Kitűnő gyógyszer, sok C-vitamint, antioxidánst és növényi rostot tartalmaz, zsírégető tulajdonsága miatt ajánlott fogyókúrázóknak.
Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumor ellenes hatását. Hallgat a ribiszke és a vadegres névre is.
A ribizli üde, piciny, piros, savanykás golyócskái júniusban kerülnek a piacra. A gyümölcsből páratlanul finom szörp és lekvár készíthető.
A ribizli valószínűleg Ázsiából és a Földközi tenger vidékéről érkezett hozzánk. A XIV. században kolostorkertekben kezdték termeszteni. Közeli rokonának, a feketeribizlinek több jótékony élettani hatást tulajdonítanak, a piros bogyójú ribizli viszont elterjedtebb és szebb, ízét is többen kedvelik.
Magyarországon a XVII. századtól vált kedvelt kerti cserjévé. A Duna-kanyarban és környékén, valamint a Nyugat-Dunántúlon termesztik nagyobb mennyiségben.
Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs- és egyéb savaknak köszönheti. Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, borkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat, és még sorolhatnánk.
A népgyógyászat nem véletlenül alkalmazta már korábban is skorbut ellen. B1-, B2-, B6-, valamin és E-vitamin van benne említendő mennyiségben.
A B1-vitamin a sejtek, különösen az idegsejtek működéséhez elengedhetetlen, növeli az energiaszintet, javítja a koncentrálóképességet és az anyagcsere folyamatokat. A B2-vitamin segíti a zsírsavak lebontását, fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben. A B6-vitamin ajánlott szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére, álmatlanság enyhítésére. Az E-vitamin az immunrendszer erősítésére, szívbetegségek ellen, szennyező anyagok ellen ajánlott. Sejtszinten fejti ki hatását, ezért az öregedés folyamatát is lassítja.
Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas.
Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók. A száraz, érzékeny bőrt ápolja és nyugtatja a ribizliolaj.
Flavonoid tartalma hatékony segítséget nyújt a szabadgyökök elleni védekezésben, segíti a C-vitamin felvételét a májban, vesében és mellékvesében, a gyümölcsben található béta-karotinnal együtt.
A ribizliből készült bor is sok C-vitamint tartalmaz.
A piros ribizli a csontok és a fogak felépítését is segíti. Magja támogatja a bélmozgást. Rosttartalma, amely legfőképpen a vízben nem oldódó pektinből áll, segíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből. Természetes vízhajtó szer.
A fekete, a fehér és a piros ribizli értékes tápanyagtartalma legjobban nyersen, frissen fogyasztva érvényesül, főleg a C-vitamin-pótlás miatt. Nem sokáig tárolhatók, de kitűnően tűrik a fagyasztást, így télen is hozzájuthatunk.
A fehér ribizli valamivel édesebb, mint piros társa, tápanyagtartalma és élettani hatása azonban megegyezik a piroséval.
A ribizliből készíthetünk levest, mártást, lekvárt, dzsemet, gyümölcskocsonyát, szörpöt, kompótot, csak kicsit több cukor kell hozzá, mint más gyümölcsökhöz. Akit zavar a gyümölcs magja, átpasszírozva szabaduljon meg tőle. A gyümölccsel ízesíthetünk túrót, natúr joghurtot, tortakrémet.
Leveléből készített tea vizelethajtó hatású, de alkalmazható magas vérnyomás illetve vesebetegségek esetén is.