Az F-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára

 

Az F-vitamin telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. 

Az F-vitamin hiánya többek között száraz bőrt, ekcémát, szemszárazságot, vérnyomás emelkedést okoz, és az immunrendszer gyengeségéhez vezet.

 

Az F-vitamin zsírban oldódó vitamin, olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz melyeket a szervezet nem képes előállítani. Két csoportja az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, melyek természetes forrása a búzacsíra, a lenmagolaj, a napraforgómag, a szőlőmag, a repce, a kukorica, a dió, a mogyoró, és a szója, valamint a hidegvízi halak tartalmazzák.

 

Az F-vitamin több szerepet is betölt a szervezetben. Segíti a test szöveteinek létrehozását, regenerálódását, így a bőrre is jó hatással van. Felgyorsul a sebgyógyulás, egészséges lesz a haj.

 

Segíti az anyagcserét, megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalra. Minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több telítetlen zsírsavra van szüksége a szervezetnek. A telített zsírsavat elégeti. Feszívódását az E-vitamin segíti elő.

 

Az F-vitamin hiánya

Az F-vitamin hiányát leginkábba a bőrön megjelenő elváltozások jelzik: száraz bőr, ekcéma, pattanásos bőr. Az alacsony F-vitaminszint hozzájárul a könnycsatorna kiszáradásához és szemszárazságot okoz.

Az F-vitamin megfelelő mennyisége a vér koleszterinszintjét csökkenti. Ellenkező esetben a koleszterin lerakódik az ér falára, az erek rugalmatlanok lesznek, szűkülnek, és szív-, és érrendszeri betegség kialakulásához vezetnek.

 

 

Az F-vitamin hiánya a magas és az alacsony vérnyomásnak is okozója lehet. Hiányában előfordulhat még vérrögképződés.

Az immunrendszer működéséhez is megfelelő mennyiségű F-vitaminra van szükség. Hiánya a szervezet védekezőképességét csökkenti, gyakoribb lehet a felső légúti megbetegedés. A horzsolások, sebek is lassabban gyógyulnak.

 

A különböző növényi olajok különböző típusú F-vitamint biztosítanak a számunkra.

 

Legjobb F-vitamin forrás a napraforgómag, fenyőmag, a pekándió, a brazil dió, kukoricaolaj, szójabab, sáfrány, ligetszépe.

 

Bizonyos állati termékek is tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, különösen a hal, mint például a lazac, a tonhal és a laposhal.

 

Forrás, egeszsegter.hu

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó közérzetünkhöz. A vitaminok felelősek többek között az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
Köhögés, nátha és influenza kezelése gyógynövényekkel
  Kiválóan alkalmasak a gyógynövényekből készült teák úgy megelőzésre, mint a tünetek...
Az almaecet és a méz keveréke gyógyítja az ízületi gyulladást!
  Az almaecet és a méz keveréke valóságos csodaszer ízületi gyulladásra és még számos...
Lelki bajok testi tünetekben – A pszichoszomatikus betegségek
  Vaskos orvosi kartonok, számos kivizsgálás és negatív leletek ellenére sem szűnnek panaszai....
A hét legerősebb gyógyító kristály, amire mindenkinek szüksége lehet
  A kristályokról közismert, hogy különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, melyeket az élet...

Címkék