Multivitamin és ásványi anyag bomba a brokkoli

 

A brokkoli igazi multivitamin és ásványi anyag bomba, hiszen jelentős mennyiségű A-, C-, E- és B-vitamint tartalmaz, a benne lévő kalcium pedig erősítheti a csontozatot. Rendkívül egészséges és sokoldalú zöldség, amelyet érdemes napi szinten fogyasztani.

 

Sokféleképpen elkészíthető, gyakran túlfőzve, nem megfelelően fűszerezve kerül tálalásra. Kis odafigyeléssel azonban ez a csodálatos zöldségféle igazi kedvenc lehet a konyhában!

 

A vadon termő brokkolit már az ókori rómaiak is fogyasztották, mégis századok teltek el, míg az európai konyhaművészetben, később pedig mind szélesebb társadalmi rétegek asztalain világszerte megjelent. Európában csak a XVII. század óta termesztik, manapság Spanyolország és Portugália büszkélkedhet a legnagyobb brokkoli termesztő területtel.

A brokkolit a XIX. században olasz bevándorlók vitték be Amerikában, de a növény csak az 1920-as években vált ott igen népszerűvé. A brokkoli vagy spárgakel a keresztesvirágúak, káposztafélék családjába tartozik, a karfiol és a kelbimbó legközelebbi rokona, amelynek mintegy harminc fajtája ismert. A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat külön tartó szárakat. Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra, ezekből a kelkáposztára emlékeztető ízű főzelék készíthető.

 

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában.

Található benne C-, K-, A-, B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamin, folsav, mangán, triptofán, kálium, magnézium, kalcium, vas és szelén is. Gazdag folsavtartalma miatt fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt.

A brokkoli számos növényi tápanyagot, fitonutrienst tartalmaz. Ebből máig 33 félét azonosítottak (többek között: karotinoidok, kumarinok, flavonoidok, glukozinolátok, indolok, isothiocianátok, lutein, sulforafánok, terpének és fenol savakat).

 

 

Rendszeres fogyasztását a táplálkozási szakemberek mind a benne rejlő tápanyagok, mind pedig bizonyos betegségekkel (különösen a daganatos betegségekkel) szembeni védőhatása miatt ajánlják, egyike tehát azoknak az „egészségmegőrző” élelmiszereknek, melyek megcáfolhatatlanul sok jó tulajdonsággal rendelkeznek.

 

A brokkoli gyógyhatása

A brokkoliban található egy úgynevezett izoticianátoknak hívott fitovegyületek megállítják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segíthet a Basedow-kór, – ami nem más, mint az autoimmun pajzsmirigy-túlműködési zavar – gyógyításában. A rendkívüli antioxidatív glutation tartalmának köszönhetően jótékonyan hat az ízületi gyulladásban szenvedőkre is egyaránt. Ezen kívül egyenesen hat féle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást. Jótékony hatással van a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, ezen kívül jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek. Antioxidáns és rákmegelőző hatásáról is híres. Kutatások bebizonyították, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozásában.

 

Összefoglalva gyógyhatásait

●  regenerálja a leégett bőrt,

●  csökkenti a sejtkárosító molekulák számát,

●  védi a szívet,

●  segít a rákmegelőzésben,

●  védi a magzatot a rendellenes fejlődéstől,

●  aktivizálja az immunrendszert,

●  erősíti a csontot,

●  védi a szemet,

●  gyomorfekély elleni küzdelem harcosa,

●  méregtelenít.

 

Tudod-e, hogy

●  ha párolod a brokkolit, akkor sokkal több koleszterincsökkentő hatóanyag marad meg benne, mint főzve vagy sütve,

●  természetes méregtelenítő hatása van, így a betegségeket is okozó, a szervezetben képződő méreganyagok mennyiségét csökkenti,

●  a brokkoli tartalmaz kaempferolt, amely csökkenti számos allergén hatását, így aztán sokféle allergia esetén kifejezetten hasznos brokkolit fogyasztani,

●  remek vasforrás azok számára is, akik nem esznek elég húsfélét,

●  csökkenti a gyulladásos folyamatok kialakulásának esélyét.

 

 

méregtelenítés

Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Fogyaszd a céklát és nem kell orvoshoz menned
  A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően elképesztő hatásai vannak. A cékla rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és...
TOVÁBB
Csodákra képes a diófa levele!
A Kárpát-medencében szeretik a diót. Sok ház udvarán megtalálható ez a terebélyes lombkoronával rendelkező, nyáron menedéket biztosít a tűző...
TOVÁBB
Elismert ősi gyógymód az éhgyomorra való vízivás
  Egyes kutatások szerint, ha napi rendszerességgel, bizonyos szabályokat figyelembe véve beépítjük a vízivást életünkbe, sokkal egészségesebbek leszünk,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa. Az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
  A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...
A növények lelke – Léteznek gyógyító energiák?
Amikor egy frissen szedett kakukkfűcsokrot tartunk a kezünkben, vagy beleülünk egy árnyékot adó...
Április 22. – A Föld napja: amikor a bolygónk visszanéz ránk
A természet nem siet. Nem kapkod. Nincs benne zaj, csak csendes jelenlét, bölcsesség és...
A nyírfa szinte minden része gyógyít!
Van valami megkapó abban, amikor az ember ránéz egy sudár nyírfára. Fehér kérge, zizegő...

Címkék