A brokkoli az a zöldségünk, melyet talán a leginkább utálnak a gyerekek. Pedig rendkívül egészséges, ezért nagyon fontos, hogy fogyasszuk, akár mindennap. Ha magában nem is esszük, érdemes belecsempészni ételekbe gyermekeink és saját egészségünk érdekében.
A brokkolit van, aki szereti, van aki gyűlöli. Egy nagyon egészséges zöldségről van szó, ezért érdemes gyakran fogyasztani. A brokkoli a káposztafélék családjába tartozik, ezért tele van C- és K vitaminnal, ezenkívül glükozinolátokat is bőven tartalmaz. A brokkoli fogyasztás által a koleszterin szintünket is kordában tarthatjuk. A vér LDL koleszterintartalmának magas szintje hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához. A brokkoli csökkenti az LDL-koleszterinszintjét, így kisebb eséllyel kell tartanunk a szív- és érrendszeri megbetegedésektől. Emellett a vércukorszintünk kordában tartásában is szerepe van, így ez egy újabb ok a rendszeres fogyasztásra. A brokkoli a vírusfertőzések, különösen az influenza vírus ellen is hatékony lehet. A brokkoliban megtalálható az úgy nevezett rafanin elnevezésű anyag, mely antibiotikus hatással rendelkezik. Kutatások is igazolták ezt a hatását, így érdemes minél gyakrabban, akár napi szinten brokkolit fogyasztani. A már említett rafanin a pajzsmirigyproblémákra is megoldást jelenthet. A brokkoli kapcsán kutatások indultak meg a rossz indulatú daganatokkal kapcsolatos hatásait illetően. Májrák és vastagbélrák terén igazán biztatóak az eredmények. Mindezek arra sarkallják a kutatókat, hogy további vizsgálatokat végezzenek. A kísérletek arra is fényt derítettek, hogy a brokkoli ízületi gyulladás esetén is képes segíteni. A vásárlás során arra kell ügyelnünk, hogy lehetőleg friss zöldséget szerezzünk be. A sárgászöld virágok megjelenése nem sok jóra utal, így inkább olyan zöldséget válasszunk, amin az apró rózsák bimbó formájában vannak jelen. Frissen a legjobb fogyasztani, viszont, ha mindenképp szeretnénk eltenni, akkor célszerű pár perces előfőzést követően lefagyasztani.