Ha jól szeretnénk aludni, kétszer meg kell gondolnunk, hogy valóban elfogyasszuk-e azt a nagy pohár tejet lefekvés előtt. Vagy azt az óriás adag jégkrémet. A megmaradt, hideg, sajtos pizza szeletről nem is beszélve.
Egy új kutatás szerint, amit a kanadai Tore Nielsen és Russell Powell végzett, az emberek étkezési szokásai zavaró hatással lehetnek az alvásuk minőségére és az álmaik alakulására. A két kutató közel négyszáz egyetemistát – férfiakat és nőket egyaránt – vont be a kísérletbe és kérdezett meg az étrendjükről, alvási szokásaikról, álmaikról valamint azok esetleges összefüggéseiről. A kapott válaszokból összeállított cikket „Dream of the Rarebit Fiend: Élelmiszer és táplálkozás, mint a nyugtalanító és bizarr álmok felbujtója” címmel a Frontiers in Psychology című lapban publikálták. A cím angol része egy szürreális képregény sorozatra utal, ami az 1900-as években volt népszerű. Winsor McCay, amerikai képregény-rajzoló azonos című, méltán sikeres rövidsorozatának központi elemei a fóbiák és rémálmok voltak, több rész is szólt az evés és a rémisztő álmok kapcsolatáról.
A kutatásban résztvevők 18%-a, azaz minden ötödik ember úgy nyilatkozott, hogy az ételek igenis befolyásolják az álmaikat: félelmetessé, esetenként bizarrá teszik. Válaszaikat tanulmányozva a két kutató arra jutott, hogy számos különböző okra vezethető vissza az alvásminőség romlása:
● A késő este elfogyasztott nagy mennyiségű étel gyomor- illetve bélpanaszokat és alvászavart okozhatnak.
● A fűszeres ételek és a tejtermékek szintén emésztési és alvási problémákat okozhatnak.
● Az érzelmi evés, például amikor boldogtalanságunkban, mértéket nem ismerve, csak eszünk és eszünk – ez is felboríthatja alvásunk ritmusát és negatív álmokat generálhat.
● A böjt és a diéta is oly módon változtatja meg az emberi test működését, hogy ez szintén befolyásolhatja álmaink tartalmát és intenzitását.
A tanulmány eredményei fontosak azok számára, akik táplálkozási rendellenességgel küzdenek. Talán ha nem hagyjuk figyelmen kívül, amit az alvásunk minősége és álmaink üzennek nekünk, segíthet egészségesebb étkezési szokásokat és kiegyensúlyozottabb életmódot kialakítani.
A kutatás alapján bebizonyosodni látszik, azok vagyunk, amit megeszünk, ébrenlétünk alatt és alvás közben is. A kérdés tehát, hogy mikor, miből, mennyit? Ha jól szeretnénk aludni, erre a három kérdésre az a válasz, hogy lefekvés előtt minimum 2 – 2,5 órával fogyasszuk el a vacsoránkat, amihez húsok közül a zsírszegényebb szárnyasokat (csirke, pulyka), zöldséget, gyümölcsöt használjunk, és ne feledjük a mérték, az érték. A vacsora megválasztására azért is fontos, hogy odafigyeljünk, mert a kialvatlanság koncentrációzavart, fáradtságot, ingerlékenységet és teljesítménycsökkenést eredményez.