A csicseriborsó fogyasztásának előnyei

 

A csicseriborsó kiváló növényi eredetű fehérje forrás, amely segíthet a cukorbetegség kezelésében és segíti a fogyást is. A csicseriborsó bizonyított előnyei között szerepel az emésztés javítása, a szív egészségének javítása, valamint az optimális vérnyomásszint fenntartása. Ezenkívül javítja a csontok, bőr és haj egészségét.

 csicseriborsó, hajhullás, gyógynövények, krónikus gyulladás, székrekedés

A csicseriborsó (Cicer arietinum L.) egy hüvelyes növény. Ezeket a kicsi, halványbarna babokat 7000 éve termesztik, így a bolygó legrégebbi és legnépszerűbb hüvelyesei. Diós ízük és szemcsés állaguk van, amely minden ételhez és hozzávalóhoz jól illeszkedik.

 

A csicseriborsó vagy garbanzobab tápanyagokban gazdag, tele van növényi alapú fehérjével, élelmi rosttal és szénhidráttal. Antioxidáns és ásványi anyag tartalma jelentős, vas, cink, magnézium, A-, B6-, B12-, C- és K-vitamin gazdag forrása. Megtalálható benne a niacin, riboflavin, tiamin és a foszfor is.

 

A csicseriborsó gyógyhatása

 

Kezelheti a cukorbetegséget

A csicseriborsó nagy mennyiségű oldható rostot és alacsony glikémiás indexet tartalmaz, ami segíthet szabályozni a vércukorszintet az emésztés optimalizálásával. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ez által hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak, csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát azáltal, hogy az étel elfogyasztása után kisebb változásokat idéznek elő a vércukorszintben és az inzulinszintben.

 

Segíthet a fogyásban

A csicseriborsó magas tápanyagsűrűségével és élelmi rostokkal kombinálva tökéletes azok számára, akik fogyni szeretnének. Az elfogyasztott rostok hosszabb ideig teltségérzetet nyújthatnak a szervezetben, mivel kölcsönhatásba lépnek az éhséghormonnal. A tápanyagok és ásványi anyagok keveréke energiában tarthatja a szervezetet, megszűntetheti a nassolási vágyat. Emiatt a csicseriborsó kiváló lehet az általános kalóriabevitel csökkentésében, mivel egyszerűen nem érezzük magunkat éhesnek, annak ellenére, hogy egy csésze csicseriborsó 270 kalóriát tartalmaz.

 

Javíthatja az emésztést

A csicseriborsóban található magas rosttartalom elősegítheti a széklet felszaporodását. A megfelelő élelmi rostot tartalmazó étrend segíthet a rendszeres bélmozgás fenntartásában, miközben megszünteti a gyulladást, görcsöket, puffadást és a székrekedést. Ha csicseriborsót adunk étrendünkhöz, javíthatjuk a tápanyagok emésztésének felszívósát, és biztosíthatjuk, hogy a legtöbbet hozzuk ki az étel tápértékéből.

 

Javíthatja a szív egészségét

Szív- és érrendszerünk egészségét két különböző módon is javíthatjuk. Először is, az oldható rost magas szintje segíthet egyensúlyban tartani a koleszterinszintet, megelőzve az érelmeszesedést, a szívrohamot és a szélütést. Másodszor, csökkentheti az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét a vérben. Ezenkívül az omega-3 zsírsavak segíthetnek megvédeni a szívet a gyulladásoktól, a csicseriborsó segíthet a szérum lipidszintjének javításában is.

 

Bizonyítottan kiváló fehérjeforrás

A csicseriborsó fontos forrása lehet a növekedéshez és fejlődéshez, valamint a megfelelő gyógyuláshoz és az egész szervezet helyreállításához szükséges fehérjéknek. Ideális választás lehet a vegetáriánusok számára is, akik gondoskodni szeretnének a megfelelő tápanyagbevitelről. Azonban ne hagyatkozzunk a csicseriborsóra, mint egyetlen fehérjeforrásra. Kiegyensúlyozott fehérjebevitel javasolt.

 

Erősítheti a csontokat

A garbanzo bab az esszenciális vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, rendkívül jót tesz a csontok egészségének. Ezen ásványi anyagok közül sok nélkülözhetetlen a csontok ásványianyag-sűrűségének javításában, és megelőzheti az életkorral összefüggő betegségeket, például a csontritkulás kialakulását.

 

Csökkentheti a gyulladást

A csicseriborsó kolinja olyan makrotápanyag, amely létfontosságú szerepet játszhat a szervezet krónikus gyulladással szembeni küzdelmében. Ezenkívül szabályozhatja az alvási ciklust, növelheti az izmok mozgási tartományát, valamint segíthet a tanulásban és javíthatja a memóriát.

 

Egyéb felhasználások és előnyök

●  Magas fehérje- és vastartalmának köszönhetően a csicseriborsó csodálatos természetes táplálékkiegészítőként szolgálhat azok számára, akik hajhullásban szenvednek.

●  A csicseriborsóban található mangán javítja a bőr egészségét, és távol tartja a ráncok és finom vonalak kialakulását.

●  Rendszeres fogyasztása biztonságos és természetes módja lehet a menopauza és a menopauza utáni tünetek, például az éjszakai izzadás, hangulati ingadozások és hőhullámok leküzdésének.

 

Hogyan főzzük a csicseriborsót?

A csicseriborsó egész évben könnyen beszerezhető szárított vagy konzerv formában. A konzerv változat sót és tartósítószert tartalmaz, de kényelmes. Főzzünk inkább a szárított csicseriborsót.

 

A csicseriborsót öblítés előtt át kell válogatni a kövek és törmelék eltávolítása érdekében. Mossuk meg és áztassuk vízben a csicseriborsót éjszakára, majd pároljuk puhára.

 

A hüvelyesek áztatása nemcsak lerövidíti a főzési időt, hanem eltávolít néhány olyan káros vegyületet is, amelyek problémákat okozhatnak a gyomor-, bélrendszerben, ami kellemetlen tüneteket, például puffadást okozhat.

 

Néhány gyors módja annak, hogy a csicseriborsót hozzáadjuk étrendünkhöz

A csicseriborsót fő összetevőként használják a hummusban. Hagyományosan főtt és pépesített csicseriborsóból készül, tahinival, olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel.

 

A tahini finomra őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, melyet elsősorban keleti ételek alapanyagaként használnak.

 

A csicseriborsócsírát vagy a párolt csicseriborsót bármilyen salátához adhatjuk. Ezenkívül levesek, mártogatósok és ételek készítésére is használhatók.

A csicseriborsóból csicseriborsólisztet készítenek, más néven bengáli grammlisztet. Továbbá vegánként és gluténmentesként búzaliszt helyettesítésére is használható lisztet, vagy másokkal kombinálva az íz és a táplálkozás javítása érdekében.

 

Intelmek a csicseriborsó fogyasztásával kapcsolatban!

A csicseriborsó mérsékelt mennyiségű purint tartalmazhat, amelyet a szervezet húgysavvá bonthat.

A bab magas rost- és keményítőtartalma egyeseknél emésztési kellemetlenségeket okozhat.

 

gyógynövények

Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...
5 kerülendő élelmiszer, ha aranyerünk van
Ha aranyerünk van, nemcsak a megfelelő étrend betartása fontos, hanem a rendszeres étkezés is....

Címkék