A K-vitamin hiánya vérzékenységet, keringési-és emésztési panaszokat, zsírfelszívódási- és májfunkciós zavarokat okoz.
Néhány tény
● A K-vitamin zsírban oldódik, ezért nem ürül ki hamar a szervezetből.
● A K-vitaminok triót alkotnak. A K1- és a K2-vitaminokat a bélbaktériumok állítják elő. A K3-vitamin szintetikus termék.
● Nélkülözhetetlen a protrobin képződéséhez, amely a véralvadásban játszik szerepet.
● A nagyfokú hasmenést a K-vitamin hiánya is okozhat.
● A joghurt jelenti a legnagyobb védelmet a K-vitamin hiány ellen.
● Akinek gyakran vérzik az orra, növelje természetes forrásból a K-vitamin bevitelét.
● Aki antikoaguláns gyógyszert szed, gondoljon arra, hogy a K-vitamin a gyógyszer hatását csökkenti.
● Segít megakadályozni a belső vérzéseket.
● Mérsékli a túlzott menstruációs vérveszteséget.
● Elősegíti a megfelelő véralvadást.
● A vastagbélgyulladás, és a Chron-betegség is K-vitamin pótlást tesz szükségessé, melyet az orvosnak kell mindenképp felírnia.
Adagolása
Mivel szervezetünk kb. a napi szükséges beviteli mennyiség 80%-át barátságos bélbaktériumok által előállítja, így 70 és 80 mikrogrammnyi K- vitamin bevitele szükséges naponta normál esetben. Erős antibiotikumos kezelés következtében a bélflóránk sérül, illetve elpusztul, szükséges fokozott pótlása.
Az újszülött csecsemőknek naponta többre van szükségük.
Legfőbb természetes forrásai
Zöldleveles zöldségfélék, petrezselyem, káposzta, brokkoli, paraj, máj, halmáj olajok, élőflórás natúr joghurt, lucerna, tojássárgája, porsáfrány, szójaolaj, tej és tejtermékek, kelbimbó,
Ellenségei
Röntgensugarak, ételek lefagyasztása, aspirin, levegőszennyezés, ásványolaj.