A legjobb ételek a hasnyálmirigy egészségének fenntartásához és gyógyításához

 

Testünk egészségének megőrzéséhez feltétlenül szükséges, hogy hasnyálmirigyünk is megfelelő állapotban legyen, mivel a hasnyálmirigy fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésében. Ha a hasnyálmirigy nem egészséges, számos betegség – mint például a cukorbetegség – is kialakulhat.

 édesgyökér, hasnyálmirigy, hasnyálmirigyrák, reishi gomba, cukorbetegség, maitake gomba, édesburgonya, vörös szőlő, kék szőlő, brokkoli, áfonya, kurkuma, spenót, joghurt, probiotikum, fokhagyma, gyógynövények

Az egészséges életmód fontos szerepet játszik a hasnyálmirigy egészségének fenntartásában. Két legfontosabb feladata közül az egyik az inzulintermelés, a másik pedig bizonyos emésztőenzimek termelése.

 

A hasnyálmirigy segíti az ételek emésztését és a tápanyagok felszívódását. Emellett olyan fontos hormonokat termel, mint az inzulin vagy a glukagon.

 

A hasnyálmirigy nem megfelelő működése olyan betegségek kialakulásához vezet, mint a cukorbetegség, a hasnyálmirigy gyulladás vagy a hasnyálmirigy rák.

 

A legjobb ételek hasnyálmirigyünk egészsége érdekében

 

Fokhagyma

A fokhagyma egy olyan erős antioxidáns vegyület, mely ként, allicint, arginint, szelént, flavonoidokat, oligoszacharidokat tartalmaz és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Egy 2013-as in vitro tanulmány kimutatta a fokhagyma olaj hasnyálmirigyrák sejtekre gyakorolt jótékony hatását.

Vércukor és vérzsír csökkentő képessége rendkívül kedvező a cukorbetegeknek. Szintén egy tanulmány szerint a fokhagyma jótékony hatással lehet a 2-es típusú cukorbetegségre.

Fogyassz 2-3 gerezd fokhagymát éhgyomorra és használj minél többet ételeid elkészítése során.

 

Probiotikumokat tartalmazó joghurt

A probiotikumokban gazdag joghurt szintén jótékony lehet a hasnyálmirigy egészségének megőrzésében. Az egészséges emésztés ugyanis elengedhetetlen a hasnyálmirigy egészségéhez. Állatkísérletekkel bizonyították, hogy a probiotikumok kedvező hatásúak lehetnek hasnyálmirigy gyulladás esetén.

Egy 2014-ben megjelent kutatás eredményei szerint a joghurt rendszeres fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét, ami más tejtermékekre nem igaz. A joghurt kedvező hatása nem érvényes az ízesített gyümölcsjoghurtokra. A legjobb, ha magad készíted el.

 

Spenót

A spenót kiváló vas és B-vitamin forrás, s ezekre nagy szüksége van a hasnyálmirigynek. Ha ezeket rendszeresen az anyagokat beviszed szervezetedbe, csökkentheted a hasnyálmirigy gyulladás és hasnyálmirigy rák kialakulásának esélyét.

Emellett a spenót tartalmaz még egy olyan speciális vegyületet, amely csökkenti a rákos sejtek növekedését és elősegíti az apoptózis folyamatát.

A spenót a vércukorszint kontrollálásához is segítséget nyújt. Adj spenótot salátádhoz, kedvenc zöldséglevesedhez, vagy reggeli turmixodhoz.

 

Kurkuma

A kurkuma kiváló fűszer a hasnyálmirigy egészségének megőrzéséhez.

Korábbi kutatások is arra a megállapításra jutottak, hogy a kurkumának fontos szerepe lehet bizonyos rákos daganatok kialakulásának megelőzésében, többek között ilyen a hasnyálmirigyrák is.

A kurkumában található értékes vegyületek, illetve erőteljes antioxidánsok gátolják a rákos sejtek kialakulását.

Emellett a kurkuma a magas vérnyomás és a vércukorszint csökkentésében is segítséget nyújthat.

Adj egy teáskanálnyi kurkuma port egy pohár langyos tejhez, kever össze és idd meg.

 

Áfonya

Mindegyik áfonya kedvező hatással van a hasnyálmirigy egészségére. Az áfonyák antioxidánsban gazdagok, amik védik a hasnyálmirigy sejtjeit a káros szabad gyököktől.

Az áfonya a vércukorszint csökkentésében is segítséget nyújt, ezért fogyasztása javasolt cukorbetegeknek is.

 

 

Brokkoli

A brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz kénes vegyületeket, amelyek segítik a szervek méregtelenítését. Apigeninben gazdag, ezért jótékony hatással van a hasnyálmirigy működésére. A brokkoliban lévő szulforafán és más bioaktív vegyületek csökkentik a vércukorszintet.

 

Vörös vagy kék szőlő

A piros szőlő resveratrolban nagyon gazdag, mely egy igen erős antioxidáns vegyület. Az antioxidánsok megvédik a hasnyálmirigy sejtjeit a káros szabad gyököktől, ezáltal csökkentik a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét.

A resveratrol védi az ereket a károsodásoktól, csökkenti a gyulladásokat a szervezetben, és elősegíti a természetes sejthalál folyamatát.

Fontos, hogy a szőlőt héjával együtt fogyasszuk, mert abban találhatóak a legértékesebb vegyületek.

 

Édesburgonya

Az édesburgonya béta-karotinban, az A-vitamin előanyagában gazdag. Erős antioxidáns, mely segíti a hasnyálmirigyrák megelőzését. Az édesburgonya glikémiás indexe nem magas, ezért cukorbetegeknek is javasolt.

Az édesburgonya mellett kedvező hatású a sárgarépa, kukorica és a narancs is a hasnyálmirigy működésére.

 

Reishi és maitake gomba

Az alternatív gyógyítók szerint a reishi és maitake gyógygomba van a legkedvezőbb hatással a hasnyálmirigy működésére.

Kísérletek alapján bizonyított, hogy ezek a gyógygombák is nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidáns vegyületeket, valamint béta-glükán nevű poliszacharidokat és triterpéneket, amik közvetlen rákpusztító hatással rendelkeznek.  

 

Édesgyökér

Az édesgyökér szintén nagy mennyiségű antioxidáns vegyületet tartalmaz, így erős gyulladáscsökkentő. Elősegíti az epe kiválasztódását is, s ezzel segíti az emésztés folyamatát.

A benne lévő amorfrutin nevű vegyület csökkenti a vércukorszintet, a zsírmáj kialakulását és javítja az inzulin rezisztenciát.

 

 

gyógynövények

Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék