Egy természetes orvosság, ami szinte mindent legyőz

 

A fenyőféléket évezredek óta a gyógyászatban is hasznosítják, mivel a fenyőfáknak szinte minden része alkalmas gyógyhatású készítmények előállítására. A tűlevél rengeteg vitamint, ásványi anyagot és illóolajat tartalmaz. A friss fenyőhajtások első sorban a bőrbetegségekre hatásosak, gyógyítható velük a rüh és a köszvény is. A fenyőgyantatej jó orvosság az asztmára, és megszünteti a köhögési ingert is.

 jegenyefenyő, lucfenyő, erdei fenyő, antioxidáns, anyagcsere, stressz, boróka, vörösfenyő

Népi gyógyászat

A népi gyógyászat a fenyő levelét és hajtását használja légcsőhurut, máj-, tüdő- és idegbetegségek, láz, vizenyő, csúz és vérzések esetén. Vértisztító és sebgyógyító hatása is van. A vörösfenyő terpentinolajából fertőzést gátló sebkenőcs is készülhet.

 

Szibériai jegenyefenyő (Abies sibirica)

Az orosz tajgában őshonos tűlevelű örökzöld fa. Leginkább hideg éghajlaton és nedves talajon nő, körülbelül 2000 méteres tengerszint feletti magasságon.

Rendkívül népszerű, mert olajat nyernek belőle, amelyet étrendkiegészítő kapszulák, cukorkák is tartalmaznak, jótékony hatással vannak a szervezet természetes immunitására. Illóolaja kiegyensúlyozó, lazító, görcsoldó, köptető, hurutoldó hatású, fertőtleníti a légteret. Baktériumokkal és vírusokkal szemben ellenálló, lokálisan serkenti a vérkeringést, csökkenti az ízületi fájdalmak intenzitását.

Tűleveleiből nyert gyógyhatású olaj inhalálva felső légúti fertőzések hatásainak könnyítésére, bőrbe dörzsölve reumás panaszok enyhítésére használható; emellett nyugtató, antibakteriális és vírusölő hatású.

 

Közönséges lucfenyő (Picea abies)

Észak-, és Közép-Európa hegységeiben fontos erdőalkotó fenyő. Táperős talajt, párás és csapadékban gazdag környezetet igényel, más környezetben hajlamos a betegségekre.

Gyantájából készítik a terpentinolajat. Illóolaja a tisztaság érzetét kelti, légfrissítők készítésénél használják.

Gyulladáscsökkentő hatású, megfékezi a baktériumok szaporodását és segít a vérkeringési zavarok esetén. Régebben az ízületi panaszokkal küzdők kedvelt fürdőadaléka volt, de jó szolgálatot tesz merev izmok oldásában is. Görcsoldóként is használják.

 

Európai vörösfenyő (Larix decidua)

Közép-Európa erdeiben honos, terebélyes lombhullató fa. Tavasszal kicsiny, piros színű tobozkezdeméyek díszítik, melyek a nőivarú fa virágai.

Belső kérge összehúzó, vizelethajtó hatású. Hurutoldó, stimulálja az immunrendszert. Legyőzi az olyan felső légúti fertőzéseket, mint a középfülgyulladás, nátha, vagy arcüreggyulladás, képes feloldani a hörgőváladékot.

 

Közönséges boróka (Juniperus communis)

Jót tesz a gyomornak, segít felfúvódás és gyomorégés esetén,oldja az emésztőrendszeri görcsöket. Oldja a vese, és epekövet, serkenti az epehólyag működését.

A friss tobozbogyókból fenyőillatú illóolaj nyerhető. Vértisztító, vérnyomáscsökkentő hatása van, izzasztó, lázcsillapító, hurutoldó, epehajtó, salaktalanító, fertőtlenítő hatásáról is ismert. Feszesit, enyhe tonizáló hatása miatt segíthet a szülés utáni visszaalakulásban. Erőteljes vizelethajtó hatású, menstruációs ödémák esetén jó szolgálatot tesz. Külsőleg bedörzsölőként segít a menstruációs görcsök oldásában. Reumára, ízületi gyulladásra, de cellulitisz kezelésére is használható. Párologtatva élénkít.

Nagy mennyiségben irritálhatja a vesét, főleg akkor, ha kevés mennyiségű vizet iszunk mellé.

Figyelmeztetés: A boróka-tartalmú készítmények erőteljesen veseizgató hatásuk miatt nem fogyaszthatók folyamatosan, vesebetegek kerüljék az alkalmazását.

Egészséges szervezet számára maximum 5-7 napos kúra javasolt.

 

Erdeifenyő (Pinus sylvestris)

Az egyik legellenállóbb és legigénytelenebb fenyő. A növény legtöbb részét hasznosítja az ipar, beleértve az illóolaját is.

Aki szereti a fenyőfa illatát, feltétlenül szerezzen be fenyőtűolajat, és töltse meg otthonát a tűlevelű erdő friss illatával.

Az erdeifenyő illóolaj egy erőteljes frissítő a test és a lélek számára egyaránt.

Az erdeifenyőolaj hatása kiváló a bőrre. Megvédi a bőrt az öregedéstől, a ráncoktól, szarkalábaktól és sötét foltoktól. Ezen kívül számos bőrfertőzéssel felveszi a harcot, mint például a pattanásokkal, mitesszerekkel, ekcémával, pikkelysömörrel, fekélyekkel és más bőrbetegségekkel. Az olaj antioxidánsként is hat. Ezen kívül a fenyő illóolaj megszabadít a tetvektől is.

Az erdeifenyőolaj hatása megszünteti a mentális stresszt, nyugtat és segít ellazulni. Felveszi a harcot a pajzsmirigy problémákkal, javítja a koncentrációt és a memóriát. Energiával teli érzést nyújt és hatásos az érzelmi stressz feloldásában is. Frissíti a szellemet és kiváló hangulatjavító. Rendszeres masszírozása a bőrbe kitisztítja az elmét, csökkenti az idegességet és a feszültséget.

A fenyő illóolaj segítségével megszüntethető az ízületi fájdalom, ízületgyulladás vagy reumás probléma. Fájdalomcsillapító hatása mellett gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz.

A fenyőolaj fokozza az anyagcserét és erősíti az aktivitási szintet. Tisztítja a szervezetet és képes a bélproblémák kezelésére.

Természetes vízhajtó, a vizelettel távozik a túlzott mennyiségben felhalmozódott víz. A vizelés gyakoriságának és mennyiségének serkentésével eltávozik a szervezetből a felhalmozódott húgysav, víz, só és zsír.

 

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a fenyőtűlevélből készült tea antioxidáns hatásokkal bír, amely a rákos megbetegedések megelőzésében játszhat kiemelkedő szerepet. Tumorellenes hatása miatt tehát megelőzésképpen fogyaszthatjuk, habár egyes vizsgálatok arra mutatnak rá, hogy a rákos megbetegedés első szakaszában is nagyon hatásos.

 

A hosszú élettartam érdekében is érdemes fenyőtűlevél-teát iszogatni, hiszen a fenyőtű tele van értékes tápanyagokkal, amelyek rengeteg energiát biztosítanak szervezetünk számára.

 

antioxidáns

Fogyaszd a céklát és nem kell orvoshoz menned
  A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően elképesztő hatásai vannak. A cékla rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
A lilahagyma gyógyító hatása
A lilahagyma világszerte népszerű zöldség. Nem is gondolnád, hogy mennyi tápanyagot, antioxidánst tartalmaz ez a növény, s emellett még baktérium- és...
TOVÁBB
A zöldségek vörös démona és a tél vitaminbombája ez a csendes gyógyító
  A cékla régóta ismert salátanövény. A népgyógyászat régóta alkalmazza a cékla főzetét daganatos betegségek kezelésére, de általános fiatalító szerként...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék