Az F-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára

 

Az F-vitamin telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. 

Az F-vitamin hiánya többek között száraz bőrt, ekcémát, szemszárazságot, vérnyomás emelkedést okoz, és az immunrendszer gyengeségéhez vezet.

 

Az F-vitamin zsírban oldódó vitamin, olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz melyeket a szervezet nem képes előállítani. Két csoportja az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, melyek természetes forrása a búzacsíra, a lenmagolaj, a napraforgómag, a szőlőmag, a repce, a kukorica, a dió, a mogyoró, és a szója, valamint a hidegvízi halak tartalmazzák.

 

Az F-vitamin több szerepet is betölt a szervezetben. Segíti a test szöveteinek létrehozását, regenerálódását, így a bőrre is jó hatással van. Felgyorsul a sebgyógyulás, egészséges lesz a haj.

 

Segíti az anyagcserét, megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalra. Minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több telítetlen zsírsavra van szüksége a szervezetnek. A telített zsírsavat elégeti. Feszívódását az E-vitamin segíti elő.

 

Az F-vitamin hiánya

Az F-vitamin hiányát leginkábba a bőrön megjelenő elváltozások jelzik: száraz bőr, ekcéma, pattanásos bőr. Az alacsony F-vitaminszint hozzájárul a könnycsatorna kiszáradásához és szemszárazságot okoz.

Az F-vitamin megfelelő mennyisége a vér koleszterinszintjét csökkenti. Ellenkező esetben a koleszterin lerakódik az ér falára, az erek rugalmatlanok lesznek, szűkülnek, és szív-, és érrendszeri betegség kialakulásához vezetnek.

 

 

Az F-vitamin hiánya a magas és az alacsony vérnyomásnak is okozója lehet. Hiányában előfordulhat még vérrögképződés.

Az immunrendszer működéséhez is megfelelő mennyiségű F-vitaminra van szükség. Hiánya a szervezet védekezőképességét csökkenti, gyakoribb lehet a felső légúti megbetegedés. A horzsolások, sebek is lassabban gyógyulnak.

 

A különböző növényi olajok különböző típusú F-vitamint biztosítanak a számunkra.

 

Legjobb F-vitamin forrás a napraforgómag, fenyőmag, a pekándió, a brazil dió, kukoricaolaj, szójabab, sáfrány, ligetszépe.

 

Bizonyos állati termékek is tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, különösen a hal, mint például a lazac, a tonhal és a laposhal.

 

Forrás, egeszsegter.hu

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt vesz a folsav és a B12-vitamin anyagcseréjében....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes...

Címkék