Hullik a hajad? Lehetséges, hogy cink hiányod van!

 

Bár a hajhullás természetes jelenség, mégsem örül neki senki. Amikor párnádon, fésűdön jóval több hajszálat találsz, mint szoktál pánikba esel. Ilyenkor nézz körül, hogy mit is tehetsz, és járj utána, hogy mi okozza.

 

cink-tartalmú növények, cink, cink hiány, hajhullás, egészséges életmód, gyógynövények, hajhullás oka, stressz, hajápolás

Az egészséges haj növekedéséhez szükséges tápanyagok hiánya hajhullást okoz. A hajnövekedés gyorsasága és a haj minősége szorosan összefügg a felvett táplálék minőségével. Korunk táplálkozási szokásai egyre kevesebb vitaminhoz, ásványi anyaghoz, nyomelemhez engedi jutni a szervezetünket.

 

Naponta mintegy 50-100 hajszálunkat veszítjük el. Helyükbe ugyanennyi nő, vagy legalábbis kellene, hogy nőjön. A nagyobb mértékű hajhullás a haj növekedési zavaraival magyarázható. Ahhoz, hogy hajad egészséges legyen, fontos a vitaminok és az ásványi anyagok jelenléte a szervezetedben.

A hajhullás komoly problémát jelent úgy a férfiaknak, mint a nőknek. Esztétikai szempontból mégis a nők érintettebbek ebben a problémában, mivel a haj a nők egyik legnagyobb fegyvere a hódításban.

 

A szervezetben lévő cink és a hajhullás között szoros kapcsolat van.

A cink szintje befolyásolja a haj növekedését és annak állapotát. A cink a szervezet optimális működését segíti elő. Így nem csak a haj számára, de a teljes testi működés szempontjából is alapvetően fontos.

 

Szervezeted számára miért fontos a cink?

A cink segíti a fehérje felszívódását. A húsok remek forrásai a cinknek, de ugyanígy a tojás, tej és a különböző tejtermékek is. A cink hajra gyakorolt hatását bizonyítja, hogy számos hajápolási készítmény is tartalmazza. Figyelj arra, hogy természetes forrásból töltsd fel tested ezzel az értékes nyomelemmel.

 

Hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika.

 

A hajhullás lehet, hogy nem is hajhullás, csak hajvesztés. Hogy mi a különbség? A hajhullásnál a haj tövestül távozik, míg a hajvesztés azt jelenti, hogy a kiszáradt, károsodott haj letörik. Ilyenkor nincs probléma a hajhagymákkal, csak nem vigyáztál eléggé a hajadra. Környezeti tényező befolyásolhatják a hajszálak kiszáradását.

 

Mi okozhatja a túlzott hajhullást?

Lehet örökletes, okozhatja öregedés, a hormonegyensúly felbomlása, sugárzások, rossz vérkeringés, bőrbetegségek, hirtelen fogyás, cukorbetegség, vashiány, pajzsmirigy problémák, különböző vegyi anyagokkal való érintkezés, égések, egyenlőtlen diéta.

 

Először is figyelj oda, hogy megfelelően táplálkozz. A hajápolás szempontjából a legfontosabb tápanyagok a B-vitaminok, a cink, a vas és különböző fehérjék. Ezeket a hüvelyesek, a diófélék, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, a tojás és a húsok tartalmazzák.

 

Lényeges, hogy étrended megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmazzon. Fogyassz minden nap gyümölcsöt. A teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek elősegítik a hajban található keratin termelődését. A sovány hús, a sajt és a tojás pedig remek fehérjeforrás. A rendszeres testmozgás az egész keringési rendszerre élénkítő hatással van. Javul a sejtek vérellátása, ezáltal a regenerációs folyamatok felgyorsulnak és a szomorkás hangulat is megszűnik.

Télen és koratavasszal hasznos lehet egy kis vitaminpótlás. A cink nagyon fontos hajunk, körmeink és bőrünk szépségének megőrzéséhez. Pótold a cinket a téli időszakban táplálék kiegészítő formájában, ha másként nem lehetséges.

 

Hajadra nagy hatással van a táplálkozás hiányossága. A vas- és a cinkhiány okozói lehetnek a hajhullásnak.

 

Mit fogyassz hajad egészsége érdekében?

Tojás

A tojás fontos fehérje forrás, magnéziumot, szelént és A-vitamint tartalmaz, melyeknek fontos szerepe van a haj növekedésében és egészségének fennmaradásában.

 

Zöldségek

Főleg a sötétzöld színű zöldségek segítenek a csodaszép haj megtartásában, mivel sok A- és C-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaznak. Két fontos zöldség ezek közül a spenót és a brokkoli.

 

Lazac

A fehérjében, Omega-3 zsírsavban, B12 vitaminban és vasban gazdag. Ezek együtt fontosak a fejbőr egészségéért.

 

Bab

Amellett, hogy sok fehérjét tartalmaz, a babban sok a kalcium, a vas és a biotin.

 

Dió

A dió olyan élelmiszer, amely elengedhetetlen az egészséges és szép haj megőrzésében, gazdag szelén és cink tartalma miatt.

 

Narancs

Folsavban és C vitaminban gazdag, ezért segíti a kollagén kialakulását.

 

Teljes kiőrlésű gabona

Cink, vas és B vitamin tartalma jelentős.

 

Csirkehús

A csirkehús (bármilyen formában) fontos forrása a fehérjének.

 

Tejtermékek

A tej és a joghurt nagy mennyiségű kalciumot, fehérjét és A-vitamint tartalmaz.

 

Víz

Ugyan úgy, mint a bőr esetében is, a víz elengedhetetlen egy szép haj megőrzésénél.

 

A folyamatos testi-lelki terhelés, stressz hatására a szervezetből nagy mennyiségben távozik:

●   B2-vitamin, amely meglétekor segíti az oxigén-felhasználást a körömben, a hajban, és a bőrben.

●   Cink, ami szükséges lenne a kollagének, a fehérjék kialakulásához. Ha a szervezetünk nem kap elég cinket, akkor körmünk vékony lesz, töredezni fog, sőt a megjelenő fehér foltok is erre utalhatnak. A hajhullást is magyarázhatja cinkhiány.

 

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék