Fehér fagyöngy - gátolhatja az áttétek kialakulását is

 

A fagyöngyöt az érelmeszesedés megelőzésére és a hagyományos kezelésekkel együtt a magas vérnyomásleküzdésére használják elsősorban. 

 

fagyöngy, áttétek, magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívbetegség

 

A fehér fagyöngy (Viscum album) Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Afrikában honos, félparazita, örökzöld növény. Leginkább alma-, körte- és nyárfákon található.

 

fagyöngy, áttétek, magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívbetegség

A tölgyfán termő fagyöngy a fakín, melyet sárga terméséről lehet megismerni. Ez a növény lombhullató és nem gyógynövény.

 

A fehér fagyöngy a gazdanövényen gömb alakban függ, melynek átmérője akár 3 méteres is lehet. Magassága elérheti az 1 métert, kora a 70 évet. Levele keskeny, ovális, sárgászöld színű. Virága, mely a levél tövében és az ág végén márciustól májusig nyílik, sárga színű. Termése fehér, borsónyi nagyságú, ragadós, áttetsző bogyó, november-december hónapban érik. Az emberre mérgező, de a cinke és az énekes rigó szívesen csipegetik. Egy óriási mag található benne, mely sem vízben, sem földben nem csírázik, csakis a fák ágain. Ragadós tulajdonsága miatt régen madárlépet, ragasztót készítettek belőle.

 

Hatóanyagai

Flavonoidok, kávésav, szaponin, alkaloidák, gyanta, kolin, acetilkolin, lektin, polipeptid, viszkotoxin, termésében poliszacharidok. A lektin és a viszkotoxin nagy adagban mérgező tulajdonságúak, ezért a napi adagolást szigorúan be kell tartani és semmilyen körülmények között nem szabad túllépni!

 

Legendák

A fagyöngy az egyik legrégebben ismert növény. A kelták szent növényként tisztelték, ágait aranyozott sarlóval vágták, hogy a rozsda ne vegyen el csodás hatásából. A fa alatt szűzlányok tartottak tiszta fehér vásznat, ebbe hullott a fagyöngy, melynek a földdel sem volt szabad érintkeznie. A tölgyfáról gyűjtött fagyöngyöt ritkasága miatt igen nagyra értékelték a kelták, a kelta újév ötödik napján gyűjtötték januárban. A germán harcosokat sebezhetetlenné tette, a bölcső fölé akasztott fagyöngy megvédte az újszülöttet a gyermekeket kicserélő gonosz tündérektől. Ha a fiatal lány Szent Ivánkor a párnája alá tett egy fagyöngy ágat, megálmodta, ki lesz a férje. A világ örökkévalóságának és a lélek halhatatlanságának a szimbóluma. Az angolszász hagyományok szerint a fagyöngy alatt összetalálkozó embereknek meg kell csókolniuk egymást. Ez a megbocsájtás és szeretet gesztusa, mely egy skandináv legenda nyomán született.

 

Gyűjtése

 

 

Leveleit és 5 mm-nél nem vastagabb fiatal ágait gyűjtjük novembertől februárig. Hatóanyag tartalma igen nagy mértékben függ a szedés idejétől és a gazdafától. Például a galagonya bokorról gyűjtött fagyöngy még hatékonyabb vérnyomás csökkentő és húgysav hajtó. Rendkívül nehezen hozzáférhető, munkás feladat a begyűjtése. A bogyóktól megtisztítva vágjuk, vágás után szárítjuk. Fás részek is találhatók benne, tehát igen lassan szárad. Ha nem tároljuk szellős, száraz helyen, könnyen be is penészedhet.

 

Gyógyhatásai

Rendkívül széles körű a felhasználása. Leginkább vértolulásra, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus szabályozásra használjuk. Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre, javítja a koncentrációs képességet. Vízhajtó hatása is van. Mindenféle seb-, méh-, tüdő-, orrvérzést csillapít. Köhögésre, szamárköhögésre, asztmatikus és egyéb görcsökre jó. Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is használjuk. Javítja az immunrendszer működését. A méh izomzatát erősíti, növeli a pete megtapadásának esélyét, a fogamzást. Kis mértékben csökkenti a vér cukorszintjét, cukorbetegeknek is ajánlott.

 

Felhasználása

Gyógytea: A fagyöngyből soha nem készítünk forró teát. A szárított növényből 3 grammot, egy csapott evőkanálnyit leöntünk 2,5 dl desztillált vagy más mészmentes hideg vízzel, és 12 órán keresztül lefedve áztatjuk. Célszerű este beáztatni, reggel leszűrni és hidegen vagy langyosra melegítve fogyasztani lehetőleg étkezés előtt.

Magas vérnyomásra, érelmeszesedésre napi egy csészével reggel éhgyomorra. Szívbetegeknek hetente 1-3-szor egy csészével lefekvés előtt. Ingadozó vérnyomásra hetente 2-3-szor éhgyomorra. Méherősítésre napi 3-szor 1 mokkáskanál tinktúra 4 héten keresztül. Megelőzésként, immunerősítésre havonta 2-3 csésze is elegendő, melyet a fent leírt módon kell elkészíteni és fogyasztani.

 

Gyógybor: 40 gramm friss fagyöngyöt 1 liter édes fehér borban áztatunk 10 napig szobahőmérsékleten. Leszűrjük, napi egy pohárnyit fogyasztunk belőle étkezés előtt, a nap folyamán kétszerre elosztva. Kúraszerűen évente kétszer-háromszor, egy-egy alkalommal havi 15 napon keresztül.

Külsőleg: Meleg borogatást készíthetünk leveléből és összezúzott bogyójából érszűkületre, visszérre, ízületi fájdalmakra.

 

Kutatások

Rosszindulatú betegségek gyógyításában már a híres svájci orvos, Rudolf Steiner (1861-1925) is használta. Legújabb németországi kutatások szerint a fagyöngy citosztatikus (sejtvédő) és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, gátolja az áttétek kialakulását.

Forrás

 

magas vérnyomás

Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék