Nálunk kevéssé megbecsült fűszernövény. A déli országokban a salátafélék nélkülözhetetlen tartozéka.
Az ókor óta termesztik Egyiptomtól Indiáig, később Görögországon át Rómába is eljutott. Már az egyiptomi sírokban is találtak bazsalikomkoszorút, és az ókori görög és itáliai irodalom is említi. A görögök a királyok növényének tartották, hiszen a fölszentelésre használt olaj fontos alkotórésze volt. Innen eredhet tudományos nevének második része (basalicum), melynek jelentése: király.
Meleg, félárnyékos helyen érzi jól magát. A bazsalikom magja rendkívül apró, ezért vetéskor csak vékonyka homokréteggel kell takarni. A növények kezdetben érzékenyek és lassan nőnek. A fagyok elmúltával ültetjük ki őket 25-30 cm távolságra egymástól.
A bokrosodás érdekében csípjük vissza a növények hajtáscsúcsát. Ez könnyen megvalósítható, ha rendszeresen szedjük a zsenge hajtásvégeket.
A hajtásait lehetőleg virágzás előtt szedjük és szellős, árnyékos helyen megszárítjuk. A száraz hajtásokról a leveleket ledörzsöljük, kissé összemorzsoljuk, de nem porrá, mert akkor gyorsan elveszíti az ízét és az illatát.
A lemorzsolt leveleket jól zárható fémdobozban vagy befőttesüvegben száraz, hűvös helyen a következő évi termésig eltarthatjuk.
Hosszú, álörvös virágzata alulról felfelé folyamatosan nyílik. Júniustól szeptemberig virágzik, a nyár második felétől nyíló virágok mellett már érett mag is található.
Cserépben, balkonládában, akár a konyhaablakban is nevelhetjük.
Tipp: Nem kell sokat bajlódni a vetéssel, ha vásárolsz egy cserepes példányt, melyet nagyobb bevásárló központokban egész évben folyamatosan árulnak és kiülteted a kertbe. A vásárolt példánynak a hajtásait visszacsíped virágzás előtt és szeded folyamatosan leveleit a fagyok beáltáig. A leszedett leveleket szellős, meleg helyen megszárítod és a fentebb leírt módon tárolod.