 

Így van! Az biztos lehet benne, aki ezt kirakja, hogy ott az a légtér fertőtlenített.

Ezen kívül kezelhetjük úgy ezt a témakört, hogy megelőzés képpen - ezekről beszéltünk – és mi van, ha elkaptuk. Akár, mint kontakt személy. Elég sok van otthon, tehát ők nekik ugyan úgy hasznos, hogy a hagymát kirakják éjszakára. Kiraknak mondjuk egy fél hagymát éjszakára, összedarabolva apróra, másik felét meg nappalra. Tehát, hogy legyen a lakásban bűzölgő hagymaszag. Nem érdekes!

 

Igen! Ne keverjük össze a fokhagymával, mivel azt a vámpírok ellen teszik a filmekben.

 

Viszont a táplálkozáshoz vagy az legyen, hogy alkoholban áztatott fokhagymának levét szörcsölgetjük minden nap, akár kétszer is, vagy háromszor is egy kiskanálnyit. Egy-két napot azért ázzon a fokhagyma az alkoholban. A vérbe bekerülő nagyon erős antibiotikumhoz hasonlító hatással bíró fokhagyma legyen jelen. Tehát nem csak a baktériumoknak, hanem a vírusoknak is ugyan így az ellensége a fokhagyma.

 

Ezt hogy képzeljük el? Tehát alkoholban összedaraboljuk a fokhagymát?

 

Lenyomjuk a fokhagymaprésen.

Belerakunk fél kilogramm fokhagymát pépesítve, vagy darabolva, nagyon apróra fél liter alkoholba és utána ezt rendszeresen, napi kétszer, háromszor fogyasszuk.

 

Két nap érlelést érdemes várni?

 

Lehet, de este megcsináljuk és reggel már kezdjük akkor sincs semmi probléma.

Pálinkába is bele lehet rakni. Fokhagyma ágyas pálinka, most ez lesz a divat. Azt lehet csinálni vele, hogy elkezdjük fogyasztani, egy kiskanálnyit egy alkalommal, akár vízbe is beletehetjük. Napi egy-két-három alkalommal nyugodtan, attól függ, hogyha otthon vagyunk egyedül, akkor egyszer elég egy nap, ha társaságba megyünk, vagy emberek közé, akkor többször is.

Következő: vérhígítás.

Mivel – ahogy mondtam – az erek belhártyáját támadja – szűkíti – rugalmatlanná teszi, az erek rosszul fogják lereagálni a vérnyomásváltozást, megrepednek. Belül csak erről a vékony sejthártyáról beszélünk; ott egy seb képződik, azon egy heg, szövet, az meg nyílván egy trombussal indul. Ezt a trombust hogyha hagyjuk az elfogja zárni a további részét az ereknek. Ezt meg kell előzni. Kétféle képpen lehet. Vannak olyan vérhígítók, amit a hasfalba adunk injekciózva, pl. most mondok egy gyógyszernevet: Flexan, de más típusú is van. Megvan az adagolása testsúlyra, életkorra vonatkozóan. Annak a rendszeres adása, ami kb. 2 héten keresztül.

Ha oda jutottam, hogy tudom, hogy elkaptam onnantól kezdve nekem vérhígítanom kell azért, hogy ne legyen az a következménye, hogy elzáródnak a mikrokapillárisok.

Még egy ilyen lehetőség, ami ilyen vérhigító, az az Aspirin. Az Aspirinnél figyeljünk arra, hogy a túladagolása vagy a rendszeres használata képes gyomorvérzést vagy gyomorbántalmat okozni azoknak az embereknek, akik ezekre érzékenyek.

 

Akkor milyen dózisban és milyen Aspirint?

 

Van az Aspirin protect, vagy a pezsgőtablettás vízbe feloldva, úgy megisszuk, tehát valahogy meglehet ezt oldani az Aspirinnel is, nem feltétlenül kell injekciózni magunkat, de ha már elkaptuk és súlyosak a tünetek, akkor az sem árt. De ezt nyílván orvos írhatja föl, majd ő ebben segít és elmondja a véleményét, de az tény, hogy az orvosok ha elkapják, akkor ezt használják. Legyünk ezzel tisztában!

Sok folyadék fogyasztása citromos, narancsos, teának. Tehát nyilván a C-vitamin szintet emeli, a szervezetnek az átalakító erő képességét fokozza, tehát immunerősítő. Ennyit a vérhígításról.

 

Az értágítás a következő. Kétféle utat néztem. Az egyik az, ami elérhető mindannyiunk számára. Ez a rozmaring. Rozmaringból teát főzhetünk, illóolaját csepegtethetjük vízbe, megihatjuk. Illetve beáztathatunk egy rozmaring szálat egy üveg vörösborba és akkor arra napi 1 decinként rájárunk esténként. Ez is értágító hatású.

 

Tehát a legtermészetesebb gyógynövény értágításra a rozmaring.

 

Amennyiben van lehetőségünk; úgynevezett mágneses ágyak vagy Bemer ágyak tudnak még segíteni, mint kapilláris értágító, azokat szintén eredménnyel, méghozzá igen jó eredménnyel használhatjuk.

 

Covid-19 - mit tegyünk előtte és mit tegyünk, ha már benne vagyunk, és olyan szerencsések vagyunk, hogy nyilván nem kórházban vagyunk, hanem otthon, karanténban?

 

Tehát hogyha otthon vészeljük át, akkor néztük idáig a vérhígítást, az értágítást, a természetes, illetve a gyógyszer alapú működő értágításról beszéltünk.

Nézzük azt, hogy a felülfertőződést hogy fogjuk meg. Ez azt jelenti, hogy mikor legyengült mondjuk a tüdő és szeretnénk valahogy elkerülni, hogy egy baktériumos felülfertőződés rácsücsüljön erre a vírusos problémára, akkor jönnek az antibiotikumoknak a használatai. Az antibiotikumok közül kettőt érdemes; a Penicillin illetve az Azithromycin származékokat. Mondok egy-egy példát. A penicillinre: például az Augmentin ami szedhető. Recept köteles, az orvos felírja. Azithromycin: ezt így is lehet kapni, hogy Azithromycin származék. Ilyen a Sumamed, illetve az Azi Sandoz. Ez szintén – testsúly, életkor, adagolás – orvos feladata. Ezeket kell beszerezni hozzá. Ezeket használjuk, mondjuk úgy, mint orvosok, azoknak a betegeknek a számára, akik otthon töltik. Ez általában nem publikus információ, főleg így, hogy konkrét gyógyszerekről beszélünk, de most ez olyan helyzet, amit simán fölül lehet írni és én úgy gondolom, hogy ezt fölülírom. Ha valakinek nem tetszik, hát nem tetszik.

Jön az antibiotikumos védekezés után még a köhögés csillapítás, mert ez egy vezető tünet. A köhögés csillapításánál olyan köhögéscsillapítókat kell alkalmaznunk, ami nem hurut képző, mert az újabb köhögésre serkenti a szervezetet, illetve a tüdőt.

 

Van olyan köhögéscsillapító, ami hurut képző egyben?

 

Van, de most ne azokat vegyünk, hanem azt jegyezzük meg, hogy Paxirasol. Adagolása szintén egyéni, be kell állítani. A tüsszentést, köhögést ne fojtsuk be, mert abban a pillanatban vér- és légnyomás emelkedés, és érsérülés, és hegesedés, és trombusképződés, és elzáródás és ilyesmi fog tudni kialakulni. Tehát a légző felület rohamos csökkenése akár a felére és az a későbbiekben már problémát fog okozni.

 

Magyarul, ha köhögünk, tüsszögünk ne fojtsuk vissza.

 

A köhögést engedjük ki minél lazábban. Akár mint egy erős kilégzésben is gondolkodhatunk. Tehát csináljuk úgy a köhögést, vagy pedig próbáljuk az ingert – amikor már ébred – valahogy megnyugtatni magunkba. Meglehet oldani ezt is. Nem mindenki képes rá, de van aki megtudja csinálni.

A vérnyomás és pulzusemelkedés még talán az utolsó kérdéskör. Ezt érdemes normál értékben tartani. Tehát egy ilyen megerőltető tevékenységet, vagy pedig majd én egészséges leszek, egy kis kocogás, egy kis valami majd most jót tesz, hiszen köhögcsélek – ne tegyük. Nyugalomba kell tartani a szervezetet szintén ugyan azért, hogy a kapilláris keringést ne sértsük, mert ha az megszűnik, akkor nem kapnak oxigént a szövetek és akkor elindul egy elhalási folyamat és egy hónap alatt úgy fog kinézni az agy, mint egy 80 éves emberé, pedig egy 25 éves emberrel beszélünk. Gyakorlatilag nagyon erős szöveti leépülést okoz a szervezetben mindenhol a kapilláris keringés megszűnése.

 

Tehát azt a bölcsességet nagyon üzemeltessük, hogy igazából amikor beteg valaki – mondhatom bármilyen beteg – akkor ne sportoljon, ne mozogjon, hanem pihenjen.

 

Ne terhelje magát.

 

Általában is tanács, de akkor most így Covid-19 esetén, de főleg fontos. Ez kötelező! Fekszik-nyugszik!

 

Aki beteg az feküdjön, nyögjön és ne erőltesse magát semmi képpen.

Még egyszer fussunk végig egy pillanatra csak, de már a teendőkön, akkor mi van, ha elkaptuk. Vérhígítás vérhígítókkal aszpirin, vagy injekcióba kiszerelt, mint pl. Flexan, sok folyadék, citromos tea, narancsos tea.

Értágítás; növényi alapon rozmaring, esetleg Bemer ágy, mágneses értágítás ha van rá lehetőség.

Következő a felülfertőződés megszüntetése, vagy elkerülése, vagy kivédése Sumamed, Azi Sandoz vagy Augmentinnek a felhasználásával.

 

Ez minden képpen szükséges?

 

Ha már elindult a tüdőgyulladás, akkor ezt érdemes. Bár vírusosan indul az első három napban, de utána képes felülfertőződni és akkor már egy vírusunk is van és hozzá még egy elszaporodott baktériumflóra. A kettő együtt azért már nem szerencsés.

 

Nyilván az orvossal ezt megkonzultálva.

 

Természetesen. Most olyan információkat adok a betegeknek ki, amit általában az orvosok egymás között konzultálnak meg és kész, de nem baj, ha most tudják a betegek is. Minél több fülhöz jut el, annál inkább tud ez egy olyan infó lenni, ami segítséget tud nyújtani különböző szituációkban.

Köhögést kerüljük, fogjuk vissza, de ne fojtsuk el, tüsszentéssel ugyan ez a helyzet. Megerőltető testhelyzetekkel, megerőltető munkavégzéssel, vagy sportolással ne foglalkozzunk még akkor se hogyha nincsen lázunk és teljesen jól érezzük magunkat, maximum csak hordozók vagyunk, ne tegyük. Egészséges jó kondiba lévő emberek, mint államvédelmi szerv, hogyha gondolkodunk benne, akkor nagy részük nem csak Magyarországon mint hordozó kapta csak el, nem volt tünetük, sportoltak vele, a 30 %-ból, mind a 30 %-nak értágító műtétet kellett a szíven végrehajtani egy hónapon belül, mert annyira visszaesett a hegesedés miatt a vérellátás a szívben. Tehát leszázalékolt állapotba kerültek.

 

Vagyis; bármennyire úgy érezzük, hogy elkaptuk a Covidot ki is mutatható, teszt is mutatja, de tök jól érezzük magunkat – köszönjük –, akkor is fekszik-nyugszik-pihen.

 

Igen szépen hanyattfekszünk, lazítunk, megvárjuk amíg eltűnik ez az időszak. Elfog múlni és akkor majd meglátjuk, hogy mi lesz a következő teendő.

 

Nagyon szépen köszönöm, én azt gondolom, hogy ezek olyan információk voltak, amelyek mindannyiunk számára, a közösség számára nagyon hasznosak. Egy ilyen helyzet van most és nagyon köszönjük, hogy ezért eljöttél és ezeket megosztottad velünk.

 

Bár mondhatnám, hogy örömmel tettem. Minden jót a hallgatóknak. Sok sikert és jó egészséget.

 

tüdőgyulladás

Gyógyfű, melynek baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik
  A nálunk leginkább csak a pizzáról ismert oregánó az egyik legerősebb természetes antibiotikum.   A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű,...
TOVÁBB
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt képes elpusztítani. Vizsgálatok kimutatták, hogy szokatlanul gyorsan hat,...
TOVÁBB
Sok ember szenved a reflux tüneteitől, pedig nem kellene
  A refluxbetegség következtében kialakuló általános tünetek sok ezer ember hétköznapjait keserítik meg. Azonban panaszmentességet lehetne elérni az...
TOVÁBB
A tüdőgyulladás lelki okai
  Testi betegségeink intő jelek, melyek arról árulkodnak, hogy lelkünkben megszűnt a harmónia. Az összes testi probléma, így a tüdőt érintő megbetegedések...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék