Zaklatott, túlhajszolt, rohanó életmódot élünk, így a legtöbb problémát a gyomor- és bélbántalmak okozzák.
A gyomorbántalmak széles skálája – a gyomorrontás, a telítettségérzés, a gyomorégés, az étvágytalanság, a hasmenés, a szorulás – mindannyiunk számára ismerős panasz. Van, akinél nagyon ritkán fordul elő ilyen jellegű probléma, másoknál viszont krónikus panaszok alakulnak ki.
A gyomor- és bélbántalmaknak nincs mindig komoly szervi oka. Lehet, hogy csak egy enyhébb bélfertőzést szedtünk össze – talán éppen a nyaralás alatt. Az is előfordulhat – a legtöbb esetben ez a helyzet –, hogy a probléma lelki, pszichoszomatikus eredetű. Enyhébb gyomor- és bélbántalmak esetén nem kell okvetlenül orvoshoz fordulni, nyugodtan hagyatkozhatunk a házi gyógyászat évszázados tapasztalataira. A krónikus betegségek – pl. gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomoridegesség, gyomor- vagy nyombélfekély – azonban feltétlenül orvosi kezelést igényelnek. Azt se felejtsük el, hogy az egyszerű szédülés, hányás, étvágytalanság súlyos betegség, pl. vakbélgyulladás, tünete is lehet. Ha egy egyébként bevált háziszer nem hat azonnal, kérjük ki az orvos tanácsát. Az orvosi vizsgálat dönti el, hogy milyen beavatkozás szükséges.
A stressz, a zaklatottság, az izgalmak vagy az élvezeti szerekkel való visszaélés okozta könnyebb gyomor- és bélbántalmak csak életmódunk megváltoztatásával küszöbölhetők ki. Sem a háziszerek, sem a gyógyszerek nem segítenek, amíg a testi panaszok lelki-szellemi okát nem próbáljuk megszüntetni. A jó étvágy és a szabályos emésztés ma már sajnos nem magától értetődő adottság.
Ha a gyomorizgalmat gyomorsavhiány okozza, a háziszeres kezelés előtt kérjük ki az orvos tanácsát. Néhány gyógynövény ugyanis savtermelést serkentő anyagokat tartalmaz. Ilyen például a pemetefű, a vidrafű, az encián, a kányafű, a szúrós gyöngyajak, a komló, a kálmos, a benedekfű, a gyermekláncfű, az apróbojtorján, az ezerjófű és a tisztesfű.
A következő aromás fűszernövények szintén savtermelést serkentő anyagokat tartalmaznak: medvehagyma, bazsalikom tárkonyüröm, gyömbér, koriander, vízitorma, kömény, majoránna, menta, rozmaring, zsálya, metélőhagyma, mustár, kakukkfű és a hagyma.
felhasznált irodalom: Franziska von Au - Házi receptek minden betegségre