A méz flavonoid tartalmának köszönhetően bizonyítottan gyulladás gátló hatású. Jól alkalmazható a sebkezelésben, hiszen úgy csökkenti a duzzadásokat, vörösödéseket, hogy kárt tenne az egészséges kötőszövetekben.
Hatására gyorsabban szívódik fel a genny, hamarabb eltűnik a var és az elhalt szövet. Serkenti az új erek, a granulációs szövet, valamint a juvenális sejtek kialakulását is.
Bátran használhatjuk vágások, horzsolások és égési sérülések kezelésére.
A sebek mézzel történő kezelésének sikere több tényezőnek is köszönhető:
● A méz nagy cukortartalma miatt gátolja a baktériumok szaporodását. Ha a sérülésre mézet kenünk, a benne lévő cukor kiszívja a sebből a vizet, és ezáltal táptalajt veszítenek.
● A méz savtartalma baktériumölő hatású: A legtöbb baktérium a lúgos környezetet szereti, a méz pH értéke azonban erősen savas. Sok olyan mikroorganizmus létezik, amely nem viseli el az ennyire savas környezetet, ráadásul a savas közeg a hegesedés folyamatát is elősegíti.
● A méz gyulladáscsökkentő hatásának hátterében a flavonoidok állnak, amelyek csökkentik a kivörösödés és a duzzadás mértékét anélkül, hogy az egészséges szövetben kárt tennének, valamint serkentik az új erek és szövetek kialakulását.
Sokszor megfigyelték már, hogy a mézzel kezelt sérülésekből hamarabb szívódik fel a genny, gyorsabban tűnik el a var és az elhalt szövet, valamint csekélyebb a hegesedés, mint a hagyományos sebellátás esetében. Klinikai tesztek kimutatták, hogy a mézzel kezelt sebek átlagosan 6-10 nap alatt sterillé válnak.
Peter Molan új-zélandi tudós ezt be is bizonyította: “vizsgálatai 2062 mézzel kezelt páciensre terjedtek ki bebizonyítva, hogy a méz kedvező hatással van a sebgyógyításban: lelassítja a kórokozók fejlődését – olyan baktériumtörzsek esetében is, amelyek ellenállóvá váltak egyes antibiotikumokkal szemben, gyulladáscsökkentő hatással bír, véd a további fertőzésektől, egyenletesen gyógyítja a sebet, és hatására kevesebb var képződik a sérült felületen.
Az elszennyeződött sebet egy mézes ecseteléssel meg lehet tisztítani. A fertőzött sebek fájdalmat okoznak, megnövelik a kórházban töltött időt, komplikációkat okozhatnak, és akár halálosak is lehetnek. Kezelésük növekvő problémát okoz, mivel az elhúzódó antibiotikumos kezelés akár rezisztens baktériumok kialakulásához is vezethet, a mézzel viszont jó hatást lehet elérni – írta Dr. Molan az alsó végtagok sebeivel foglalkozó nemzetközi szakfolyóiratban.
Sok kiváló tulajdonsága ellenére a mézet alig fogadják el csodagyógyszerként. Ez azonban hamarosan változhat, hiszen a méz steril formában megtalálható már néhány most szabadalmaztatott sebgyógyító szerben is.”
A Magyar Sebkezelő Társaság honlapján a következő idézetet olvashatjuk:
,,Mostantól nemcsak a gyógyszerek, hanem a méz is segítheti a sebészeket az operációk utáni sebek gyógyításában – jelent meg egy 18 közlemény bevonásával készült áttekintő tanulmányban az International Journal of Clinical Practice című folyóiratban.
A tanulmány vezető szerzője, Dr. Fasal Rauf Khan szerint a méz az egyik legősibb táplálék, melyet ősidők óta használnak sebgyógyításra is. Még Tutankhamon sírjában is találtak ehető mézet, mivel a méz sosem romlik meg. Egyre népszerűbb lesz napjainkban is ez a természetes édesítő, ráadásul manapság már számos kutatási eredmény támasztja alá hatékonyságát egyéb, orvosi területeken is…”
Érdekesség: A legjobb sebgyógyító mézet egyébként Ausztráliában gyűjtik a teafa ágairól a szorgos kis méhek. Az ott készített méz még ötvenszeres hígításban is felveszi a harcot a gennykeltő baktériumokkal. A méz Medihoney néven a hivatalos gyógyszerként kapható a szigetország patikáiban.