Az F-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára

 

Az F-vitamin telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. 

Az F-vitamin hiánya többek között száraz bőrt, ekcémát, szemszárazságot, vérnyomás emelkedést okoz, és az immunrendszer gyengeségéhez vezet.

 

Az F-vitamin zsírban oldódó vitamin, olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz melyeket a szervezet nem képes előállítani. Két csoportja az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, melyek természetes forrása a búzacsíra, a lenmagolaj, a napraforgómag, a szőlőmag, a repce, a kukorica, a dió, a mogyoró, és a szója. Valamint hidegvízi halak tartalmazzák.

 

Az F-vitamin több szerepet is betölt a szervezetben. Segíti a test szöveteinek létrehozását, regenerálódását, így a bőrre is jó hatással van. Felgyorsul a sebgyógyulás, egészséges lesz a haj.

 

Segíti az anyagcserét, megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalra. Minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több telítetlen zsírsavra van szüksége a szervezetnek. A telített zsírsavat elégeti. Feszívódását az E-vitamin segíti elő.

 

Az F-vitamin hiánya

 

Az F-vitamin hiányát leginkábba a bőrön megjelenő elváltozások jelzik: száraz bőr, ekcéma, pattanásos bőr. Az alacsony F-vitaminszint hozzájárul a könnycsatorna kiszáradásához és szemszárazságot okoz.

Az F-vitamin megfelelő mennyisége a vér koleszterinszintjét csökkenti. Ellenkező esetben a koleszterin lerakódik az ér falára, az erek rugalmatlanok lesznek, szűkülnek, és szív-, és érrendszeri betegség kialakulásához vezetnek.

 

 

A magas és alacsony vérnyomásnak is okozója lehet. Hiányában előfordulhat még vérrögképződés.

Az immunrendszer működéséhez is megfelelő mennyiségű F-vitaminra van szükség. Hiánya a szervezet védekezőképességét csökkenti, gyakoribb lehet a felső légúti megbetegedés. A horzsolások, sebek is lassabban gyógyulnak.

 

A különböző növényi olajok különböző típusú F-vitamint biztosítanak a számunkra.

 

Legjobb F-vitamin forrás a napraforgómag, fenyőmag, a pekándió, a brazil dió, kukoricaolaj, szójabab, sáfrány, ligetszépe.

 

Bizonyos állati termékek is tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, különösen a hal, mint például a lazac, a tonhal és a laposhal.

 

Forrás, egeszsegter.hu

 

 


NEKED AJÁNLJUK
NÉPSZERŰ CIKKEK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
Digitális kábítószer! - Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?
  A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós...
TOVÁBBI CIKKEK
A bambusz az egyik legértékesebb gyógynövényünk a világon
  A bambusz már hazánkban is egyre népszerűbb és nagyon jól hasznosítható az élet szinte...
Fürjtojás – élet, erő, egészség
  A szükséges vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok, hiánya romló egészségi állapothoz...
A szilícium létfontosságú nyomelem
  A szépség sójaként is ismert szilícium egészségügyi előnyökkel is rendelkezik. Erősödnek...
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek,...

Címkék