A tormának az egészségre gyakorolt hatása már az ősidők óta ismert, úgy tartják, hogy ez a legerősebb hatóanyagokkal rendelkező természetes fűszerünk. Egészségünk karbantartása érdekében érdemes minél több tormát fogyasztani, főleg a hidegebb napok beálltával.
Tegyük mindennapossá a torma fogyasztását, használjuk a természetes immunerősítőt ételeinkhez. A torma egy természetes antibiotikum, emellett pedig védi az ereket és a keringést is.
Élen áll a C-vitamint tartalmazó élelmiszerek listáján is, hiszen 100 gramm torma, 100 mg C-vitamint rejt magában. Védelmet nyújt a szív-és érrendszeri megbetegedésekben, és nagy szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, a méregtelenítésben. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, glükózt és illóolajokat.
Ha emésztésünk nem működik rendesen vegyünk be 10-15 csepp tormalevet, és máris rendeződik a helyzet. Kifejezetten ajánlott azoknak is a torma fogyasztása, akik erős köhögéssel, köszvénnyel, veseproblémával vagy cukorbetegséggel küszködnek.
Torma a túlsúly ellen
A következő recept gyorsan és hatékonyan segít megszabadulni a fölöslegesen lerakódott zsírrétegtől. Olyan nők, akik ezt a receptet alkalmazták, arról számoltak be, hogy sikerült napi 1 cm-től megszabadulniuk. Ez a recept segít, hogy távozzon a fölöslegesen felgyülemlett víz és zsír, javítja a látást és a hallást, a memóriát és az agy működését.
Hozzávalók: 125 gramm torma, 3 citrom, 3 evőkanál méz
Elkészítés: A tormát hámozzuk meg és reszeljük le, majd pépesítsük turmixgéppel, közben keverjük hozzá a citromot és a mézet is. A keletkezett massza pépes állagú kell legyen. Tároljuk a hűtőszekrényben, és naponta kétszer étkezések előtt együnk belőle egy-egy teáskanállal. Három hétig fogyasszuk, majd tartsunk egy hét szünetet.
A tüdő egészségéért
Hozzávalók: 10 gramm torma, 200 ml meleg víz
Elkészítés: A hagyományos módon készítsünk teát a tormából, majd osszuk három részre, és a nap folyamán igyuk meg. Forrón kell fogyasztani.
A jó emésztésért
Hozzávalók: 1 liter fehérbor, 50 gramm torma
Elkészítés: Reszeljük jó apróra a tormát, majd adjuk hozzá a liter fehérborhoz. Tároljuk sötét helyen, naponta igyunk belőle 100 ml étkezés után.
A szív-és érrendszer egészségéért
Hozzávalók: 5 kanál sárgarépalé, 5 kanál reszelt torma, 3 citrom, 2 csésze méz
Elkészítés: A hozzávalókat keverjük jól el, majd tegyük egy hermetikusan záródó üveg edénybe. Hideg és hűvös helyen tároljuk, fogyasszunk belőle egy kanállal naponta háromszor evés előtt.
Tudj meg többet a tormáról! Torma a könnyfakasztó jóbarát!