Pipacs, mint idegnyugtató gyógynövény

A virágából készült tea köhögéscsillapító és nyugtató hatású, idegcsillapító és idegnyugtató, migrénes fejfájásra  is használhatjuk.

pipacs, köhögéscsillapítás, idegnyugtató, gyógynövény, torokfájás

A pipacs a boglárkavirágúak rendjébe és a mákfélék családjába tartozó faj.

Népies nevei: pipacsmák, büdös mák, czúczik, lúdmák, pitypalattyvirág, veres mák, vad mák. pipacsvirág, mákrózsa, pippancs, bujdosómák, vetési pipacs.

 

Ki gondolná, hogy ez a gyönyörű mezei virág még teának is isteni, teakeverékekhez alkalmazzák főként azért is, mert nagyon kellemes színt ad a teának. Ráadásul a pipacs remek gyógynövény is, forrázatát használhatjuk szemborogatásra, torokfertőtlenítésre és nyugtatóan hat az idegrendszerre. A szirmok begyűjtésénél arra kell figyelni, hogy ne törjenek meg, mert akkor befeketedik és foltos lesz.

Felhasználják még porítva (kapszulában) vagy szirupkészítéshez. A pipacsvirágot más virágokkal keverve is alkalmazzák, így például a hársfavirággal, a levendulával és a golgotavirággal.

 

Pipacs történelem

A rétek mentén vadon termő egynyári lágy szárú növény. Szára 25-80 cm magas, serteszőrökkel borított. Virágai kinyílt állapotban 4-8 cm átmérőjűek, ovális toktermésében apró fekete magvak találhatók.

A kőkorszak óta ismert mint szántóföldi gyom. Eredete bizonytalan. Egy gyengén mérgező alkaloidot tartalmaz, különösen a tejnedvében.

A távoli északi tájak kivételével egész. Európában elterjedt virág. Hazánkban is mindenütt megtalálható. Szántókon, gabonaföldeken, útszéleken él. Szép, lángvörös virágai miatt sokak kedvence, annak ellenére, hogy gyomnövénynek számít.

Ősidők óta,minden virágnak szimbolikus jelentése van, a kedvenc virágunk sokat elárul rólunk. Ha a pipacsot szereted: tüzes, érzékeny, lobbanékony ember vagy. Pipacsot általában vidám mezei csokorban kapunk. Nem feltétlen a szerelem jele, de szerelmünknek is adhatjuk,ha boldogságunkat, felszabadultságunkat akarjuk kifejezésre juttatni.

Májustól júliusig virágzik, de késői kelés esetén előfordul, hogy októberben bontja messziről virító, piros virágait. Ha gyűjteni szeretnénk szirmaiból lehetőleg száraz időben tegyük és vékony rétegben elterítve, árnyékos helyen szárítsuk.

 

 

Virágszirmaiból vörös ételfesték készül. Nemesített változatait, amelyek a vad fajnál nagyobb virágúak és különlegesebb színűek, a kertekbe ültetik.

 

A pipacs gyógyhatása

Amikor ellenjavaltak a kodeintartalmú gyógyszerek, nagy segítségünkre lehet a pipacssziromból készített tea. Ehhez 1g (2 kávéskanálnyi) mennyiséget kell leforráznunk 2 dl forró vízzel, 15 percig állni hagyjuk, majd megisszuk. Naponta 2 adagot fogyasztunk. Gyerekeknek mézes keverék formájában adjuk, úgy, hogy fél evőkanálnyi főzetet 2 evőkanál mézzel keverünk össze.


A köhögő betegnél nemcsak a köhögést csillapítja, hanem meg is nyugtatja, ezzel is elősegíti a gyógyulást. Ugyanilyen jótékony hatású az asztma, heveny hörghurut vagy mandulagyulladás esetén.

 

A pipacsszirom a papsajttal, a hársfa- és bodzavirággal, valamint az ökörfarkkóróval elkeverve köptető-nyugtató teakeverékké lép elő. Az 1:1 arányú keverékből 15 g-ot 5 dl vízzel leforrázunk és 10 percig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, sötét mézzel ízesítjük és 2 óránként egy-egy evőkanállal fogyasztunk belőle.

A homeopátia sem nélkülözi légúti problémák, felső légúti gyulladásos betegségek gyógyítására, valamint káros mellékhatásoktól mentes nyugtatásra.

 

Torokfájásra a pipacs levéből készített gargalizálószert használhatjuk. Ehhez 2 evőkanálnyi felaprított levelet leforrázunk 5 dl vízzel, és 15 percig lúgozódni hagyjuk. Leszűrjük, és naponta 3-5 alkalommal öblögetünk vele, de óvatosan, nehogy lenyeljük, hiszen a szára és a levele (a mákfejhez hasonlóan) ópiumot tartalmaz!

 

Egészséges szívű felnőtteknek ajánlott a szív fokozott ingerlékenysége (szívdobogásérzetre való hajlam) esetén. Felnőtteknél és gyermekeknél a neurotikus állapot tüneti kezelésére használják, enyhe álmatlanság esetén. A szirmokból előállított gyógykészítmény hatékony a száraz köhögés és a rekedtség kezelésében.

 

Intelmek a pipaccsal kapcsolatban

A szára és a levele (a mákfejhez hasonlóan) ópiumot tartalmaz!

 

idegnyugtató

Ragadós galaj, mint a pajzsmirigy betegségek gyógynövénye
  A ragadós galaj a tárnicsvirágúak rendjébe, ezen belül a buzérfélék családjába tartozó növényfaj.   Hegyoldalakon, cserjésekben,...
TOVÁBB
Gyógynövény kisokos
  A természet patikája számos gyógynövényt kínál egészségünk megőrzésére, betegségek gyógyítására és tüneteinek enyhítésére.   Nincs olyan ember,...
TOVÁBB
Minden lakásban ott kellene lennie ezeknek a cseppeknek
  A teafa olaja rendkívül hasznos, ezért minden lakásban kötelezően kellene tartani, mivel gomba-, baktérium- és vírusölő, fertőzést gátló, hegesítő,...
TOVÁBB
Zeller, mint gyógynövény
A zeller egész évben kapható. Változatosan elkészíthető, egészséges táplálék. Olyan értékes anyagokat tartalmaz, amelyek számos betegségtől...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék