Az F-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára

 

Az F-vitamin telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. 

Az F-vitamin hiánya többek között száraz bőrt, ekcémát, szemszárazságot, vérnyomás emelkedést okoz, és az immunrendszer gyengeségéhez vezet.

 

Az F-vitamin zsírban oldódó vitamin, olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz melyeket a szervezet nem képes előállítani. Két csoportja az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, melyek természetes forrása a búzacsíra, a lenmagolaj, a napraforgómag, a szőlőmag, a repce, a kukorica, a dió, a mogyoró, és a szója, valamint a hidegvízi halak tartalmazzák.

 

Az F-vitamin több szerepet is betölt a szervezetben. Segíti a test szöveteinek létrehozását, regenerálódását, így a bőrre is jó hatással van. Felgyorsul a sebgyógyulás, egészséges lesz a haj.

 

Segíti az anyagcserét, megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalra. Minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több telítetlen zsírsavra van szüksége a szervezetnek. A telített zsírsavat elégeti. Feszívódását az E-vitamin segíti elő.

 

Az F-vitamin hiánya

Az F-vitamin hiányát leginkábba a bőrön megjelenő elváltozások jelzik: száraz bőr, ekcéma, pattanásos bőr. Az alacsony F-vitaminszint hozzájárul a könnycsatorna kiszáradásához és szemszárazságot okoz.

Az F-vitamin megfelelő mennyisége a vér koleszterinszintjét csökkenti. Ellenkező esetben a koleszterin lerakódik az ér falára, az erek rugalmatlanok lesznek, szűkülnek, és szív-, és érrendszeri betegség kialakulásához vezetnek.

 

 

Az F-vitamin hiánya a magas és az alacsony vérnyomásnak is okozója lehet. Hiányában előfordulhat még vérrögképződés.

Az immunrendszer működéséhez is megfelelő mennyiségű F-vitaminra van szükség. Hiánya a szervezet védekezőképességét csökkenti, gyakoribb lehet a felső légúti megbetegedés. A horzsolások, sebek is lassabban gyógyulnak.

 

A különböző növényi olajok különböző típusú F-vitamint biztosítanak a számunkra.

 

Legjobb F-vitamin forrás a napraforgómag, fenyőmag, a pekándió, a brazil dió, kukoricaolaj, szójabab, sáfrány, ligetszépe.

 

Bizonyos állati termékek is tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, különösen a hal, mint például a lazac, a tonhal és a laposhal.

 

Forrás, egeszsegter.hu

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Szervezetünk számára fontos, hogy K-vitaminban gazdag élelmet fogyasszunk!
  Szervezetünk, ha nem jut elegendő K-vitaminhoz, akkor megemelkedik a csontritkulás, a csonttörés és a vérzések kockázata. A K-vitamin hiánya akár még...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Vegyszert eszünk, gyógyszert iszunk
  Az édesítőszer hizlal. A fogkrém: mosogatószer. A tej tele van antibiotikummal. A...
A cickafark egy olyan gyógynövény, amely nem hiányozhat életünkből
  Ha csak néhány gyógynövényt tartunk otthon, akkor mindenképpen a cickafark legyen az...
A lila édesburgonya fogyasztásának előnyei
  Az édesburgonya egy csodálatos zöldség, melyből sokkal többet kellene mindenkinek fogyasztani....
A séta egészségügyi előnyei, amelyeket mindenkinek tudnia kell!
  Napi 30-45 perc séta segíthet az Alzheimer-kór elleni csatában, javítja az izomtónust,...

Címkék