A szívroham és az agyvérzés legfőbb oka az artériák zsír- és kalciumlerakódása.
A brokkoli és a kelbimbó nemcsak jó vitamin- és ásványianyagforrás, hanem olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek megakadályozni az idősebb nők körében a szívroham és az agyvérzés kockázatát – állítják a kutatók.
A szívroham és az agyvérzés általában az artériák szűkülete, elmeszesedése miatt következik be. Ez egy olyan állapot, amely hatással van az erekre (artériákra és vénákra), és csökkentheti a test körül keringő vér áramlását. A véráramlás csökkenésével zsíros, kalcium lerakódások képződnek az erek belső falain, például az aortán.
A British Journal of Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány elkészítéséhez a kutatócsoport 684 idősebb nyugat-ausztrál nő adatait használta fel. A tanulmány megállapította, hogy azoknak, akiknek a tápláléka több keresztesvirágú zöldséget tartalmaz, kisebb az esélyük az érelmeszesedésre.
„Azt tapasztaltuk, hogy azoknak az idősebb nőknek, akik naponta nagyobb mennyiségben fogyasztanak keresztesvirágú zöldségeket (45 g/nap), 46%-kal kisebb az esélyük az érelmeszesedésre, mint azoknak, akik kevesebbet vagy egyáltalán nem fogyasztanak” – mondta a tanulmány szerzője, Lauren Blekkenhorst a Nyugat-Ausztrália Egyetemtől.
Ez annak köszönhető, hogy a keresztesvirágú zöldségekben bőségesen van K-vitamin, amely segíthet megakadályozni az erek meszesedését.
Ez nem azt jelenti, hogy innentől csak brokkolit, káposztát és kelbimbót kell ennünk. Az általános egészség és jólét érdekében naponta többféle zöldséget is ajánlott fogyasztani
– írta a tanulmány szerzője.