Ősszel a veteményeskertekben elkezdődik a betakarítás. Hasznosíthatod azokat a zöldségeket, melyeket megvágtál véletlenül, kicsike maradt a gyökér, vagy nem tartható el télire.
A hasznosítás mellett pedig még lesz egy olyan ételízesítőd is melyben tudod, hogy mi van.
Ez a fajta delikát nem szárított, de nagyon finom.
Hozzávalók 10 kg delikáthoz
Tehetsz bele sárgarépát, petrezselymet, zeller gyökereket és levelet, lestyán levelet, pasztinákot, karalábét, káposztát, brokkolit, karfiolt, paprikát, gombát.
Figyelj az arányokra. Nagyon fontos, hogy az összmennyiségnek a 40 %-a sárgarépa legyen.
Tehát 4 kg sárgarépához arányosan készítsd elő a többi zöldségfélét. Ha nem szereted a gombát, vagy más zöldséget, akkor ki is hagyhatod.
A zöldségféléket megtisztítod, hibás részeit eltávolítod, majd húsdarálón ledarálod. Nagy segítség egy aprítógép, könnyebb a munka.
A darált zöldségeket egy nagy tálba öntöd és kg-onként 20 dkg sóval alaposan összekevered.
Tisztára mosott, száraz üvegekbe rakod, kupakkal zárod és végleges helyére is állíthatod. Felbontás után tartsd hűtőszekrényben.
Főzésnél vigyázz a sózással.
Használhatod húsleves ízesítésére is. Gyönyörűen tiszta marad a leves leve. Leszáll teljesen az edény aljára. Minden olyan ételt ízesíthetsz vele, melybe tennél delikátot. Az általunk készített sokkal egészségesebb.