Az E-vitamin (tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin. Véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.
Az E-vitamin a májban, a zsírszövetekben, a szívben, az izmokban, a herékben, a méhben, a vérben, a mellékvesékben, és az agyalapi mirigyben raktározódik.
Erélyes antioxidáns hatású, meggátolja a telítetlen zsírok, továbbá az A-vitamin, a szelén, a két kéntartalmú aminosav, valamint a C-vitamin oxidációját a szervezetben. Fokozza az A-vitamin hatását.
A szervezetbe bekerülő E-vitamin 60-70%-a viszonylag gyorsan kiürül a széklettel. Fontos az értágító és alvadásgátló hatása.
Aki rendszeresen klórozott ivóvizet fogyaszt, annak több E-vitaminra van szüksége.
Hogyan hat a szervezetve?
• Aki E-vitamint szed, hosszabb ideig megőrzi fiatalságát, mert az késlelteteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.
• Oxigénnel látja el a szervezetet ezért fokozza az állóképességet.
• Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyezés károsító hatásai ellen.
• Megakadályozza a véralvadékok keletkezését, illetve elősegíti azok oldódását.
• Mérsékli a fáradtságot.
• Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik bőrön át.
• Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását.
• Vizelethajtó hatása is van, így csökkenti a vérnyomást.
• Elősegíti a vetélések megelőzését.
• Enyhíti a lábikra- és lábizomgörcsöket.
Legfőbb természetes forrásai
Búzacsira, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, dúsított liszt, korpás búza, spenót, teljes gabona magvak, tojás.
Nem mérgező a szervezetre.
Nem szereti a magas hőt, a fagypont körüli hőmérsékletet, néhány ételkészítési eljárást, a vasat, a klórt és az ásványi olajokat.