A szegfűbors egészségre gyakorolt előnyei közé tartozik, hogy fájdalomcsillapítóként hat, fokozza a keringést, védi a gyomor-bélrendszert, javítja a hangulatot, erősíti az immunrendszert, megszünteti a gombás fertőzéseket, csökkenti a vérnyomást és csökkenti a gyulladásokat.
A szegfűbors valójában egy erős fűszer, mely a pimentafa szárított gyümölcséből származik, ezért szokás nevezni Jamaica borsnak, pimentának vagy pimentónak is.
A borsot kereső Kolumbusz Kristóf fedezte fel a Karib-szigeteken, és haláláig nem jött rá tévedésére. Első európai importját 1601-ben dokumentálták. "Pimientának" nevezte, mert ez a bors neve spanyolul, és számos nyelvben ezt a nevet vették át. Az aszalt szegfűbors kemény, ráncos, bors-, illetve borsószem méretű; tetejét a négymetszetű kehely maradéka koronázza. Egy-egy fáról évenként mintegy 50 kg száraz szegfűbors nyerhető. A többi szárított fűszerhez hasonlóan célszerű száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárolni.
Íze a borséra emlékeztet, illatában mintegy a szegfűszegé, a szerecsendióé és a fahéjé keveredik. Ráncos héja sötét- vagy vörösesbarna, illata aromás, íze gyengén égető. Illóolajat, gyantát, zsíros olajat tartalmaz.
A szegfűbors a karibi konyha kulcsfontosságú összetevője, különösen Jamaicában, de előfordulhat, hogy a világ számos más kultúrája is átvette, beleértve a Közel-Keleten és Észak-Amerika egyes részein. Ez a fűszer édes és sós ételekhez használható, és gyakran megtalálható desszertekben, levesekben, húsételekben, szószokban és még bizonyos típusú likőrökben is. Az íze minden bizonnyal egyedi, de ami ezt a fűszert még érdekesebbé teszi, az a jótékony tápanyagok és szerves vegyületek magas koncentrációja, mint például az eugenol, a kvercetin és a tanninok, amelyek a szegfűbors lenyűgöző egészségügyi előnyeit eredményezik.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságokat tartalmazhat
A szegfűbors egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy csökkenti a gyulladásokat és enyhíti a fájdalmakat a test egyes részein. A fűszer hatóanyagai tartalmazhatnak olyan kémiai vegyületeket, amelyek megszüntetik a gyulladást, így ideális fűszer az ízületi gyulladás, köszvény, izomfájdalmak vagy akár aranyér enyhítésére. Bizonyos fájdalomcsillapító összetevőket is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a fájdalom csökkentését sérülés vagy műtéti felépülés esetén.
Segíti az emésztést
A szegfűbors szerves összetevőinek nyugtató, dörzsölő hatása miatt tökéletes lehet a gyomor nyugtatására és az egészséges emésztés elősegítésére. A szegfűborsban található eugenol megszüntetheti az emésztési problémákat, például a hasmenést, hányingert, hányást és székrekedést, ugyanakkor serkenti a rendszerességet, ami csökkenti a puffadást. A szegfűbors gyulladáscsökkentő hatása tovább enyhítheti a görcsöket, ami megkönnyítheti az emésztési folyamat egészét.
Erősíti az immunitást
A kutatások kimutatták a szegfűbors bizonyos antibakteriális és gombaellenes hatásait, különösen a gyomorbaktériumok (E.coli és Listeria monocytogenes) tekintetében. Amellett, hogy segíti a gyomor-bélrendszer zökkenőmentes működését, természetes immunválaszon keresztül megvédheti a külső támadásoktól. Ezen túlmenően, ha szegfűborsot adunk bizonyos ételekhez, az semlegesítheti a baktériumokat, még mielőtt bejutna a szervezetbe, hogy kárt okozzon.
Javítja a keringést
Jelentős réz- és vastartalmával a szegfűbors ideális lehet a keringés serkentésére, mivel ezek a vörösvértestek alapvető összetevői. Ezenkívül a fűszer dörzsölő tulajdonsága serkentő és melegítő hatású lehet. Ez a fokozott véráramlással kombinálva többletenergiát és a végtagok megfelelő oxigénellátását eredményezheti a szervezetben. A vas bizonyos enzimek létrehozásában is szerepet játszik, amelyek kulcsfontosságúak az általános anyagcseréhez.
Védi a szív egészségét
A szegfűborsban található kálium pozitív hatással lehet a szív egészségére, mivel értágító, és feloldja a szív- és érrendszeri feszültségek nagy részét. Ez fokozhatja a véráramlást az ellazult ereken keresztül, és csökkenti az artériák és a szív megterhelését, ezáltal csökkentve az érelmeszesedés, majd az agyvérzés és a szívroham kialakulásának esélyét.
Intelmek a szegfűbors fogyasztásával kapcsolatban!
Bár egyértelműen egészséges, jótékony fűszer, túlérzékeny személyeknél súlyos allergiás reakciókat válthat ki. Ezenkívül, ha gyomorfekélye vagy fekélyes vastagbélgyulladása van, érdemes elkerülni ennek a fűszernek a használatát, mivel súlyosbíthatja az állapotot. Mielőtt bármilyen jelentős változtatást hajtana végre az étrendjén, vagy új dolgokat próbálna ki, konzultáljon orvosával, hogy meggyőződjön arról, hogy a hatások nem lesznek negatívak.