Korunk betegsége a csontritkulás

 

 

A csontritkulást nevezhetjük akár néma járványnak is, mivel észrevétlenül alakul ki és néha csak egy csonttörés hívja fel a figyelmet a jelenlétére.

 csontritkulás, alternatív gyógymód, gyógynövények, zsurló, mezei zsurló, mákolaj, rák ellen, rák gyógyítása, gyulladáscsökkentő, csodazöldség, brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, kelkáposzta, kínai kel

A csontritkulás kialakulásában szerepet játszik a genetika, az idősebb életkor és a női nem. Ezeket a tényezőket nem tudjuk befolyásolni, de vannak befolyásolható tényezők, amelyek hatást gyakorolnak a csont egészséges fiatalkori és kora felnőttkori fejlődésére, illetve amelyek segítenek fenntartani a csontok anyagcseréjét a későbbi életszakaszokban is.

 

Az általunk befolyásolható, legfontosabb tényezők közé tartozik a helyesen összeállított étrend (kalória és tápanyag szempontjából), a megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitel (egy életen át). A hangsúlyt a gyermekkorra, a terhesség és a szoptatás időszakára, az emberi élet aktív korszakára, valamint a változókor időszakára kellene fektetni, mely tulajdonképpen egy egész életre szólna. Felettébb fontos a dohányzás mellőzése, a korlátozott kávé-, alkohol- és foszfátbevitel, legyen az akár üdítőital, akár étel alkotórésze.

 

Befolyásoló tényezők

A csontritkulás orvosi szempontból lehet elsődleges (nőknél ez sokkal gyakoribb, és az ösztrogén védelmi funkciójának elvesztésével áll összefüggésben a menopauza időszakában, férfiaknál pedig az előrehaladott kor okozza a betegséget), illetve másodlagos (bizonyos betegségek vagy gyógyszerek hatására alakul ki).

A csontanyagcserét hátrányosan befolyásoló betegségek közé tartozik a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy túltengése, a krónikus máj- és vesebetegségek, egyes vérbetegségek, a reumás ízületi gyulladás, az idő előtti menopauza, az alacsony ösztrogénszinttel járó állapotok, mint pl. a magas prolaktinszinttel együtt jelentkező, rendszertelen menstruációs ciklus és végül, de nem utolsósorban a beteg mozgását korlátozó megbetegedések.

A csontritkulás szempontjából kockázatos gyógyszerek közé tartoznak elsősorban a kortikoidok (prednisolon, dexametazon), a véralvadás-csökkentő gyógyszerek (heparin, warfarin), az immunszuppresszív hatású orvosságok, a tiroxinnal (pajzsmirigy-hormon) folytatott, hosszan tartó kezelés, valamint egyes fogamzásgátlók, amelyek az ösztrogénszint csökkenését idézik elő. Az utóbbiak különösen akkor lehetnek ilyen hatással, ha a csontváz fejlődésének időszakában szedik őket.

 

Hogyan kezeljük a csontritkulást alternatív gyógymódokkal?

Az alternatív gyógymód kíméletes alternatívát jelent és csökkenti a gyógyszerek olykor súlyos és nem kívánt hatásainak kockázatát.

A gyógynövények, gyógynövény koncentrátumok alkalmazása erősítik és regenerálják a vesét, illetve a veseműködés befolyása alatt álló egyéb szöveteket.

 

 

Szabó Gyuri bácsi azt javasolja, hogy csontritkulásra, kalciumpótlásra hetente egy tojáshéjat fogyasszunk el. Keményre főzött tojás héját sütőben szárítsuk meg 150 fokon (2 percig, hogy az E-coli bacilusok elpusztuljanak), majd utána törjük porrá és keverjük bele kefirbe, joghurtba vagy krémlevesbe.

Javasolja a mákot és a mákolajat is. A naponta 1-2 kiskanál mákolaj fogyasztása kiváló hatással van az idegek működésére is.

Továbbá ajánlja a házilag is előállítható zsurlóport, amit a következőképpen készíthetünk el: a száraz mezei zsurló növényt vastag falú edényben melegítsük (így elpárolog nedvességtartalma, könnyebb porrá törni) vigyázva, hogy ne égessük meg. Őröljük porrá és naponta egy mokkáskanálnyit fogyasztunk belőle szintén joghurtba vagy kefirbe keverve.

 

Csontritkulás elleni csodazöldség a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, a kel- és kínai kel.

Brit kutatások szerint ezekben a zöldségekben található szulforafán (sulforaphane) hatékonyan veheti fel a harcot a csontritkulás és az arthritis leggyakoribb formái ellen.

A kutatások ezeknek zöldségeknek rák- és gyulladásellenes hatást is tulajdonítottak.

 

Csak tiszta vizet szabad fogyasztani, semmiképpen sem szén-dioxiddal dúsított vagy más módon utókezelt italokat.

 

Hasznos lehet az akupunktúra, a mágnesterápia és a biorezonancia alkalmazása. Ezek a terápiák a szervezet "elhangolódott" működését hivatottak helyreállítani. Nagy előnyük, hogy mellékhatásuk nincs.

 

Mivel tudjuk, hogy a bőrön keresztül az anyagok nem csupán kiválasztódnak, de remekül fel is szívódnak, érdemes ezt a jelenséget kihasználni, és különböző fürdők segítségével ásványi anyagokat juttatni a szervezetbe.

 

Mindemellett fontos szerepet játszik a rendszeres mozgás is, amely alapvető fontosságú a csontritkulásra hajlamos területeken. Fontos továbbá a mozgásszervek megfelelő használata is, ennek segítségével ugyanis elkerülhetők a sérülések.

 

Végezetül elmondható, hogy a csontritkulás olyannyira gyakori és következményeit tekintve súlyos betegség, hogy a megelőző intézkedések alkalmazása egészen gyerekkortól kezdve az aggkorig mindenki számára csak kifizetődő lehet. 

 

 

gyógynövények

Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék